- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

«Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.»

Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» είναι ένα φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα, εφαρμόστηκε πιλοτικά το σχολικό έτος 2017-2018 σε εννέα ΕΠΑ.Λ. της χώρας και από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα γενικευτεί σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.

Είναι πολυδιάστατο γιατί αποτελείται από πολλαπλές διαφορετικές παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και φιλόδοξο γιατί έχει σχεδιαστεί για να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Εφαρμόζεται κυρίως στους μαθητές της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Λ Οι μαθητές που έρχονται από το Γυμνάσιο και επιλέγουν το ΕΠΑ.Λ., στηρίζονται σε όλη τη διάρκεια της Α’ τάξης για μια ομαλή μετάβαση από το Γυμνάσιο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Πολλοί μαθητές μας έρχονται από το Γυμνάσιο με ελλείψεις στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών. Στα πλαίσια του προγράμματος εφαρμόζεται η εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία. Πρόκειται για ένα διαφορετικό πρόγραμμα ενισχυτικής που υλοποιείται εντός του διδακτικού ωραρίου με δύο εκπαιδευτικούς ταυτόχρονα στην τάξη. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται ο γλωσσικός και αριθμητικός γραμματισμός μέσα σε κλίμα ισοτιμίας για όλους τους μαθητές.

Ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση του προγράμματος αποτελεί η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών των ΕΠΑ.Λ.. Τα Επαγγελματικά Λύκεια στελεχώνονται με ψυχολόγους. Η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση του κλίματος της σχολικής κοινότητας, στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στη σύνδεση της σχολικής κοινότητας με τις τοπικές δομές και στη στενότερη συνεργασία με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών.

Τα ΕΠΑ.Λ. εξοπλίζονται με υποδομές τηλεδιάσκεψης ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των σχολείων, στα πλαίσια της ανταλλαγής πληροφοριών, της ενημέρωσης, των καλών πρακτικών κ.ά.

Προωθείται η δικτύωση – διασύνδεση των σχολικών μονάδων ΕΠΑ.Λ. μεταξύ τους μέσα από πλατφόρμες επικοινωνίας.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της φύσης των επαγγελματικών σχολείων, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια της καινοτομίας, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας.