- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Ζιώγα «Η Εθνική Αντίσταση σε Φλώρινα και Καστοριά 1941 – 1944»

Η Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ, τιμώντας την 72η επέτειο από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (1η Νοέμβρη 1944), σας προσκαλεί σε ανοιχτή εκδήλωση, την  Κυριακή 23 Οκτώβρη 2016, στις 12:00’ πμ, στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, όπου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Ζιώγα «Η Εθνική Αντίσταση σε Φλώρινα και Καστοριά 1941 – 1944».

Η παρουσίαση θα γίνει από την ιστορικό – καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ιφιγένεια Βαμβακίδου.

Ποιός είναι ο συγγραφέας: Ο Αθανάσιος Δημ. Ζιώγας (Σπύρος) γεννήθηκε στην Κων/πολη από γονείς Καστοριανούς μετανάστες. Με τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Καστοριά. Μπήκε στη βιοπάλη νωρίς. Το 1928 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Τον Αύγουστο του 1937 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και στέλνεται στην Ακροναυπλία και στην Πύλο. Στις 9 Απριλίου 1941 δραπετεύει με συγκρατούμενούς του από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου.

Από τους πρωτεργάτες της Εθνικής Αντίστασης στο νομό Φλώρινας – Καστοριάς. Μέλος της τριμελούς ανωτέρας Διεύθυνσης Μακεδονίας της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Τραυματίας από γερμανικά πυρά. Γραμματέας Kομματικής Oργάνωσης Φλώρινας – Καστοριάς (1945-1947). Διοικητής Λαϊκής πολιτοφυλακής της Διεύθυνσης Γρεβενών – Χασίων (1947-1949). Στην πολιτική προσφυγιά τελείωσε την Ανωτάτη Οικονομική Σχολή – Οικονομολόγος Βιομηχανίας. Υπήρξε μέλος της Κομμουνιστικής Επιτροπής Τασκένδης και υπεύθυνος πολιτείας. Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στις ιδέες του μαρξισμού – λενινισμού. Έφυγε στις 15 Ιουλίου 1991.

Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις στη σχετική ανακοίνωση: «Μια σπάνια μαρτυρία του Αθανάσιου Ζιώγα, μαχητή και πολιτικό στέλεχος του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, εξιστορεί τη γέννηση και τη γιγάντωση του Εαμικού κινήματος στην πολύπαθη περιοχή της Φλώρινας και της Καστοριάς. … Η οργάνωση ‘’Ελευθερία’’, η θρυλική κατάληψη των φυλακών Φλώρινας, ο αφοπλισμός της χωροφυλακής…

Οι σφοδρές μάχες με τους Παοτζήδες, τους Κομιτατζήδες και τα κάθε λογής όργανα των φασιστών και των Εγγλέζων. Το τεράστιο έργο της Εθνικής Αλληλεγγύης και της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή. Η απελευθέρωση της Καστοριάς, του Αμύνταιου, της Φλώρινας. Αλλά και ένας πλήρης κατάλογος όλων των θυμάτων-μαρτύρων της περιοχής. Ένας φόρος τιμής στους ήρωες της Φλώρινας και της Καστοριάς. Ένα βιβλίο που έλειπε από το ανθολόγιο των σπουδαίων έργων για την Εθνική Αντίσταση.