- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

«Τη ταπεινώσει τα υψηλά…»

Διαβάζουμε σ’ όλα τα θρησκευτικά site (ιστοσελίδες), ότι στις πόλεις, που έχουν ναούς επ’ ονόματι του Αγίου Νικολάου, γιορτάστηκε η μνήμη του με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα με την συμμετοχή κλήρου και λαού και αρχόντων, εκτός από την πόλη της Φλώρινας.

Η Ενορία του Αγίου Νικολάου στο άκρον πόλεως τίμησε και γιόρτασε με απλότητα και ταπεινά τον Άγιο προστάτη της με την συμμετοχή των πιστών Φλωρινιωτών της Ενορίας κατά το πλείστον. Στον πανηγυρικό Εσπερινό συμμετείχε ο εντεταλμένος Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως και 2 ιερείς των χωρίων, μαζί με τους 2 ιερείς του Ι. Ναού. Την κυριώνυμον ημέρα συμμετείχεν ο εντεταλμένος Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως και μόνο οι δύο ιερείς του Ναού. Ευτυχώς τίμησαν τον Άγιο Νικόλαο με την παρουσία τους οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλεώς μας. Οι εφημέριοι των άλλων τεσσάρων ναών της πόλεως έλαμψαν δια της απουσίας των. Τόσο φτωχά από παπάδες γιόρτασε η Ενορία μου.

Δύο ιερείς αξιωματούχοι της Μητροπόλεως, μάλιστα, προτίμησαν τον ομιλητή Συλλόγου την ίδια ώρα του Εσπερινού περιφρονώντας τον Άγιο Νικόλαο, τους συνεφημέριους και τους ενορίτες της ενορίας αυτής. Οι άλλοι ιερείς που; Ο δε διάκος, που έχει και το όνομα του Αγίου μας, γιατί;

Α! ξέχασα τον άγιο Πρωτοσύγκελο. Αλήθεια, εκείνος δεν μπορούσε να έλθει σε μία εκ των ακολουθιών; Ας, μας πει από τότε που ανέλαβε την πρωτοσυγκελία, σε ποια ακολουθία στην Ενορία μας ήλθε. Στις άλλες ενορίες άπαξ, δίπαξ και σε έννοιες εξ’ αυτών πολλές φορές, απ’ ότι γνωρίζω και παρακολουθώ..

Για τον Άγιο Νικόλαο της Φλώρινας καταργήθηκε η μονοκκλησιά;

Σεβαστοί πατέρες, του Αγίου Νικολάου η υποβάθμιση εκ μέρους της Μητροπόλεως, να μη σας στενοχωρεί, να σας παρηγορούν τα λόγια από το απολυτίκιο του Αγίου μας: «τη ταπεινώσει….» και σεις να συνεχίζετε να πηγαίνετε στις εορτές τους, ας σας ξέχασαν αυτοί και σας πίκραναν.

Ένας ενορίτης