- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Δημόσια διαβούλευση για το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του δήμου Φλώρινας (video)

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει η όψη, μέσω σημαντικών παρεμβάσεων, στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, ο δήμος Φλώρινας έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο του Επιχειρησιακού Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στόχος της δημόσιας διαβούλευσης είναι η διατύπωση μιας τελικής πρότασης του Προσχεδίου, η οποία και θα υποβληθεί προς έγκριση αρχικά από το δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια προς την ΕΥΔ ΕΠ του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει μία ανταγωνιστική διαδικασία μεταξύ των 5 δήμων δυνητικών δικαιούχων της σχετικής πρόσκλησης και τέλος η συγκριτική τους αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος, Μιχάλη Παπαγιαννάκη, η κεντρική ιδέα για τη Φλώρινα είναι να συμπεριληφθεί στο Σχέδιο μια ευρύτερη περιοχή παρέμβασης που να στοχεύει στη βελτίωση της εικόνας της πόλης και των κατοίκων της, με έμφαση σε δράσεις πολιτισμού, κοινωνικής συνοχής, επιχειρηματικότητας – εμπορίου αλλά και αστικών δράσεων (αναπλάσεις, οδοποιίες κ.λπ.).

Τα κρισιμότερα σημεία που θα πρέπει να εστιαστούν είναι ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας των δράσεων και η ωριμότητα για την υλοποίησή τους σε συνδυασμό με τη φέρουσα δυνατότητα του κάθε εμπλεκόμενου.

Στόχος είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις με κινητοποίηση όλων των ενεργών αναπτυξιακών και κοινωνικών δυνάμεων της πόλης, με το συντονισμό του δήμου στην κατεύθυνση της αστικής αναζωογόνησης, της συνδεδεμένης με την αυτήν επιχειρηματικότητας, της ποιότητας ζωής και με αιχμή το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, που θα αποτελέσει μια ευρεία Αναπτυξιακή Πύλη για δημότες, επισκέπτες, φοιτητές – σπουδαστές και εργαζόμενους.

Η επιλεχθείσα περιοχή της παρέμβασης όπου επικεντρώνεται το σχέδιο περικλείει το ευρύτερο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, με έντονες αναφορές στον ποταμό Σακουλέβα και την Κλειστή Δημοτική Αγορά που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του επιχειρηματικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος ιστού, όπως και δομών εξυπηρέτησης ποιότητας ζωής των κατοίκων της Φλώρινας.

Ενδεικτικές παρεμβάσεις

  1. Παρεμβάσεις εντός του σχεδίου πόλεως παρά τον Σακουλέβα
  2. Ενεργειακές αναβαθμίσεις υποδομών δημοσίου τομέα
  3. Παρεμβάσεις ειδικού τύπου σε κτίρια και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος με έμφαση στα 3 Μεταβυζαντινά Μνημεία
  4. Αισθητική αποκατάσταση όψεων ιδιωτικών κτιρίων περιοχής παρέμβασης
  5. Βελτίωση υποδομών εξυπηρέτησης της Δημοτικής Αγοράς
  6. Πληροφοριακό σύστημα: e-Πύλη Πολιτισμού και Ανάπτυξης
  7. Θεσμοθέτηση θεματικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ – BIENALLE ή/και Φεστιβάλ Οίνου και Γαστρονομίας
  8. Δράσεις εξειδικευμένης κατάρτισης απασχολούμενων – επαγγελματιών
  9. Δράσεις προώθησης της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε διάκρισης

Δείτε στο παρακάτω video χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνάντηση.

DSC_0337 DSC_0346 DSC_0348 DSC_0353 DSC_0355 DSC_0371 DSC_0372