- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συμφωνία των Πρεσπών: οι δυο όψεις του Ιανού σε Σκόπια και Ελλάδα

Ένα ακόμη ογκώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη προχθές κατήγγειλε την Συμφωνία των Πρεσπών την οποία επίσης καταγγέλλουν στα Σκόπια οι «Μακεδονιστές» με επί κεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκεόργκι Ιβανώφ. Το αξιομνημόνευτο είναι ότι στις δυο πλευρές των συνόρων οι αντιδράσεις συμπίπτουν απόλυτα, αλλά από διαμετρικά αντίθετη οπτική. Απορρίπτουν τα ίδια ακριβώς κομβικά σημεία της Συμφωνίας: όνομα, εθνική ταυτότητα και γλώσσα! Οι μεν καταγγέλλουν ότι «πουλήθηκαν στα Σκόπια» και οι δε ότι «πουλήθηκαν στην Ελλάδα»! Είναι οι δύο όψεις του Ιανού.

Εν προκειμένω συνοψίζονται ορισμένες αντιδράσεις στα Σκόπια:

* Γκεόργκι Ιβανώφ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Η Συμφωνία φέρνει το Κράτος μας σε εξάρτηση από μια ξένη χώρα με υποταγή στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική μας ταυτότητα, την ιδιομορφία του ΄Εθνους μας και την γλώσσα μας». [Και στην εθνική επέτειο του ΄Ηλιντεν]. «Θέλουμε να μπούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά με το όνομά μας την αξιοπρέπεια και την τιμή μας. Η Μακεδονία δεν είναι η ιδιωτική περιουσία κανενός για να την εμπορεύεται και να την πουλάει… Είναι ψέμα ότι η Ελληνική Συμφωνία αλλάζει μόνο το όνομα. Αντίθετα, αλλάζει και την μακεδονική κρατική εθνική ταυτότητα, παραβιάζει το 74-ετές δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, διαγράφει το νομικό πρόσωπο του Κράτους και την 27ετή Ιστορία του Κράτους. Είναι ψέμα ότι εγγυάται την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Με την αποδοχή της Συνθήκης υποβαθμίζονται τα δικαιώματά μας στον ΟΗΕ, υποτασσόμαστε και εξαρτώμεθα από την Ελλάδα. Είναι ψέμα ότι η μακεδονική ταυτότητα ενισχύεται. Στην πραγματικότητα καταργείται ο μακεδονικός λαός. Δεν δέχομαι την Ελληνική Συνθήκη που είναι εις βάρος της μακεδονικής ταυτότητας».

* Χρίστιαν Μιτσκόσκι, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ΒΜΡO-DPMNE: «Η Συμφωνία με την Ελλάδα είναι μια πράξη συνθηκολόγησης με την οποία έγινε αποδεκτό το τελεσίγραφο της Ελλάδας και το 100% των αιτημάτων τους. Δεσμεύει μόνο τη Μακεδονία και όχι την Ελλάδα. Το ΒΜΡO-DPMNE είναι πάντα υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αλλά όχι με το τίμημα της συνθηκολόγησης.»

* Ιγκόρ Γιάνεφ, συγγραφέας, διπλωμάτης και ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο: «Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται μόνο για το «όνομα του κράτους αλλά και για την εθνική ταυτότητα, την άρνηση κάθε στοιχείου του Έθνους μας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Τώρα πρέπει να υπογράψουμε τη συμφωνία/συμβιβασμό με την Ελλάδα ότι δεν είμαστε Μακεδόνες και ότι το ΄Εθνος μας δεν υπάρχει.»

* Μπιλιάνα Μπάνκοφσκα, συγγραφέας και καθηγήτρια Πανεπιστημίου: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας υπερασπίζεται τον εαυτό της. Δεν είμαστε αποικία, δεν είμαστε κολοκύθα χωρίς ρίζα, δεν είμαστε πλασματικό Έθνος ούτε πρωτόγονοι.»

* Μιλόικα Καλκασλίεβα, πρώην μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Η λεγόμενη «συμφωνία» δεν έχει συναφθεί εξ ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.»

* Μακεδονικό Μανιφέστο, οργάνωση «Μακεδονιστών»: «Με την Συμφωνία με την Ελλάδα για τη μετονομασία μας, είστε προδότες και ως τέτοιους ο λαός της Μακεδονίας θα σας θυμάται για πάντα. Είστε Ηρόστρατοι γιατί με τη γενοκτονία της ταυτότητας κάνετε στάχτη τον πιο όμορφο ναό που έχτισαν οι πρόγονοί μας εδώ και χιλιετίες με το όνομα Μακεδονία. Με τη Συμφωνία σβήνεται με πρωτοφανή τρόπο ό,τι είναι εθνικά μακεδονικό στη χώρα. Γιατί η Σύμβαση δεν υπογράφεται τόσο στην μακεδονική όσο και στην ελληνική γλώσσα, όπως γίνεται συνήθως; Ή γιατί η Ελλάδα δεν ανέλαβε την υποχρέωση να επιτρέψει σχολεία στη μητρική γλώσσα των Μακεδόνων στην Ελλάδα; Εμείς λύνουμε τα ελληνικά προβλήματα με το όνομά μας και φοβόμαστε να αναφέρουμε του δικούς μας με αυτό το όνομα. Η Ελλάδα δεν φανταζόταν την πλήρη συνθηκολόγησή μας. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνας. Για τους Έλληνες, ήταν βάρβαρος.»

Εντωμεταξύ στα Σκόπια φθάνει η Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, οπότε θα διεξαχθεί το κρίσιμο Δημοψήφισμα για την Συμφωνία, και η Δύση σήμανε γενικό συναγερμό για την έγκρισή του. Οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την επιρροή της.

Σε δημοσκόπηση από τις 24 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής: Ναι 41,5%, Όχι 35,1% και Αναποφάσιστοι 11,9%.

Σλαβομακεδόνες: Όχι 45,2% και Ναι 27,4%. Αλβανοί: Ναι 88% και Όχι 2,2% .

Το 66,4% δήλωσε ότι θα μετάσχει στο Δημοψήφισμα και το 19,8% όχι.

Δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε στις 29 Αυγούστου έδωσε τα εξής αποτελέσματα:

Ναι 57% – το 37% «πλήρως» και το 20% «έως ένα βαθμό» .Όχι 22%.

Την ένταξη στην Ε.Ε. υποστηρίζει το 83% και στο ΝΑΤΟ το 77%.

Πρώτη φορά στα τελευταία εννέα χρόνια υπερτερούν όσοι πιστεύουν ότι εφέτος η σταθερότητα της χώρας τους ενισχύθηκε: Ναι 37%. Όχι 22%.

Τέλος υπό την πίεση των Δυτικών το εθνικιστικό κόμμα ΒΜΡΟ-DMNE ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει στο Δημοψήφισμα – εξασφαλίζοντας έτσι την εγκυρότητά του!

Ν. Ι. Μέρτζος