- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πρόταση του Μιχάλη Χάτζιου για ανέγερση μνημείου άμαχων πεσόντων του βομβαρδισμού της Φλώρινας

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 74 χρόνια από μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που γνώρισε η πόλη μας στην πρόσφατη ιστορία της.

Αναφέρομαι στο βομβαρδισμό της Φλώρινας από τα συμμαχικά αεροπλάνα την 28η Ιουλίου 1944, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιχείρησης των συμμάχων με στόχο αποθήκες και τμήματα του Γερμανικού Στρατού Κατοχής, που βρίσκονταν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης μας.

Όπως είναι γνωστό, αυτήν την ημέρα, έχασαν την ζωή τους εξήντα τρεις άμαχοι συμπολίτες μας, αφού κάποιες από τις βόμβες των αεροπλάνων έπληξαν περιοχές του αστικού ιστού. http://www.florinapast.mysch.gr/?p=1079

Φρονώ πως έστω και τώρα, εβδομήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, ο Δήμος μας θα πρέπει να τιμήσει τη μνήμη αυτών των αδικοχαμένων συμπολιτών μας.

Έχω καταθέσει προς συζήτηση σχετική πρόταση στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας με την οποία προτείνω την «ανέγερση μνημείου άμαχων πεσόντων του βομβαρδισμού της Φλώρινας, 28-7-1944»

Ένα μνημείο όπου συγγενείς των θυμάτων θα έχουν το θρησκευτικό δικαίωμα να τιμούν την ιερή μνήμη των νεκρών τους και να τελούν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

Ένα μνημείο ΤΙΜΗΣ και ΜΝΗΜΗΣ, που θα θυμίζει σε όλους μας, τους άμαχους πεσόντες συμπολίτες μας και θα προωθεί την ιστορική μνήμη στις νεώτερες γενιές ως προς τις καταστροφές, τους θανάτους και γενικά όλα τα δεινά που επέφερε ο πόλεμος και στον τόπο μας.

 

Μιχάλης E. Χάτζιος

Εκπαιδευτικός

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας