- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Παίζετε με το παιδί σας;

Γράφει η Θεοφανώ Παγιάντζα,

Εργοθεραπεύτρια OTR/S.I

Το παιχνίδι στη ζωή του παιδιού σας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σε όλους τους τομείς (κινητική ανάπτυξη, ψυχοσυναισθηματική, κοινωνική και γνωστική).

Το παιδί μέσα από αυτό αναπτύσσει τις σωματικές του ικανότητες, όπως τη μυϊκή του δύναμη, τον συντονισμό των κινήσεων του, την ισορροπία, την επιδεξιότητα του, την γλωσσική του ικανότητα, την κρίση και σκέψη του, την έκφραση των συναισθημάτων του.

Μαθαίνοντας το να συνεργάζεται δέχεται ευκολότερα τους κανόνες, αντιλαμβάνεται καλύτερα τα συναισθήματα τα δικά του και τα δικά σας, αναπτύσσει αυτοπεποίθηση.

Έχετε κατά νου ότι η σχέση του παιδιού με το παιχνίδι είναι αμφίδρομη, όσο παίζει, τόσο αναπτύσσει τις δεξιότητες του και όσο εξελίσσεται βελτιώνεται και στο παιχνίδι.

Παίξτε λοιπόν μαζί με το παιδί σας, δείξτε του ενδιαφέρον, επιβραβεύστε το, μιλάτε συνέχεια…

Μην θεωρείται ότι τα ακριβά παιχνίδια είναι και τα καλύτερα.

Στην επιλογή του παιχνιδιού λαμβάνουμε μεν εν μέρη την ηλικία του παιδιού αλλά κυρίως τις ανάγκες του.

Αποφύγεται τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (κινητά τηλέφωνα, tablet) προστατέψτε τα παιδιά σας από αυτά.

Ανάλογα λοιπόν…

Για νεογέννητα βρέφη εως 1 χρονών επιλέγουμε ελαφρά παιχνίδια με έντονα χρώματα που τραβούν την προσοχή τους, την ακοή, την αφή π.χ φωτεινά κινούμενα αντικείμενα, πίνακες δραστηριοτήτων, κουδουνίστρες, χνουδωτά ζωάκια, μαλακές μπάλες, παιχνίδια που επιπλέουν, που αιωρούνται, που βγάζουν ήχους, που διεγείρουν γενικά όλα το αισθητηριακό σύστημα.

Στην ηλικία 1 εως 2 χρονών τα βιβλία με μεγάλες ξεκάθαρες εικόνες μέσα από δραστηριότητες καθημερινής ζωής (π.χ τι κάνουμε στο μπάνιο, στο πάρκο κ.λ.π.) είναι χρήσιμα. Ενισχύουν την οπτική διατήρηση, τη μνήμη, την παρατηρητικότητα, το λόγο.

Οι μουσικές πλατφόρμες, ενφηνώματα, παιχνίδια που σπρώχνουν, τραβούν… κούκλες, αυτοκινητάκια βοηθούν στη κινητική, κοινωνική ανάπτυξη τους.

Μεταξύ 2 εως 5 χρονών επιλέγουμε βιβλία με σύντομες ιστορίες, παιχνίδια κατασκευών, τουβλάκια, σχήματα, πάζλ, δακτυλομπογιές, μπογιές , απολαμβάνουμε τα παιχνίδια εξωτερικού χώρου, τη κούνια, τη τσουλήθρα, την τραμπάλα. Παίζουμε με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως τα κουζινικά, τα σφυράκια.

Τέλος από 5 εως 9 χρονών, το ποδήλατο, το σχοινάκι, τα πατίνια, τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ότι καλύτερο.

Παίζοντας με το παιδί σας, το βοηθάτε να ανακαλύψει τον εαυτό του, να ενισχύσει τον αυτοέλεγχο του και την αίσθηση επάρκειας… να δοκιμάσει, να αναπτύξει δεξιότητες, να βελτιώσει τη συγκέντρωση του και τη σχέση μεταξύ σας.

Δώστε του χαρά, διασκέδαση, ικανοποίηση.

Η διάθεση για παιχνίδι δεν λείπει από κανένα παιδί…

Έργο δικό μας είναι να παίζουμε μαζί του…

Pagiantzanew_iounios2017