- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Hμέρα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης

Mία εντυπωσιακή εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Πράσινης Ζώνης, διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, στο Οτέσεβο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη πάνω από όλα συμβολίζει τη σύνδεση. Κατά μήκος του «Σιδηρού Παραπετάσματος» που χώριζε την Ευρώπη σε Ανατολή και Δύση για σχεδόν 40 χρόνια αναπτύχθηκε ένα ιδιαίτερο δίκτυο σημαντικών οικολογικά περιοχών και ζωντανών τοπίων μνήμης που συνδέει μερικούς από τους σημαντικότερους οικοτόπους της Ευρώπης. Σήμερα αυτή η περιοχή είναι γνωστή ως Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη συμβολίζοντας την κοινή καθολική προσπάθεια για διασυνοριακές δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία της βιοποικιλότητας και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

 Στις 24 Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης διοργανώθηκε εκδήλωση στην Πρέσπα με ποικιλία δρώμενων και καλεσμένους και από τις 3 χώρες που μοιράζονται την περιοχή. Η Πρέσπα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες περιοχές του δικτύου και πρότυπο εδραιωμένης διασυνοριακής συνεργασίας μέσω του δικτύου περιβαλλοντικών οργανώσεων PrespaNet.

Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη αλλά και να απολαύσουν την ομορφιά των φυσικών τοπίων της μέσα από μία έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών του πρώτου διαγωνισμού της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης με τη συμμετοχή 9 χωρών. Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η βράβευση της καλύτερης φωτογραφίας του διαγωνισμού.

 Άλλα δρώμενα, όπως μία ποδηλατική διαδρομή στις πλαγιές του βουνού Γκαλίτσιτσα με τη συμμετοχή ποδηλατών και από τις 3 χώρες, ζωγραφιές μαθητών εμπνευσμένες από τα ενδημικά φυτά της Πρέσπας, η παρουσίαση μικρογραφίας της περιοχής σε τρισδιάστατο μοντέλο που δημιούργησαν τα παιδιά των δημοτικών της διασυνοριακής Πρέσπας και πολλά άλλα πλαισίωσαν τη γιορτή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης.

Η μέρα έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς και τοπικά εδέσματα και την ενθουσιώδη συμμετοχή των τριών δημάρχων της περιοχής, του Δημάρχου Πρεσπών από την Ελλάδα, του Δημάρχου του Resen από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας και του Δημάρχου του Pustec από την Αλβανία, καθώς επίσης και άλλων καλεσμένων, όπως εκπροσώπων των Εθνικών Πάρκων της περιοχής και πολλών κατοίκων της διασυνοριακής Πρέσπας.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το  δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων PrespaNet (ΕΠΠ, ΜΕS, PPNEA) σε συνεργασία με το Εθνικό Πάρκο της Γκαλίτσιτσα, την Γερμανική οργάνωση EuroNatur και τον Δήμο του Ρέσεν.

* Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη διατρέχει περισσότερα από 12.500 χλμ. δια μέσου 24 χωρών και χωρίζεται σε 4 τμήματα: τη Σκανδιναβική Πράσινη Ζώνη, τη Βαλτική Πράσινη Ζώνη, την Κεντροευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη και τη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη.

image016 image019a