- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η παράταξη «Ενότητα – Συνεργασία» για την επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Φλώρινας

Με αφορμή την επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Φλώρινας ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ενότητα-Συνεργασία κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης εξέφρασαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την έντονη διαμαρτυρία τους και καταψήφισαν το θέμα, ενώ από το γραφείο τύπου εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο:

«Χαράτσι στις πλάτες των οικογενειών η επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς από τον Δήμο Φλώρινας»

Παρά τις τρανταχτές απουσίες του ίδιου του Δημάρχου και συμβούλων της πλειοψηφίας από την ψηφοφορία ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως η επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, η παράταξη του Γ. Βοσκόπουλου υπερψήφισε το θέμα και έτσι από την περίοδο 2017-2018 ο οικογενειακός προϋπολογισμός των συνδημοτών που έχουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς επιβαρύνεται με ένα καινούργιο κόστος.

Αν περνάει από το μυαλό δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας ότι  με αποχωρήσεις και απουσίες από ψηφοφορίες, δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, μπορούν να θολώνουν τα νερά για να μην επωμίζονται το κόστος επώδυνων αποφάσεων, είναι βαθιά γελασμένοι. Αυτοί που δεν ήταν στην συγκεκριμένη ψηφοφορία, στηρίζουν ή όχι την απόφαση των συναδέλφων τους για την επιβολή τροφείων; Να μία ωραία ευκαιρία για δημόσια δήλωση. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Έτσι, για μην πλανώνται ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο.

Επί της ουσίας τώρα.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία Βοσκόπουλου  η επιβολή τροφείων αφορά κατηγορίες γονέων που δεν θα ενταχθούν στη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Όμως, για την απερχόμενη περίοδο 2017-2018 αναγκαζόμαστε, όπως άλλωστε το κάνουν σχεδόν όλοι οι Δήμοι της χώρας, δεδομένης της δυσχέρειας του Δήμου να καλύψει ένα τόσο μεγάλο ποσό , να προβλέψουμε ελάχιστη οικονομική εισφορά(τροφεία) για κάποιες κατηγορίες γονέων που έχουν υψηλό εισόδημα και που δεν θα ενταχθούν στη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Πάλι σύμφωνα με την απόφαση, σήμερα φιλοξενούνται 368 παιδιά εκ των οποίων τα 153 είναι μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Άρα,  αφαιρώντας τα 153 παιδιά από το σύνολο, τα τροφεία θα αφορούν 215 οικογένειες.

Και εδώ αρχίζουν τα παράλογα. Η εισήγηση, που ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας,  λέει ότι θα επιβαρυνθούν κατηγορίες γονέων που έχουν υψηλό εισόδημα και στον πίνακα με τις κατηγορίες που ακολουθεί βλέπουμε ότι η καταβολή των τροφείων  αφορά και οικογένειες μηδενικού εισοδήματος, αφού επιβάλλεται αντίτιμο και στα εισοδήματα από 0 έως 10.000 ευρώ.

 Αν λοιπόν για τον Δήμο Φλώρινας θεωρείται υψηλού εισοδήματος, πλούσιος δηλαδή, ο δημότης με μηδενικό εισόδημα ή με εισόδημα 3,4 ή 7 χιλιάδες ευρώ ετησίως, τότε ποιος είναι ο φτωχός;

Άρα, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Έτσι όπως διαμορφώθηκαν, μας δίνεται το δικαίωμα να πούμε πως δεν πρόκειται για τροφεία αλλά για χαράτσι στο οποίο φυσικά δεν συναινέσαμε, απορρίψαμε και καταψηφίσαμε.

Εκτός αυτού δεν προσδιορίζεται  ο προσδοκώμενος οικονομικός στόχος. Πόσα χρήματα περιμένει να εισπράξει Δήμος; Να το πούμε καλύτερα. Πόσα χρήματα λείπουν και βάζουν τροφεία; Ποιο είναι αυτό το μεγάλο ποσό, όπως αναφέρεται στην εισήγηση, το οποίο δεν μπορεί να καλύψει ο Δήμος Φλώρινας; Ζήτησε το Νομικό Πρόσωπο, στο οποίο υπάγονται οι παιδικοί, από τον Δήμαρχο να συμπληρώσει το ποσό και ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί;

Γιατί αν πάρουν από τις 215 οικογένειες, με έναν υπερβάλλοντα μέσο όρο 30 ευρώ μηνιαίως για 10 μήνες (1 μήνας κλειστά το καλοκαίρι και 1 μήνας οι διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα) 65.000 ευρώ περίπου ετησίως, είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι αυτό το ποσό δεν μπορεί να καλυφθεί από τον Δήμο Φλώρινας και θα πρέπει να το επωμιστούν στις πλάτες τους οι δημότες μας με τις οικογένειες τους.

Παρεπιπτόντως, ο Δήμος Φλώρινας έχει πληρώσει 27.412,94 χιλιάδες ευρώ  για «εργασίες τοποθέτησης και αποξήλωσης του χριστουγεννιάτικού στολισμού» αλλά και 9.975,80 χιλιάδες ευρώ για «κλάδεμα-κοπή υψηλών δένδρων».

Εν κατακλείδι, θα έπρεπε το θέμα να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι με δουλειές του ποδαριού. Θα έπρεπε με πλήρη και αιτιολογημένα οικονομικά στοιχεία να τεκμηριωθεί και να προσδιοριστεί το ύψος του ελλείμματος που διαπιστώθηκε, εάν τελικά διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο, να εξεταστεί σε βάθος η δυνατότητα του Δήμου να καλύψει το ποσό με εξοικονόμηση χρημάτων από περικοπή άλλων δαπανών και αν αυτό ήταν αδύνατο, τότε και μόνο, πριν  επιβάλλει, να εξετάσει την επιβολή τροφείων έχοντας υπόψη μόνο τις κατηγορίες γονέων με πραγματικά υψηλά εισοδήματα.

 Να προβεί δηλαδή στη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για μην επιβαρυνθούν τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και τον λογαριασμό θα πληρώσουν όλοι.

Γενικότερα, η πρόταση μας για τα οικονομικά του Δήμου είναι απλή. Να προχωρήσει άμεσα η Δημοτική αρχή σε εξορθολογισμό και περιστολή των δαπανών του Δήμου και του Νομικού Προσώπου για να μπορεί επιτέλους να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, όταν αυτές προκύπτουν, προς όφελος των συνδημοτών μας και των συμφερόντων του Δήμου Φλώρινας.

Αναφέραμε παραπάνω δύο μόνο δαπάνες οι οποίες μπορούν να εκλογικευτούν και υπάρχουν δεκάδες ακόμα από τις οποίες μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα. Δε θα κουραστούμε να το λέμε. Ομοειδή έργα και προμήθειες που χωρίζονται ανά Δημοτική Ενότητα και εκτελούνται με απευθείας αναθέσεις, μπορούν να ενοποιηθούν και να διεξάγονται διαγωνισμοί, ώστε με τις  εκπτώσεις που προσφέρουν οι διαγωνιζόμενοι και οι οποίες κυμαίνονται σε ποσοστά άνω του 30% επί του αρχικού προϋπολογισμού, να εξοικονομούνται αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη ακόμα περισσότερων αναγκών.

Είμαστε στη διάθεση του Δήμου να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή. Αρκεί να κληθούμε και για να συμβεί αυτό ο Δήμαρχος θα πρέπει να κοιτάξει και λίγο πιο κάτω από τον «θρόνο» του.