- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Έρχονται οι Ρώσοι στη Φλώρινα για να επενδύσουν στην εξόρυξη άνθρακα

Η ελληνορωσική  κοινοπραξία «Προμηθέας Gas» και ο ρωσικός κολοσσός  «Gazprom» θα επενδύσουν  700 – 800.000.000 ευρώ για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων άνθρακα στην Φλώρινα και συγκεκριμένα στην περιοχή Βεύη  έγραψε σήμερα Τρίτη η ρωσική  εφημερίδα «Kommersant».

Με λίγα λόγια έχουμε παρέμβαση του  Πούτιν στην χώρα μας,  ο οποίος βλέποντας το «βρώμικο» παιχνίδι Σόιμπλε και Μέρκελ στην Ελλάδα, θέλει να σταματήσει το ξεπούλημα της ελληνικής δημόσια περιουσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με πηγές στο ρωσικό τύπο   δεν πρόκειται να τους αφήσει να το κάνουν αυτό  οι Γερμανοί ότι και να γίνει, διότι απλά έχει τα δικά του γεωστρατηγικά σχέδια για τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

547074-amyntaio_florina_xarths_enlarged

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ  είχε δηλώσει  στους δημοσιογράφους , ότι η  «Gazprom» ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων άνθρακα στην Ελλάδα μαζί με την εταιρεία  «Προμηθέας Gas» του ομίλου Κοπελούζου. Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται αποκλειστικά για την εξόρυξη  λιγνίτη.

Νωρίτερα, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich δήλωσε ότι η Ρωσία προσφέρει την δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για την εξόρυξη λιγνίτη , και ότι η «Gazprom» ευρίσκεται σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις .

Έτσι, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, μιλάμε για την ανάπτυξη μιας τεράστιας περιοχής κοντά στην πόλη της Βέβης στην περιοχή της Φλώρινας (κοντά στα σύνορα με την πΓΔΜ), με μια επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί με 700-800 εκατομμύρια ευρώ.

Αναμένεται ότι οι πρόσθετες ποσότητες λιγνίτη θα διοχετευθούν στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος  «Φλώρινα». Τα αποθέματα της περιοχής εκτιμούνται  περίπου σε 140 εκατομμύρια τόνους άνθρακα, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα.

Οι Ρώσοι όμως σημειώνουν  ότι απαιτείται  από την ελληνική πλευρά να  διευθετηθούν τα προβλήματα που «λιμνάζουν» εδώ και τριάντα  χρόνια από την ελλιπή εκτέλεση της  διακυβερνητικής συμφωνίας της Ελλάδος με τη τότε Σοβιετική Ένωση το μακρινό 1987 για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας στρατηγικό έργο για την χώρα μας, στα σύνορα με τους Σκοπιανούς από έναν παγκόσμιο ενεργειακό κολοσσό όπως η ρωσική «Gazprom».

Όπου βλέπουμε την λέξη  «Gazprom»  σημαίνει Κρεμλίνο και ρωσική κυβέρνηση και κατ΄επέκταση ο ίδιος Β.Πούτιν.

Η Ρωσία θέλει να επενδύσει στην δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία για τους δικούς της λόγους , εισερχόμενη σε περιοχές όπου θα διέρχονται σε λίγα χρόνια οι ρωσικοί αγωγοί φυσικού αερίου.

Η ευκαιρία είναι τουλάχιστον τρομερή για την χώρα μας και για τα εκατομμύρια των ανέργων που ταλαιπωρούνται εδώ και έξι χρόνια. Αναμένουμε και άλλες κινήσεις από την Ρωσία στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφηκαν τον Μάιο με την παρουσία του Πούτιν στην Αθήνα.

Πηγή: www.pentapostagma.gr