- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Φλώρινα στο διαδίκτυο

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟ 1912 – ΧΡΟΝΙΚΟ

Σύνδεσμος: http://kaskas.mysch.gr/onlineapps/florina-liberation/

Το χρονολόγιο δημιουργήθηκε με σκοπό τη συγκρότηση μιας ψηφιακής διαδραστικής αφήγησης σχετικά με την Απελευθέρωση της Φλώρινας από τους Οθωμανούς. Παρέχει μια συνοπτική, αλλά, ωστόσο, λεπτομερειακή εικόνα για όσα μαρτυρούνται στις σχετικές με την Απελευθέρωση πηγές. Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία και, κυρίως, στους εκπαιδευτικούς που αναζητούν ένα εύχρηστο διδακτικό μέσο για να προσεγγίσουν με ουσιαστικό τρόπο ένα ιστορικό γεγονός, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κατανόηση του ιστορικού χρόνου.

i-apeleftherosi-tis-florinas-to-1912-chroniko

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Σύνδεσμος: http://kaskas.mysch.gr/onlineapps/florina/

Το Χρονολόγιο αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό της Φλώρινας και της περιοχής της από τα προϊστορικά χρόνια. Αν και δεν αποτελεί στόχο η εξαντλητική παρουσίαση όλων όσων αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, πράγμα μάλλον ακατόρθωτο, ωστόσο, είναι σαφές πως η συμβολή αυτών που ενδιαφέρονται θα εμπλουτίσει και το περιεχόμενο του χρονολογίου και τις οπτικές αναπαράστασης και προσέγγισης του παρελθόντος.

Σε όσους κάτι τέτοιο φαίνεται ενδιαφέρον και επιθυμούν να υποβάλουν τις δικές καταχωρίσεις, μπορούν να το κάνουν συμπληρώνοντας τη φόρμαπου βρίσκεται εδώ: https://goo.gl/tucCo2.

Θέση στο Χρονολόγιο έχουν, ασφαλώς, τα μικρής, τοπικής εμβέλειας γεγονότα, οι άνθρωποι του τόπου τους οποίους η επίσημη ιστοριογραφία αγνοεί, αλλά, ωστόσο, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο. Ό,τι τεκμηριώνεται μπορεί να αποτελέσει περιεχόμενο του Χρονολογίου.

chronologio-florinas

ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Σύνδεσμος: https://kiolalis.carto.com/viz/e645d9c2-6df0-11e6-adc9-0ee66e2c9693/embed_map

Ο οδωνυμικός χάρτης της Φλώρινας δημιουργήθηκε για να παρέχει πληροφορίες σχετικές με την ονοματοδοσία κάθε οδού της πόλης, να δείξει με ποιες θεματικές κατηγορίες της Ιστορίας, κυρίως, σχετίζονται οι οδοί και να αναπαραστήσει χωρικά τις θεματικές κατηγορίες στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Η ενότητα «Αγάλματα» αποτυπώνει τη χωρική κατανομή των μνημείων της πόλης και παρέχει σχετικές με αυτά πληροφορίες.

Ο χάρτης κατασκευάστηκε με σκοπό να αποτελέσει μια χρήσιμη εφαρμογή για όσους ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία. Παράλληλα, κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση της εφαρμογής, λάβαμε υπόψη τις ενδεχόμενες ερευνητικές συνιστώσες του εγχειρήματος, κάτι που αποτυπώνεται στην ταξινόμηση του περιεχομένου σε ενότητες και θεματικές κατηγορίες.

Ευελπιστούμε πως τα διαδραστικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής, οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού και η ταξινόμηση του περιεχομένου, θα αποτελέσουν κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς που θα θελήσουν να την αξιοποιήσουν στη διδακτική πράξη.

odonymika-tis-florinas

Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου αι.

Σύνδεσμος: https://kiolalis.carto.com/viz/0067d17e-2907-11e4-b91e-0e73339ffa50/embed_map

Στον διαδραστικό χάρτη αποτυπώνονται οι χριστιανικές και μουσουλμανικές συνοικίες (μαχαλάδες) της πόλης της Φλώρινας, οι εκκλησίες και τα τζαμιά, καθώς και το δίκτυο με τις κυριότερες οδικές αρτηρίες που οδηγούσαν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι μια προσπάθεια για χωρική αποτύπωση των πληροφοριών που προέρχονται από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, με αναφορά στις αρχές του 20ου αι. Ουσιαστικά, πρόκειται για την όψη της Φλώρινας κατά την ύστερη οθωμανική εποχή, μιας και τα οικιστικά δεδομένα δεν αλλάζουν ραγδαία.

i-florina-stis-arches-tou-20ou-e

Γιάννης Κασκαμανίδης

Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Ιστότοπος: http://kaskas.mysch.gr/