- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

60 χρόνια λιγνίτης, 60 χρόνια ΔΕΗ, 60 χρόνια ανάπτυξη

H μεγαλύτερη Επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας μας, η ΔΕΗ, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μια σειρά προβλημάτων τα οποία βάζουν σε κίνδυνο την ίδια της την ύπαρξη. 

Κυρίαρχο θέμα είναι η μειωμένη παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, σε σχέση με τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ε.Ε. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν συνυπολογίζεται στην διαμόρφωση  της τιμής και το κόστος των ρύπων.

Σήμερα η ΔΕΗ πληρώνει 8€ τον τόνο σε δικαιώματα ρύπων, αν όμως η τιμή του τόνου ανέβει στα 12 ή 14  ευρώ, η λιγνιτική παραγωγή θα γίνει απαγορευτική, με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον η ίδια η βιωσιμότητα της ΔΕΗ, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας, της Αρκαδίας και κατ’ επέκταση της ίδιας της Εθνικής οικονομίας.

Η πρωτοβουλία του Προέδρου και Δ/ντα Συμβούλου της Επιχείρησης για την διεκδίκηση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων, όπως άλλες χώρες της Ε.Ε έχουν επιτύχει, και η οποία σύντομα θα κριθεί, θα βοηθήσουν καθοριστικά στην συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτικών Μονάδων και στην βιωσιμότητα της Επιχείρησης.

Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε. πιστεύει ότι σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο τοπίο, οι Τοπικές Αρχές οφείλουν να συνεργαστούν με την ΔΕΗ, ώστε να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος, με στόχο να δημιουργηθεί Ενεργειακό Σχέδιο που να εξασφαλίζει:

Η παρουσία της μεγαλύτερης Επιχείρησης της χώρας στις περιοχές που δραστηριοποιείται με Ορυχεία και Σταθμούς, είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.  Πρέπει επιτέλους οι Τοπικές Αρχές να σταματήσουν μόνο να ζητάνε από την ΔΕΗ. Οι εποχές της νοοτροπίας » πάρε μου μια μπουλντόζα ή ένα απορριμματοφόρο», πέρασαν ανεπίστρεπτη. Οι Τοπικές Αρχές πρέπει να έχουν λόγο για το πώς θα αναπτύξουν δραστηριότητες παράλληλες με την ύπαρξη της ΔΕΗ, προκειμένου να συνεχιστεί η ανάπτυξη στις περιοχές τους.

Οι εργαζόμενοι μαζί με την κοινωνία επιβάλλεται να δώσουν αγώνα για να στηριχθεί η ΔΕΗ, για να στηριχθεί ο λιγνίτης (ο ρόλος του λιγνίτη στην παραγωγή της ΔΕΗ  και του Ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος εξακολουθεί να είναι κρίσιμος και καθοριστικός και το ρόλο αυτόν πρέπει να τον διατηρήσουμε), για να στηριχθεί η τοπική κοινωνία, για να στηριχθεί η Εθνική Οικονομία.

Στις 04 Δεκεμβρίου της Αγίας Βαρβάρας, Προστάτιδας των λιγνιτωρύχων, γιορτάζουμε τα 60 χρόνια λειτουργίας των Ορυχείων της ΔΕΗ.

Με αίσθημα ευθύνης, καλούμε τους εργαζόμενους αλλά και τις Τοπικές κοινωνίες σε επαγρύπνηση για τα δύσκολα που  θα αντιμετωπίσουμε σε σχέση με την Επιχείρηση και εργασιακές μας σχέσεις.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΟΜΙΛΟΥ Δ.Ε.Η.