- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο δήμαρχος Αμυνταίου για τη συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης συμμετείχε στη συνάντηση των φορέων Δυτικής Μακεδονίας με τον υπουργό Ενέργειας κο Γ. Σταθάκη. Με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. ΘεόδωροΚαρυπίδη, παρουσία του βουλευτού Π.Ε. Φλώρινας κ. Κώστα Σέλτσα , του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανου Μπίρου, του Προέδρου της ΔΕΤΕΠΑ κ. Ευθύμιου Χαριτίδη και του Δ/ντη της ΔΕΤΕΠΑ κ.Κώστα Κυριακόπουλου, συζητήθηκαν πολλά ζητήματα για τα θέματα ενέργειας που σχετίζονται με τη ΔΕΗ ΑΕ, τον ΑΗΣ Αμυνταίου, την Τηλεθέρμανση, τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων,τις καθιζήσεις στην περιοχή των Βαλτονέρων και την απαλλοτρίωση Λεβαίας.Πιο συγκεκριμένα:

Σχετικά με την λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου, ο οποίος στην παρούσα φάση αποτελεί τη μοναδική τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης, ο αρμόδιος υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα παύσει η λειτουργία του σταθμού, αν δεν έχει ολοκληρωθεί οποιαδήποτε εναλλακτική επένδυση, η οποία θα τροφοδοτήσει την Τηλεθέρμανση Αμυνταίου.

Επιπλέον μας ενημέρωσε ότι εξετάζονται από το Υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ ΑΕ σενάρια σύμπραξης της ΔΕΗ ΑΕ με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα συμβάλλουν με τα απαραίτητα κεφάλαια, με σκοπό την υλοποίηση των απαραίτητων αντιρρυπαντικών παρεμβάσεων στον ΑΗΣ Αμυνταίου. Αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς θεωρούσαμε έως τώρα ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου δεν θα λειτουργήσει μετά το 2021. Στην περίπτωση λοιπόν που θα υλοποιηθούν οι αναγκαίες περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις, ο σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί για τουλάχιστον άλλα 10 με 15 χρόνια, διασφαλίζοντας 800 με 1000 θέσεις εργασίας στην περιοχή μας, και εξασφαλίζοντας τη βασική τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης.

Σχετικά με τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων: Το σχέδιο μετεγκατάστασης προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί από τη ΔΕΗ και να παραδοθεί στο ΥΠΕΝ μέχρι τις 30-04-2018. Επίσης στο πλαίσιο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού, ολοκληρώθηκε η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων.

Σχετικά με το ζήτημα των καθιζήσεων στην περιοχή των Βαλτονέρων: Με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ προγραμματίζεται η οργάνωση συνάντησης των εμπλεκόμενων Υπουργείων για το θέμα των καθιζήσεων στην περιοχή τωνΒαλτονέρων του Δήμου Αμυνταίου και ο προγραμματισμός συνάντησης του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, του Δημάρχου Αμυνταίου και των κατοίκων της περιοχής για την εξέταση του προβλήματος.

Για την απαλλοτρίωση Λεβαίας: Για τη μερική άρση απαλλοτρίωσης των κτημάτων του οικισμού της Λεβαίας, υπογράφηκε από τον Υπουργό Οικονομικών η αναγκαία ΚΥΑκαι αναμένεται η υπογραφή της από το συναρμόδιο Υπουργείο.

 

Από το Γραφείο Δημάρχου