- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

«Ρεμπέτες και μοντέρνοι» από το ΚΔΑΠ Πειραματικού Σχολείου Φλώρινας (pics)

Με μία πολύ όμορφη μουσικοθεατρική παράσταση έκλεισαν τη σχολική χρονιά και ευχήθηκαν καλό καλοκαίρι οι μαθητές και μαθήτριες του ΚΔΑΠ (Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) του Πειραματικού Σχολείου Φλώρινας.

Η παράσταση είχε τον τίτλο «Ρεμπέτες και Μοντέρνοι». Την επιμέλεια είχαν οι εκπαιδεύτριες του ΚΔΑΠ Εβελίνα Αριστείδου, Πολίνα Μάλλιου, Λίτσα Ζιώγα και Ελισσάβετ Ηλιάδου.

Ο χαιρετισμός των εκπαιδευτριών

Αξιότιμες αρχές, κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Το ΚΔΑΠ Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου σας ευχαριστεί που τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωσή μας.

Ειδικότερα ευχαριστούμε: το Δήμαρχο Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Φλώρινας κ. Χρήστο Μπαρδάκα, την Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Φλώρινας κ. Γιώτα Γαϊγάνη – Τίτα, τον Δ/ντη Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας κ. Κίμωνα Σαββάκη.

Επίσης ευχαριστούμε τους μαθητές του Ωδείου Φλώρινας και τον δάσκαλό τους για τη συμμετοχή τους στην παράσταση.

Το ΚΔΑΠ Πειραματικού Σχολείου ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες όπως είναι η άθληση, τα εικαστικά, η ενισχυτική διδασκαλία, η πληροφορική και η εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας.

Ταυτόχρονα με τις βασικές μας δραστηριότητες και ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής δημιουργούμε χριστουγεννιάτικες, πασχαλινές, ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές κατασκευές.

Βοηθάμε τους μικρούς μας μαθητές με τα μαθήματά τους στο σχολείο.

Μαθαίνουμε την γερμανική αλφάβητο και τους αριθμούς και μέσα από ζωγραφιές και ιστοριούλες γενικότερα τη γερμανική γλώσσα.

Δημιουργούμε κόμιξ στον Η/Υ και διδάσκουμε εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω αυτού.

Καλύπτουμε μια μεγάλη γκάμα αθλημάτων τόσο ατομικών όσο και ομαδικών.

Στόχος μας είναι μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση και την δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας, τη συλλογικότητα και την κοινή δράση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη  την ηλικία τους να γίνουν απολύτως κατανοητικά και κτήμα τους τα όσα βλέπουν και ακούνε .

-Πραγματοποιήσαμε χριστουγεννιάτικη γιορτή και αποκριάτικο παιδικό πάρτυ.

-Τον Μάιο πήγαμε εκπαιδευτική περιβαλλοντική εκδρομή στο ζωολογικό κήπο της πόλη μας. Ξεκινήσαμε πεζή από τη βάση μας και στη διαδρομή τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη φύση, το περιβάλλον και τα ζώα. Μόλις φτάσαμε καθίσαμε σε ένα κιόσκι όπου έγινε μια συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτριών και των παιδιών του ΚΔΑΠ και δόθηκαν απαντήσεις σε όλες τους τις σχετικές με το θέμα απορίες. Έπειτα ακολούθησε ξενάγηση και παιχνίδι.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιήσουμε άλλη μία εκπαιδευτική εκδρομή.

Επειδή τον Ιούλιο λήγει η λειτουργία του ΚΔΑΠ για το έτος 2017-18 διοργανώσαμε τη σημερινή καλοκαιρινή μας εκδήλωση και μέσω αυτής θα αναδείξουμε κάποιες από τις δραστηριότητές του.

Ο τίτλος της μουσικοθεατρικής μας παράστασης είναι «Ρεμπέτες και Μοντέρνοι» όπου ρεμπέτες είναι τα αγόρια και μοντέρνοι τα κορίτσια μας.

Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι το ελληνικό αστικό τραγούδι στη απαρχή του. Εξελίχθηκε μέσα από την ελληνική μουσική παράδοση, του δημοτικού τραγουδιού και των κλέφτικων από τους κατοίκους των ελληνικών πόλεων.

Το 1922 είναι η χρονιά της Μικρασιατικής καταστροφής την οποία ακολουθεί η αναγκαστική πλέον ανταλλαγή πληθυσμών, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Πολλοί Μικρασιάτες εγκαθίστανται στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας φέρνοντας από εκεί τις μουσικές τους παραδόσεις. Αυτή την περίοδο η θεματολογία του ρεμπέτικου περιλαμβάνει κυρίως ερωτικά  τραγούδια, για τη γυναίκα, για ανθρώπους καθημερινούς αλλά και περιθωριακούς.

Το 1932 κυκλοφορούν οι πρώτες ηχογραφήσεις τραγουδιών από τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Στην εποχή της μαζικής αποδοχής κορυφαία προσωπικότητα του ρεμπέτικου αναδεικνύεται ο Βασίλης Τσιτσάνης. Μετά την απελευθέρωση το ρεμπέτικο αρχίζει να καταξιώνεται ως λαϊκή μουσική ευρείας αποδοχής και βγαίνει από το περιθώριο.

Αυτό ακριβώς λοιπόν προσπαθούν να αποδείξουν οι ρεμπέτες μας ότι δηλαδή η ρεμπέτικη μουσική είναι παρεξηγημένη. Κάποτε κυριαρχούσε το ερωτικό στοιχείο και η θεματολογία ναρκωτικά – φυλακή – παρανομία. Σταδιακά όμως και με την εξάπλωση του ρεμπέτικου σε ευρύτερες μάζες αναδεικνύονται πολλά κοινωνικά θέματα.

Το ρεμπέτικο τραγούδι αποτελεί μια μοναδική καταγραφή ενός κομματιού της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας και της πολιτιστικής μας παράδοσης.

Από την άλλη πλευρά η ομάδα των μοντέρνων κοριτσιών μας  πιστεύει ότι η ρεμπέτικη μουσική είναι ξεπερασμένη και στηρίζει τη σύγχρονη ελληνική μουσική η αποτελείται από διάφορα είδη μερικά από τα οποία είναι ξενόφερτα άλλα νεανικά και άλλα πρωτοποριακά που όμως βρήκαν άμεση ανταπόκριση από το ελληνικό κοινό και κυρίως από τους νέους.

Η μοντέρνα εμπορική μουσική χαρακτηρίζεται από απλές μελωδίες σε συνδυασμό με έντονο ρυθμό.

Υποστηρίζει επίσης ότι η ρεμπέτικη μουσική ταιριάζει περισσότερο σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους ενώ η σύγχρονη μοντέρνα στο νεανικό κοινό.

Εν τέλη και οι δύο ομάδες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι συνεχιστής του ρεμπέτικου τραγουδιού είναι το λαϊκό, που διατηρείται ζωντανό γιατί είναι η έκφραση της λαϊκής ψυχής και στη σύγχρονη εποχή και ότι όλα τα μουσικά είδη αλληλοεπηρεάζονται και αποτελούν μία συνέχεια και χρονική εξέλιξη της ελληνικής μουσικής.

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά του ΚΔΑΠ δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί ή χορευτές, οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 5 έως 10 χρονών, και έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της παράστασης, γι’ αυτό θα θέλαμε να κατανοήσετε τις αδυναμίες τους  και να τους ενθαρρύνετε με το χειροκρότημά σας.

Οι εκπαιδεύτριες του ΚΔΑΠ:

Αριστείδου Εβελίνα

Μάλλιου Πολίνα

Ζιώγα Λίτσα

Ηλιάδου Ελισσάβετ

 

DSC_1317 DSC_1319 DSC_1325 DSC_1326 DSC_1333 DSC_1335 DSC_1336 DSC_1338 DSC_1342 DSC_1347 DSC_1351 DSC_1357 DSC_1364 DSC_1366