- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της κινεζικής CMEC και για τη Μελίτη II

Ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας CMEC Ζhang Chun επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα επικεφαλής αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας για συζητήσεις με την διοίκηση της ΔΕΗ και υπογραφή συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Η επεξεργασία του Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας έχει ολοκληρωθεί μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και την πορεία του Project Μελίτη που σχετίζεται με την από κοινού κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα.

Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, η ΔΕΗ θα εισφέρει στην κοινοπραξία την υφιστάμενη μονάδα «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα, ισχύος 330 MW, την άδεια για τη «Μελίτη ΙΙ», το 40% του λιγνιτωρυχείου της Βεύης και το ορυχείο Κλειδιού.

Η CMEC θα αναλάβει το έργο της κατασκευής της «Μελίτης ΙΙ», μίας υπερσύγχρονης, υψηλής απόδοσης και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λιγνιτικής μονάδας 450 MW. Στην κοινοπραξία θα συμμετάσχουν και οι εταιρείες Ακτωρ, η οποία κατέχει το 60% των ορυχείων της Βεύης, και η ΤΕΡΝΑ.

Το κόστος για τη νέα μονάδα υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στα ορυχεία η επένδυση υπολογίζεται ότι θα φθάσει στο 1 δισ. ευρώ.

Τα μερίδια συμμετοχής του κάθε εταίρου στην κοινοπραξία θα προσδιοριστούν αφού αποτιμηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που θα εισφέρει η κάθε πλευρά, ενώ η τελική επενδυτική απόφαση για τη σύσταση της κοινοπραξίας θα ληφθεί όταν καταρτιστεί το business plan. Πάντως η συμμετοχή της ΔΕΗ θα είναι μειοψηφική.

Η ΔΕΗ ενημέρωσε επίσης ότι «η διαδικασία επιλογής του στρατηγικού επενδυτή για το 24% του ΑΔΜΗΕ εξελίσσεται κανονικά με την εξέταση των δικαιολογητικών και των στοιχείων των δύο υποψηφίων που κατέθεσαν προσφορά, της κινεζικής State Grig και της ιταλικής TERNA από κοινού με το επενδυτικό fund F2I, από την επιτροπή της ΔΕΗ και τους συμβούλους της Εταιρείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ