- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Είναι το παιδί σας έτοιμο για το σχολείο;

Γράφει η Θεοφανώ Παγιάντζα,

Εργοθεραπεύτρια OTR/S.I

Για να αποφασίσουμε αν το παιδί μας είναι ώριμο ή όχι για το σχολείο θα πρέπει να λάβουμε υπ ΄ όψιν μας ορισμένους παράγοντες:

Έχουμε κατά νου ότι κάθε παιδί που πάει για πρώτη φορά στο σχολείο θα πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις που το καθιστούν έτοιμο να προσαρμοστεί και να δεχθεί τα νέα γνωστικά αντικείμενα, να έχει την απαιτούμενη κινητική οργάνωση και επιδεξιότητα στη λεπτή κίνηση, την ανάλογη ψυχοσυναισθηματική ωρίμανση για να ανταπεξέλθει στις όποιες δυσκολίες συναντήσει στο νέο περιβάλλον.

Σχολική ετοιμότητα λοιπόν είναι η κατάσταση στην οποία το παιδί σας έχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να μπορέσει να αποκτήσει μια νέα γνώση ή δεξιότητα.

Στη περίπτωση λοιπόν που διαπιστώνεται κάποια ανωριμότητα στο παιδί σας είναι σημαντικό να το βοηθήσετε άμεσα.

Οι δυσκολίες δεν εξαφανίζονται καθώς μεγαλώνει… έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να αποφευχθεί η σχολική αποτυχία.

Η χαμηλή αναγνωστική επίδοση, η συνεχής κριτική και απόρριψη, οι δυσκολίες στο προφορικό λόγο, οι δυσκολίες στη γραφή, το σχέδιο, την συγκέντρωση προσοχής οδηγούν το παιδί σας στην έλλειψη αυτοπεποίθησης που μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα .

Η έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών δυσκολιών αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία στο σχολείο.