- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ολοκληρώθηκε στο Νυμφαίο το 18ο Πανελλήνιο Συμπόσιο με θέμα «Συμβολή για τα Βλαχοχώρια του Μέλλοντος» (video, pics)

Με την παρουσία πλήθους κόσμου από πολλές περιοχές της χώρας, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Νίκειου Σχολής του Νυμφαίου, το διήμερο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών με θέμα: «Συμβολή για τα Βλαχοχώρια του μέλλοντος».

Το συμπόσιο τελούσε υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του Δήμου Αμυνταίου, της Π.Ε. Φλώρινας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εργασίες του 18ου Πανελλήνιου Συμποσίου ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου με την ομιλία του Νικόλαου Μέρτζου, «Οι αετοί του Γένους κι οι αετοφωλιές τους» και συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις των Θεοχάρη Ζάγκα, Καθηγητή, Πρόεδρο του Τμήματος Δασολογίας Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., «Αειφόρος Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών», των Καθηγητών του Τμήματος Δασολογίας Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., Ευάγγελου Καραγιάννη, με θέμα «Τα δίκτυα δασικών δρόμων και μονοπατιών, ως έργα υποδομής για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών» και Απόστολου Σκαλτσογιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στη «Δασική Γενετική – Καινοτομία και Ανάπτυξη της Ορεινής Οικονομίας», καθώς και του ιστορικού, υπ. Δρ. Ινστιτούτου Ιστορίας Πανεπιστημίου Βιέννης, Στέργιου Λαΐτσου,  με θέμα «Το τοπωνυμικό των Βλαχοχωρίων ως πολιτιστικό απόθεμα άυλης κληρονομιάς κι εργαλείο τοπικής ανάπτυξης».

Στην εκδήλωση τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της ΠΟΠΣ Βλάχων, Μιχάλη Μαγειριά, ο δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Νικόλαος  Μέρτζος.

Το 18ο Πανελλήνιο Συμπόσιο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, με Εργαστήριο Χορού για τους χοροδιδασκάλους και την εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων, μελών της Ομοσπονδίας, στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πηγή: eperiskopio.blogspot.gr

ΝΥΜΦΑΙΟ (3) 18 ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ-ΝΥΜΦΑΙΟ (1) 18 ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ-ΝΥΜΦΑΙΟ (2) ΝΥΜΦΑΙΟ (1) ΝΥΜΦΑΙΟ (2)