- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η καμινάδα «κατάπιε» τον Άι Βασίλη

rapiΓράφει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων Αναστασία Δημ. Ράπη

Τριγύρω σου φώτα, λαμπιόνια, χαρούμενες φωνές και άνθρωποι που πηγαινοέρχονται με σακούλες γεμάτες δώρα. Η πόλη λάμπει στολισμένη στα λευκά και τα επιβλητικά αστέρια στις κολώνες αποσπούν την προσοχή των περαστικών. Η λάμψη όμως αυτή δεν είναι ικανή να αγγίξει την ψυχή σου. Αντίθετα, σε καθιστά ευάλωτο στην θλίψη, δεν μπορείς να γελάσεις, δεν μπορείς να χαρείς αλλά ούτε και να βιώσεις το υπέρλαμπρο αυτό κλίμα.

Η μελαγχολία των εορτών ακολουθεί διαρκώς ανοδική πορεία εφόσον χτυπά την πόρτα σε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και ειδικότερα σε άτομα των δυτικών κοινωνιών, καθώς εκεί οι γιορτινές ημέρες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο «βασιλεύει» στο σαλόνι και τριγύρω υπάρχουν δώρα για μικρούς και μεγάλους. Παραπέρα, το τραπέζι άφθονο από ποικίλα αγαθά καλείται να ικανοποιήσει τις γευστικές προσδοκίες της οικογένειας, των συγγενών και των φίλων. Και εσύ πρέπει να είσαι όπως τα άτομα των διαφημίσεων, καλοντυμένος, με πλατύ και αστραφτερό χαμόγελο και έτοιμος να ικανοποιήσεις τους πάντες.

Υπάρχουν ωστόσο πολυάριθμοι λόγοι εξαιτίας των οποίων πολλά άτομα δεν είναι σε θέση να συμβαδίσουν με το κυρίαρχο πρότυπο των δυτικών κοινωνιών.

Η καταθλιπτική «βουτιά» στον εαυτό, είναι δυνατόν να εξομαλυνθεί και εσύ να είσαι σε θέση να εντοπίσεις το χαμένο πνεύμα των εορτών.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μία δύσκολη συναισθηματικά περίοδο για αρκετούς. Αποφορτίσου από το άγχος, απαλλάξου από τις «ταμπέλες» που καλείσαι να εξυπηρετείς και γνώρισε πραγματικά τον εαυτό σου. Αυτές τις γιορτές διεκδίκησε «αναμμένους» ανθρώπους και ψυχές και όχι «φουσκωμένα» πορτοφόλια.