- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τις παραδοσιακές φορεσιές της Φλώρινας (video, pics)

Παραδοσιακές αυθεντικές φορεσιές της Φλώρινας παρουσιάζονται στην έκθεση που διοργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας με τίτλο «Οι παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας» στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν χθες, Σάββατο, και συγκέντρωσαν το μεγάλο ενδιαφέρον κατοίκων της Φλώρινας, αλλά και μελών πολιτιστικών συλλόγων.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, Χριστίνα Γκόλνα, «πρέπει να κρατάμε την παράδοση μας με τα σωστά μοτίβα, με τα σωστά στοιχεία. Γιατί τώρα τελευταία γίνεται μία μίξη στοιχείων και χάνεται η παράδοση».

Οι φορεσιές της έκθεσης προέρχονται από Αγία Παρασκευή, Εθνικό, Πρώτη, Παρόρι, Πολυπλάτανο, Άλωνα, Ανταρτικό, Δροσοπηγή, Λέχοβο, Φλάμπουρο, Σκοπιά, Αμμοχώρι, Αρμενοχώρι, Μεσονήσι, Νεοχωράκι, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή κ.ά., ενώ παρουσιάζεται η αυθεντική φορεσιά του Πόντου και η φορεσιά της Μικράς Ασίας από την περιοχή της Κιουτάχειας.

Επόμενος στόχος είναι η φωτογράφιση των φορεσιών και η έκδοση σχετικού λευκώματος.

Την έκθεση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Στέγης Φιλοτέχνων Φλώρινας Ανδρέας Τσώκας, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αντωνιάδης, η αντιδήμαρχος Φλώρινας Όλγα Μούσιου, ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης και η επίτιμη διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης Νέλλη Μελίδου.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Π.Ε. Φλώρινας και το δήμο Φλώρινας και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Θα λειτουργεί 5-8 κάθε απόγευμα, ενώ τα πρωινά θα είναι ανοιχτή για τα σχολεία κατόπιν ραντεβού.