- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αντιδήμαρχοι από τη Δυτική Μακεδονία συζήτησαν το θέμα των αδέσποτων ζώων

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου Τασοπούλου Ελένης, η δεύτερη συνάντηση Αντιδημάρχων γύρω από το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν οι αρμόδιοι Αντιδημάρχοι της Π.Ε. Κοζάνης. Η δεύτερη συνάντηση έγινε σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία με παρόντες τους: Ακριτίδη Βαγγέλη (Αντιδήμαρχο Αμυνταίου), Αλεξιάδη Νικόλαο (Αντιδήμαρχο Φλώρινας), Αντωνίου Μαλαματή (Αντιδήμαρχο Καστοριάς), Βασιλειάδη Ευάγγελο (Αντιδήμαρχο Άργους Ορεστικού), Βύρλιο Μάρκο (Αντιδήμαρχο Εορδαίας) καθώς και συνεργάτες τους.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των εμπειριών γύρω από το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ο εντοπισμός τυχόν προβλημάτων και η εύρεση λύσεων. Η συνάντηση υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική και κατατέθηκαν απόψεις γύρω από τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η οποία αποτελεί μείζον και πρωταρχικό ζήτημα για όλους τους συμμετέχοντες.

Κοινή είναι η διαπίστωση όλων των Αντιδημάρχων ότι ο πληθυσμός των σκύλων είναι ιδιαίτερα μεγάλος σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αυξάνεται συνεχώς ακόμη και στους Δήμους που εφαρμόζουν το πρόγραμμα διαχείρισης του Ν.4039/2012. Δεδομένου ότι η ίδια κατάσταση παρατηρείται στους περισσότερους Δήμους της χώρας αποφασίστηκε να διατυπωθούν προς το αρμόδιο υπουργείο προτάσεις για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου βάσει των συμπερασμάτων της συνάντησης. Παράλληλα αποφασίστηκε να ζητηθεί ενίσχυση της συνδρομής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας ως προς το θέμα του ελέγχου των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών των ζώων συντροφιάς και του περιορισμού του φαινομένου της εγκατάλειψης, αλλά και να ζητηθεί συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ώστε να γίνει προσπάθεια συντονισμένης αντιμετώπισης τους ζητήματος.