- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Αγροτικός Σύλλογος Περιοχής Αμυνταίου σχετικά με την κλιμάκωση των αγώνων των παραγωγών

Ξεκινώντας από το κόστος παραγωγής, επισημαίνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές που έχουν γίνει, το έχουν καταστήσει υπέρογκο και πολλές φορές οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα βασικά έξοδα που απαιτεί η καλλιέργεια τους.Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου αλλά και η αύξηση τιμής του αγροτικού ρεύματος, όπως και η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στο νερό άρδευσης των καλλιεργειών, αφήνουν πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους έξω από την καλλιέργεια και όσοι ακόμη προσπαθούν δεν διαθέτουν το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα να μην καλλιεργούν σωστά τη γη τους και να μην σιτίζουν όπως θα έπρεπε τα κοπάδια τους.

Η έλλειψη οργάνωσης που υπάρχει στην εμπορία των προϊόντων ζωικής και φυτικής παραγωγής, πολλές φορές, φέρνουν τα πάνω κάτω στην διάθεση των προϊόντων. Η εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων προς τις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης ή ακόμα και του τρίτου κόσμου, επηρεάζεται από κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που τις περισσότερες φορές λαμβάνονται εν θερμώ και αφορούν εξωτερική πολιτική ή ακόμα και γεωπολιτικούς στόχους. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι τα αγροτικά προϊόντα να μην μπορούν να βρεθούν στα τελικά σημεία πώλησης τους, διότι δεν έχουν προβλεφθείοι απαραίτητες διαδρομές και διέξοδοι.

Το ΕΘΙΑΓΕ δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα ότι καινούργιο έρχεται στη χώρα να είναι εισαγωγής, από την ιδέα ως και την εφαρμογή.Οι σπόροι, οι ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων, οι φυλές αιγοπροβάτων, αγελάδων και άλλων ζώων, εισάγονται χωρίς πολλές φορές να φέρνουν στην χώρα μας τα αποτελέσματα που φέρνουν στις χώρες που παράγονται.

Η εθνική αγροτική πολιτική στην καλύτερη περίπτωση προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με την ΚΑΠ, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες προοπτικές.Δεν υπάρχει εθνική αγροτική πολιτική εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Στην πολιτική των άμεσων ενισχύσεων συνεχίζεται η κατάσταση που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια. Μεγάλα ποσάδικαιωμάτων χορηγούνταιγια παράδειγμα σε διευθύνοντες αερολιμένων, σιδηροδρομικών εταιρειών, δικτύων ύδρευσηςκαι γενικότερα δεν ενισχύονται οι πραγματικοί αγρότεςκαι η ένταξη των νέων παραγωγών στην γεωργία. Τα προγράμματα του 2ου πυλώνα τις περισσότερες φορές τρέχουν με λάθος τρόπο και με κριτήρια που δεν μπορούν να πληρούν οι παραγωγοί.

Το φορολογικό σύστημα των αγροτών τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει 5 φορές. Οι αγρότες από καλλιεργητές του ειδικού καθεστώτος με μια φορολογική διάταξη, βρεθήκαν ξαφνικάεπιχειρηματίες και επιτηδευματίες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο τελευταίος νόμος του ΕΛΓΑ επιβαρύνειόλους τους παραγωγούς σημαντικά, χωρίς να δίνει τις δίκαιες και αντικειμενικέςαποζημιώσεις.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών έχουν αυξηθεί και θα αυξηθούν και τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο.

Απορροή όλων αυτών είναι ναυπάρχουν λίγες βιώσιμες εκμεταλλεύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σε όλα αυτά που αποφασίζονται και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε, όσο και να διαφωνούμε θα έπρεπε να συμμετέχουμε ως κοινωνικοί εταίροι. Τα νέα δεδομένα που πρέπει να εφαρμοστούν είναι πολλά, σε κάποιες περιπτώσεις δυσνόητα ακόμα και για τους τεχνοκράτες του χώρου. Για όλους τους παραπάνω λόγους, και για την ίδια την ύπαρξη μας, καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε εγρήγορση και κλιμάκωση του αγώνα, με ενημερώσεις, αποφάσεις, και μη έχοντας άλλο όπλο, κινητοποιήσεις, πάντα σε αρμονία με την ομαλή λειτουργία των υπόλοιπων κοινωνικών τάξεων, αποφεύγοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό που θέλει η κυβέρνηση.

Εκ μέρους του προσωρινού ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Περιοχής Αμυνταίου,

Η πρόεδρος

Κρητικού Διαμαντούλα

Tηλ επικοινωνίας: 6973350585