- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ερωτήματα σχετικά με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών

Πριν αρχίσει η αρδευτική περίοδος του 2016, έφερα θέμα στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Ε.Π.Π. να κατασκευάσουμε πέντε γέφυρες στην υψηλή και χαμηλή διώρυγα του αρδευτικού δικτύου, με στόχο να μην πνίγονται ζώα  του πάρκου. Υπάρχουν συγκεκριμένα  περάσματα, που τοποθετώντας μικρές γέφυρες πλάτους 2 μέτρων, θα βοηθούσαμε κυρίως τα νεαρά και μικρά ζώα να περνούν εύκολα και χωρίς να κινδυνεύουν από πνιγμό, τα κανάλια με το νερό. Έγινε στις 15/6 2016 καταγραφή από φύλακα του φορέα των σημείων που υπέδειξα για τις εν λόγω κατασκευές, πλην όμως, παρά την πίεση που άσκησα στο Δ.Σ. και τις υποσχέσεις που πήρα, ο Φορέας  δεν ενδιαφέρθηκε τελικά  για την κατασκευή αυτών των γεφυρών, που θα έλυναν ένα πρόβλημα για τα ζώα που κινούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.

 Αποτέλεσμα, να βρω  εγώ ο ίδιος δύο μικρούς αγριόχοιρους πνιγμένους, γεγονός που καταγράφηκε στις 11/7/2016 από φύλακα του φορέα, με τον οποίο επικοινώνησα για να τους απομακρύνει και να τους θάψει, όπως και έγινε. Από πληροφορίες κατοίκων που δεν μπορώ να διασταυρώσω, άκουσα για ακόμη 4 νεαρούς αγριόχοιρους και ένα ζαρκαδάκι που πνίγηκαν και αυτά στο αρδευτικό κανάλι. Πριν μερικά χρόνια, ο ίδιος, παρουσία δασοφύλακα έσωσα δύο νεογέννητα ζαρκαδάκια από το κανάλι της υψηλής διώρυγας.

Επίσης, στο Δ.Σ. στις αρχές του 2016 έκανα τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε έγκριση από το Δ.Σ. του Φορέα του Ε.Π.Π.  για  εμπλουτισμό με γόνο κυπρίνου (γριβάδι) της λίμνης της Μικρής Πρέσπας, δεδομένου ότι ο πληθυσμός του μειώνεται συνεχώς, γιατί ο υπάρχων γόνος καταστρέφεται από τα ηλιόψαρα. Το εισόδημα των αλιέων της περιοχής έχει μειωθεί δραματικά και η Πολιτεία  έχει χρέος να συμβάλλει δραστικά στο συγκεκριμένο.

Το επιχείρημα των οικολόγων ήταν ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν λέει ότι επιτρέπεται ο εμπλουτισμός, άρα, λένε, απαγορεύεται. Δηλαδή, επειδή δεν λέει η Κ.Υ.Α. ότι επιτρέπεται να έχεις άλογα εντός του Ε.Π.Π. απαγορεύεται κατά τη λογική τους. Πώς λοιπόν υπάρχουν άλογα εντός του πάρκου; Μήπως τους όρους «επιτρέπεται» και «απαγορεύεται» τους ερμηνεύουμε κατά βούληση;

Την ίδια περίπου χρονική περίοδο, απορροφήθηκε κονδύλιο περίπου 1.000.000 ευρώ για μελέτες και δράση σχετικά με την προστασία του κέδρου των Ψαράδων, καθώς και άλλο 1.000.000 ευρώ περίπου θα δαπανηθεί για την προστασία των καλαμιώνων.

Η κατασκευή των περασμάτων για τη διάσωση της άγριας και προστατευόμενης πανίδας του τόπου έχει κόστος περίπου 1.000  ευρώ. Ο δε εμπλουτισμός της λίμνης, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει είτε άνευ κόστους από το Δημόσιο, είτε με ένα κόστος περίπου 5.000 έως 10.000 ευρώ , από ιδιωτικό ιχθυογεννητικό σταθμό. ‘Έξοδα τα οποία  θα βαρύνουν την Περιφέρεια.

Το μόνο που απαιτείται από το Φορέα Διαχείρισης είναι μία εγκριτική απόφαση, η οποία δεν ελήφθη ποτέ.

Κωνσταντίνος Χ. Κωνσταντινίδης,

μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Δ.Ε.Π.Π.