- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ήρθε η ώρα του μηχανογραφικού. Ποιος ο ρόλος μου ως γονέα;

της Μαρίας Μπιλιώνη,

Συμβούλου Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας,

www.tangramedu.net

Το βάρος των πανελλαδικών εξετάσεων έχει πια περάσει και οι φετινοί υποψήφιοι έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν. Ήρθε όμως η ώρα του μηχανογραφικού, του τελευταίου σημαντικού βήματος πριν την είσοδο στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Απο τη συναναστροφή μου με γονείς παιδιών που έχουν δώσει πανελλαδικές, εντοπίζω την ψυχολογική τους φόρτιση και το άγχος τους που εκφράζεται μέσα με την στερεότυπη φράση “να κάνει ένα καλό μηχανογραφικό …να μην πάει ο κόπος του χαμένος”. Ο κόπος του ίδιου του μαθητή αλλά και ολόκληρης της οικογένειας που υποστήριξε συναισθηματικά αλλά και οικονομικά την επίπονη αυτή προσπάθεια.

Τι μπορεί, όμως, να κάνει ο γονέας προκειμένου να βοηθήσει ουσιαστικά τον υποψήφιο να συμπληρώσει ένα σωστό μηχανογραφικό;

Ο ρόλος του γονέα στην περίοδο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού είναι να ενεργεί υποστηρικτικά, να δρα επικουρικά  διευκολύνοντας την διαδικασία επιλογής σπουδών και επαγγέλματος. Αυτό, άλλωστε, είναι το πρώτο βήμα προς την ενηλικίωση, καθώς η είσοδος σε κάποιο τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σηματοδοτεί την απαρχή για την κατάκτηση της αυτονομίας του νέου. Το σημαντικότερο είναι ο νέος να λάβει την απόφασή του αλλά και την ευθύνη αυτής της επιλογής του και μέσα από αυτήν τη διαδικασία να εξελιχθεί.