- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας για την επιλογή Χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών

Το παιδικό παιχνίδι θεωρείται ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν. Για την επιλογή του, όμως, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις τυπικές διαδικασίες, που ακολουθούμε, όταν αγοράζουμε ένα άλλο προϊόν. Καθοριστικός παράγοντας, για την επιλογή του παιχνιδιού, που θα δωρίσουμε, αυτές τις γιορτινές μέρες, στο παιδί μας, είναι ο ευαίσθητος και αδιαμόρφωτος ακόμα, χαρακτήρας του.

Παιχνίδια θεωρούνται τα προϊόντα, που έχουν σχεδιαστεί ή που προορίζονται να χρησιμοποιούνται, στο πλαίσιο παιχνιδιού, από παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Δε θεωρούνται παιχνίδια ο εξοπλισμός παιδότοπων, οι αυτόματες παιχνιδομηχανές, που έχουν δημόσια χρήση, παιχνίδια, με κινητήρα εσωτερικής καύσης, παιχνίδια, με ατμομηχανή, εκτοξευτές λίθων, σφενδόνες, διακοσμητικά αντικείμενα, προϊόντα, για ενήλικους συλλέκτες (π.χ. κούκλες λαϊκής τέχνης, μινιατούρες αυτοκινήτων κ.λπ.), αθλητικός εξοπλισμός (π.χ. πατίνια και τροχοσανίδες, για παιδιά, με βάρος, πάνω από 20 κιλά), ποδήλατα, με ύψος, πάνω από 435 mm, πατίνια, με τιμόνι και ηλεκτροκίνητα οχήματα, για μετακινήσεις σε δημόσιο χώρο, ναυτικός εξοπλισμός, για βαθιά ύδατα, εξαρτήματα εκμάθησης κολύμβησης, για παιδιά, παιχνίδια συναρμολογήσεως, με περισσότερα από 500 κομμάτια, αεροβόλα και βέλη τοξοβολίας, με μήκος πάνω από 120 cm, πυροτεχνήματα, βελάκια με μεταλλικές αιχμές, εκπαιδευτικά προϊόντα (φούρνοι, σίδερα κ.λπ.), που λειτουργούν, με τάση άνω των 24 V., σε συνεχές ρεύμα, επιστημονικός εκπαιδευτικός εξοπλισμός, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και παιχνίδια ηλεκτρονικά (υπολογιστές, παιχνιδομηχανές κ.λπ.), που δεν είναι σχεδιασμένα, ειδικά για παιδιά, πιπίλες, φωτιστικά, ηλεκτρικοί μετασχηματιστές, για παιχνίδια, εξαρτήματα μόδας, που δε χρησιμοποιούνται, στο πλαίσιο παιχνιδιού.

Απαιτήσεις ασφάλειας παιχνιδιών

Για τα παιδικά παιχνίδια, υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η νομοθεσία καθορίζει, για το σύνολο των παιδικών παιχνιδιών, τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας, που πρέπει αυτά να πληρούν, για να μπορούν να διατίθενται, στην αγορά.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. απευθύνεται, στους γονείς, οι οποίοι καλούνται, αυτές τις γιορτινές μέρες, να πληρώσουν αρκετά εκατομμύρια, για την αγορά παιχνιδιών και συμβουλεύει ότι, όταν αγοράζουμε ένα παιχνίδι, πρέπει να έχουμε υπόψη μας, τα παρακάτω:

  1. Επειδή, τα δείγματα παιχνιδιών, στα οποία διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές, είναι ελάχιστα, σε σχέση, με το μεγάλο αριθμό παιχνιδιών, που κυκλοφορεί, στην αγορά, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, στις ενδείξεις, που αναγράφονται, στις συσκευασίες των παιχνιδιών:
    • Ελέγχουμε, αν στη συσκευασία αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα του παιχνιδιού. Είναι στοιχείο απαραίτητο, για να γνωρίζουμε την προέλευση του παιχνιδιού.
    • Τα παιχνίδια, που αναφέρουν ότι προορίζονται, για παιδιά άνω των τριών (3) ετών, δεν πρέπει να τα αγοράζουμε, για μικρότερα παιδιά ή όταν, στο σπίτι, υπάρχει μικρότερο αδερφάκι.
  2. Στα μαλακά παιχνίδια, που αγοράζουμε, προσέχουμε:
    • Τις ενδείξεις, για την ηλικία.
    • Το υλικό, από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα παιχνίδια. Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια, που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Η παραγωγή και εμπορία, στην ελληνική αγορά, κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών, από PVC, που προορίζονται, για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται. Η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες, στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η χρήση του PVC συνεχίζεται, για παιχνίδια, που απευθύνονται, σε μεγαλύτερες ηλικίες.
  3. Παιχνίδια, με διαστάσεις κάτω των 4,5 εκ., που βρίσκονται, μέσα σε βρώσιμα προϊόντα (πατατάκια, σοκολάτες, γιαούρτια, δημητριακά, παγωτά, σοκολατένια αυγά κ.λ.π.) κυκλοφορούν, νόμιμα, στην Ε.Ε., για παιδιά άνω των 3 ετών. Τα παιχνίδια αυτά πρέπει να έχουν τη δική τους συσκευασία. Επίσης, δεν επιτρέπεται το παιχνίδι να είναι ενσωματωμένο (κολλημένο), στο τρόφιμο και να πρέπει το παιδί να φάει το τρόφιμο, για να πάρει το παιχνίδι. Όμως, αρκετοί τραυματισμοί, από τέτοια προϊόντα, καταγράφονται, στην Ευρώπη και στη χώρα μας, κάθε χρόνο. Γι’ αυτό: Προσέχουμε, ιδιαίτερα, τα βρώσιμα προϊόντα, τα οποία περιέχουν παιχνίδια και παρακολουθούμε τα παιδιά μας, την ώρα, που καταναλώνουν τέτοια βρώσιμα προϊόντα και παίζουν, με τα παιχνίδια, που βρίσκονται, μέσα σ’ αυτά.
  4. Ελέγχουμε, αν το παιχνίδι, στη συσκευασία του, φέρει την ένδειξη “CE”. Σήμερα, όλα τα παιχνίδια, που κυκλοφορούν, στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη “CE”, κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό έχει συμμορφωθεί, προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, που ορίζονται, από την κοινοτική νομοθεσία. Δυστυχώς, όμως, η χορήγηση αυτού του σήματος δε γίνεται, κατόπιν προληπτικών ελέγχων, από ανεξάρτητους φορείς, για να διαπιστωθεί η ασφάλεια του παιχνιδιού. Ο παραγωγός καταθέτει φάκελο στις αρχές και βεβαιώνει ότι το παιχνίδι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, που έχουν τεθεί, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι αυτός ή κάποιος άλλος έχει ελέγξει τη συμμόρφωση του παιχνιδιού, με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έτσι, αναλαμβάνει μεν την ευθύνη, αν κάτι «πάει στραβά», αλλά, ίσως, πολύ αργά και αφού έχει προκληθεί ζημιά, σε κάποιο παιδί.

 

Ασφάλεια ειδικών παιχνιδιών

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν, συνήθως, βίαιο περιεχόμενο. Παρ’ ότι η τιμή τους είναι υψηλή και υπάρχει ένδειξη ότι επιτρέπεται η αγορά, μόνο σε ενηλίκους, πολλά παιδιά πείθουν τους γονείς τους, να τους αγοράσουν τέτοια παιχνίδια. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παρατεταμένη ενασχόληση, με τέτοιου είδους παιχνίδια, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και επηρεάζει, με αρνητικό τρόπο, τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες, τον τρόπο σκέψης και τη λειτουργία των παιδιών μας. Η πολύωρη χρήση τέτοιων παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει, στα παιδιά, δυσλειτουργίες, όπως  απαθές και νωχελικό βλέμμα, νευρικότητα και υπερκινητικότητα. Γι’ αυτό:

Το άρθρο 7α του Ν.2251/94 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν. 3587 προβλέπει, αναλυτικά, την προστασία της ψυχικής υγείας των ανήλικων, θέτοντας, στους προμηθευτές, την υποχρέωση να μη θέτουν, στην αγορά, προϊόντα, που ενέχουν κινδύνους, για την ψυχική, πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων. Τα βιντεοπαιχνίδια και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πρέπει να ταξινομούνται, ανάλογα με τις ηλικίες, στις οποίες απευθύνονται. Επιχειρήσεις, που διαθέτουν, δωρεάν ή έναντι πληρωμής τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών, στους καταναλωτές, υποχρεούνται να τηρούν επισημάνσεις της προηγούμενης παραγράφου, σε χώρους, όπου έχουν πρόσβαση και παιδιά.

Παιχνίδια, που ιππεύονται:

 

Παιχνίδια με μπαταρίες

Μπαλόνια

Είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιούμε, μόνον, ως διακοσμητικά αντικείμενα και να μην τα δίνουμε, στα χέρια των παιδιών.

Διαφήμιση παιχνιδιών

Η αγορά του παιχνιδιού δεν πρέπει να γίνεται, κάτω από τις εντυπώσεις μιας τηλεοπτικής διαφήμισης. Πρέπει να γίνεται με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Ένα παιχνίδι πρέπει να καλλιεργεί τη δημιουργική φαντασία του παιδιού, να δίνει στο παιδί την ευκαιρία να αναπτύξει επιδεξιότητες, κοινωνικότητα, πνευματικές και σωματικές ικανότητες. Όλα αυτά είναι απαραίτητα, για τη δημιουργία της προσωπικότητας ενός παιδιού.

Τα παιδιά, είναι οι πιο άπειροι, από όλους τους καταναλωτές, διαθέτουν ελάχιστα, ζητούν περισσότερα. Είναι οι πιο κατάλληλοι, για να επηρεασθούν, από τις διαφημίσεις, που, κυριολεκτικά, τα βομβαρδίζουν, τις γιορτινές μέρες.

Τι μπορούμε να κάνουμε, ως γονείς :

Συσκευασία παιχνιδιών

Στη συσκευασία ή στο έντυπο, που συνοδεύει τα παιχνίδια, πρέπει να αναγράφονται τα παρακάτω :

Οι οδηγίες χρήσης και οι πληροφορίες, που αφορούν την ασφάλεια του παιχνιδιού, πρέπει να είναι, στα ελληνικά.

Προειδοποιήσεις στη σήμανση

Για λόγους ασφαλούς χρήσης, στη συσκευασία των παιχνιδιών, ή στις οδηγίες χρήσης, αναγράφονται κάποιες προειδοποιήσεις. Οι προειδοποιήσεις πρέπει να αρχίζουν, με τη λέξη «ΠΡΟΣΟΧΗ», να είναι, στα ελληνικά και να είναι ευανάγνωστες, ευκρινείς ακριβείς και κατανοητές. Οι προειδοποιήσεις αποτελούν σημαντικό στοιχείο, για την επιλογή του κατάλληλου, για το παιδί μας, παιχνιδιού.

Βασικές συμβουλές