- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Διημερίδα του δικτύου Energynet στη Φλώρινα για την ενέργεια και το περιβάλλον (video, pics)

Με στόχο την ενημέρωση στελεχών του δήμου και πολιτών, το δίκτυο Energynet πραγματοποιεί διημερίδα για την ενέργεια και το περιβάλλον.

Σκοπός του έργου ENERGYNET είναι η δημιουργία ενός Διασυνοριακού Θεματικού Δικτύου Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι:

Οι πέντε (5) Δήμοι που συμμετέχουν στο ENERGYNET είναι: Φλώρινας (επικεφαλής εταίρος), Βέλες, Ηράκλειας Σερρών, Πρίλεπ, Βισαλτίας.

Ο Δήμος Φλώρινας είναι υπεύθυνος και για την υλοποίηση της δράσης «Εκστρατείες ευαισθητοποίησης του προσωπικού των δήμων και των κατοίκων / Τελική δημόσια εκδήλωση» (Παραδοτέο 2.3.2) η οποία στοχεύει αφενός στη βελτίωση της γνώσης των υπηρεσιακών και των αιρετών παραγόντων των δήμων, καθώς και του ενδιαφερόμενου κοινού σε θέματα Ενέργειας και αφετέρου στην ευαισθητοποίησή τους, προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διάχυση της γνώσης αυτής στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Οι επιμέρους στόχοι των σεμιναρίων είναι οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (λειτουργοί και αιρετοί), όπως και ενδιαφερόμενοι / ευαισθητοποιημένοι πολίτες, να:

Η δράση υλοποιείται σε δύο κύκλους των δύο ημερίδων. Ο 1ος κύκλος απευθύνεται στο προσωπικό και τους αιρετούς των δήμων, ενώ ο 2ος κύκλος απευθύνεται και στο ευρύ κοινό.

Τα θέματα της 1ης ημερίδας:

  1. Παρουσίαση των στόχων και δράσεων του ENERGYNET

Περιγραφή του έργου ENERGYNET με σύντομη αναφορά στα μέχρι στιγμής επιτεύγματά του.

  1. Αειφορική ενέργεια

Παρουσίαση των αρχών και των πυλώνων της Αειφορικής ενέργειας, των διεθνών πολιτικών και των προγραμμάτων της Ε.Ε. για την προώθησή της.

  1. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)

Εποπτική παρουσίαση των ΑΠΕ και της διαφοροποίησής τους από τις συμβατικές πηγές ορυκτών καυσίμων. Κατηγορίες, πλεονεκτήματα και οφέλη.

  1. Τοπικοί σχεδιασμοί Αειφορικής ενέργειας

Παρουσίαση του περιεχομένου και της μεθοδολογίας των στρατηγικών σχεδιασμών προώθησης της Αειφορικής ενέργειας στους ΟΤΑ.

Τα θέματα της 2ης ημερίδας:

  1. Ενέργεια από απόβλητα

Παρουσίαση των  μεθόδων επεξεργασίας αποβλήτων με στόχο την ανάκτηση ενέργειας και των βασικών πολιτικών διαχείρισης των απορριμμάτων.

  1. Αρχές και εφαρμογές βιοκλιματικού σχεδιασμού

Παρουσίαση του βιοκλιματικού σχεδιασμού στις αστικές αναπλάσεις ως εργαλείο για την κλιματική αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος και την εξ αυτής εξοικονόμηση Ενέργειας.

  1. Παραδείγματα Αειφορικής ενέργειας

Παρουσίαση έργων και εφαρμογών Αειφορικής ενέργειας στη διασυνοριακή περιοχή και παγκοσμίως.

  1. Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας

Προβολή του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την ανάπτυξη διαδικασιών συμμετοχής και συναίνεσης για την εφαρμογή Σχεδίων Δράσης για την Ενέργεια.

Στο video μιλούν ο Σπύρος Κάνουρας, διευθυντής της εταιρείας Diopsis και ο Άρης Αριστείδου, αντιδήμαρχος Φλώρινας.

dsc_0485 dsc_0487 dsc_0489