- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εισήγηση των βουλευτών Φλώρινας Κ. Σέλτσα και Δωδεκανήσου Δ. Γάκη για την Έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών (video)

Θέμα: «Αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις στις τηλεπικοινωνίες / ψηφιακή τεχνολογία στις Περιφέρειες»

***

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κοινοβουλευτική Σύνοδος που εξετάζουμε, ήταν μια άκρως δημιουργική περίοδος στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής.

Η ταχύτητα με την οποία εντάσσονται οι ψηφιακές τεχνολογίες στην οικονομία αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη, είναι ραγδαία.

Η σημασία τους στην παραγωγική διαδικασία είναι κρίσιμη.

Ο ρόλος τους στην εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων και του ανοίγματος των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών στην ευρωπαϊκή αγορά καθοριστικός.

Το ίδιο όμως, σημαντικές είναι και οι προκλήσεις που συνοδεύουν την ένταξη των συγκεκριμένων ψηφιακών τεχνολογιών.

Συνεχής μέριμνα μας ως Επιτροπή ήταν η παρακολούθηση της ανάπτυξης της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και η δημιουργία ίσων ευκαιριών και πρόσβασης για όλους – από τα πιο μικρά νησιά του Αιγαίου μέχρι τα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά της Βορείου Ελλάδας.

Το αρμόδιο Υπουργείο έχει αναπτύξει μια στοχευμένη πολιτική με σκοπό την διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την ανάπτυξη επικοινωνιακής και ψηφιακής πολιτικής καθώς και τηλεπικοινωνιακών και ταχυδροµικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε καλή συνεργασία με την Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, δρομολογήθηκαν ουσιαστικές και καινοτόμες δράσεις για την ισότιμη και δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη όλων των περιφερειών της χώρας.

Κοινός μας στόχος: Η είσοδος στην ψηφιακή εποχή ακόμα και για το πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

Δράση 1 – Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2018 ψηφίστηκε ο νόμος 4563/2018 με τίτλο: «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και άλλες διατάξεις».

Με την δράση «Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη», προϋπολογισμού 24 εκ. ευρώ, θα πετύχουμε την ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο των περιοχών της Ελληνικής Επικράτειας στις οποίες δεν υπάρχει σχετική κάλυψη («λευκές περιοχές»). Επί δεκαετίες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα δεν είχαν πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας. Από εδώ και στο εξής 411.000 πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση.

Η υλοποίηση της δράσης πραγματοποιείται με τη χορήγηση προς κάθε δικαιούχο νοικοκυριό δημόσιας επιχορήγησης (Voucher) συνολικού χρηματικού ποσού 110,00 €. Η επιχορήγηση αυτή καλύπτει υποχρεωτικά το κόστος για την χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού πρόσβασης στα τηλεοπτικά προγράμματα, την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού, τη δωρεάν (χωρίς την καταβολή συνδρομής) οκταετή (8 έτη) τουλάχιστον πρόσβαση στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας και τη δωρεάν και χωρίς χρονικό περιορισμό πρόσβασης στους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας.

Δράση 2 – Επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μόνιμων Κατοίκων των Απομακρυσμένων Περιοχών της Χώρας στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Ελεύθερης Λήψης

Η συγκεκριμένη δράση, προϋπολογισμού 1.975.000€, αφορά στη δορυφορική πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών των Νομών Έβρου, Δωδεκανήσου, Ξάνθης, Ροδόπης, Σάμου και Χίου στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης. Μέσω της δράσης αυτής, οι μόνιμοι κάτοικοι των ως άνω περιοχών έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν και να αποκτήσουν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση τουλάχιστον στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

Η υλοποίηση της δράσης πραγματοποιείται με τη χορήγηση προς κάθε δικαιούχο πολίτη δημόσιας επιχορήγησης συνολικού χρηματικού ποσού 124,00 €. Η επιχορήγηση αυτή καλύπτει υποχρεωτικά το κόστος χορήγησης του δορυφορικού εξοπλισμού (αποκωδικοποιητής, κεραία), την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού, την παροχή διετούς (2) εγγύησης για τον εξοπλισμό, τη δωρεάν (χωρίς την καταβολή συνδρομής) και χωρίς χρονικό περιορισμό πρόσβαση των δικαιούχων στα προγράμματα εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

Δράση 3 – ΠΑΡΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η συγκεκριμένη δράση, προϋπολογισμού 3.500.000 €, αφορά στη παροχή δημόσιας επιχορήγησης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών καθώς και στους υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν σε αυτά, για την απόκτηση ή διατήρηση κινητής ή δορυφορικής ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Η δράση έχει στόχο την ενίσχυση της νησιωτικότητας, τη στήριξη των μόνιμων κατοίκων που ζουν και δραστηριοποιούνται στα νησιά της παραμεθορίου αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση του μόνιμου πληθυσμού των παραμεθόριων περιοχών της χώρας.

 

Όλες οι παραπάνω δράσεις δείχνουν τον σταθερό προσανατολισμό της Επιτροπής Περιφερειών στη στήριξη έργων επέκτασης της ψηφιακής οικονομίας στις παραμεθόριες και λιγότερο ευνοημένες περιοχές της χώρας.

Με δράσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, θα κρατήσουν τους νέους και τις νέες στην περιφέρεια και παράλληλα θα δώσουν ώθηση και στην ανάπτυξη και άλλων τομέων της τοπική οικονομίας.

Όλα όσα προτάθηκαν, συζητήθηκαν και υλοποιήθηκαν στα πλαίσια της Επιτροπής, καταδεικνύουν τον βασικό μας στόχο: Να ενισχυθεί η ελληνική περιφέρεια. Να υλοποιηθούν πολιτικές δράσεις που θα ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία.

Μετά τις παραπάνω ενέργειες πρέπει να προσανατολιστούμε, όμως, σε ψηφιακές και τεχνολογικές δράσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Σε τομείς που σε συνδυασμό με την τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Ψηφιακή τεχνολογία & αγροτική ανάπτυξη

Ένας τέτοιος τομέας που χρειάζεται ενίσχυση είναι σίγουρα ο πρωτογενής τομέας. Μπορούμε να εφαρμόσουμε πολιτικές «έξυπνης αγροτιάς» με ψηφιακά συστήματα που θα συνδέουν τα αρδευτικά έργα με συστήματα πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών και αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων. Σε περιοχές με έντονη αγροτική δραστηριότητα μια τέτοια κίνηση θα ήταν σωτήρια. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση πόρων και μείωση του κόστους παραγωγής έως και 45%.

Η τεχνολογία πρέπει να εξυπηρετεί τους αγρότες. Η ελεύθερη πρόσβαση σε ψηφιακές γεωγραφικές πληροφορίες του αγροτικού τομέα με την δημιουργία δύο διαδικτυακών κόμβων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ένα καλό πρώτο βήμα. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση για όλους τους τομείς της γεωργικής δραστηριότητας. Τέτοιου είδους σκέψεις πρέπει να απασχολήσουν την Επιτροπή μας στην επόμενη περίοδο.

Με δράσεις που με σύμμαχο την ψηφιακή τεχνολογία θα μας οδηγήσουν σε μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο που καλλιεργείται η γη.

Στοχευμένες παρεμβάσεις

Η ψηφιακή οικονομία πρέπει να εισχωρήσει πλήρως σε όλες τις λιγότερο ευνοημένες ορεινές και απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Αυτές οι περιοχές χρειάζονται την στήριξή μας όσο καμία άλλη.

Επίσης, πρέπει να γίνουν τεχνολογικές παρεμβάσεις και στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης. Ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας η ψηφιακή διακυβέρνηση θα λύσει πολλά προβλήματα. Θα διευρυνθούν τα δικαιώματα των πολιτών στις καθημερινές τους συναλλαγές με το δημόσιο, θα καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, θα εξοικονομηθούν πόροι, θα αξιοποιηθούν καλύτερα τα στελέχη του δημοσίου. Κυρίως όμως θα καταφέρουμε να χτυπήσουμε το ξεπερασμένο γραφειοκρατικό και ενίοτε «πελατειακό» κράτος που αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε τι νέο και λειτουργικό.

Οι προτάσεις μας για την αναβάθμιση της ψηφιακής οικονομίας είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να εστιάζουν σε όλους τους τομείς ανάλογα με τα ιδιαίτερα δεδομένα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Η ένταξη και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών διευκολύνει το έργο μας στην παρακολούθηση της εφαρμογής καλών πρακτικών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από τις περιφερειακές ανισότητες σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα, λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης: παράδειγμα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, που μπορούν να επωφελούνται πλήρως από την καινοτομία για να αναβαθμίζουν τα προϊόντα τους και να προσαρμόζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στην ψηφιακή αλλαγή.

Τέλος, οι ψηφιακές παρεμβάσεις ποιοτικής αναβάθμισης της οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να γίνουν στους ενεργειακούς, εμπορικούς, τουριστικούς, εκπαιδευτικούς κλάδους της οικονομίας, ξεδιπλώνοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής, ανοίγοντας δρόμους για συνεργασίες και βγάζοντας την ελληνική περιφέρεια από την απομόνωση.

Ειδικά προγράμματα

Θέλουμε, οι μέχρι τώρα αντίστοιχες πρωτοβουλίες να ενισχυθούν και να αποκτήσουν μεγαλύτερη – «περιφερειακή» στόχευση, απαντώντας στις προσδοκίες των πολιτών.

Ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μπορούμε να προωθήσουμε ψηφιακές δράσεις διασυνοριακής συνεργασίας με φορείς άλλων βαλκανικών χωρών με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών και κουλτούρας.

Μπορούμε να προωθήσουμε για παράδειγμα τη ψηφιακή διασύνδεση βιβλιοθηκών των δικών μας πανεπιστημίων με βιβλιοθήκες όμορων χωρών.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας να αναπτύξουμε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με ξένα πανεπιστήμια.

Στις νησιωτικές περιοχές, προτείνεται ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για δράσεις εξωστρέφειας μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων και στις περιφέρειες με ειδικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως είναι οι ορεινές και νησιωτικές περιοχές η ψηφιακή διασύνδεση να προσανατολιστεί σε πρώτη φάση στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των δημόσιων υπηρεσιών μέσω των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών με έμφαση στον τομέα Υγείας.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικές σκέψεις για το πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε την νέα ψηφιακή εποχή στην ελληνική περιφέρεια.

Οι προτάσεις εκ μέρους της Επιτροπής Περιφερειών είναι πολλές και σημαντικές. Οφείλουμε να τις επικοινωνήσουμε στις τοπικές κοινωνίες και να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους. Μετά από αυτά η υλοποίησή τους θα έρθει ομαλά και θα έχει άμεσα αποτελέσματα.