- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Φλώρινας ενημερώνει τους πολίτες για την υποβολή δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο (video, pics)

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Δικηγορικός Σύλλογος Φλώρινας σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας και δικαιωμάτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και να ολοκληρωθεί «μέσα σε ασφυκτικά χρονικά όρια».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου τονίστηκε από τον πρόεδρο, Βασίλη Καραντζίδη, πως «η κυβέρνηση επιχειρεί εσπευσμένα να ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη φάση της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου μέσα στους προσεχείς μήνες. Έτσι και στη Φλώρινα, οι πολίτες όλων των περιοχών οι οποίες δεν έχουν ήδη υπαχθεί στο Κτηματολόγιο, δεν έχουν δηλωθεί κατά την προηγούμενη φάση του έργου, καλούνται να καταθέσουν δηλώσεις για τις ιδιοκτησίες και τα άλλα εμπράγματα η όχι δικαιώματα τους επί των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο».

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Καραντζίδης, «εμείς κρίνουμε ότι αποτελεί δική μας ευθύνη να ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία. Δυστυχώς, σε όλη την Ελλάδα, έχουμε παρατηρήσει το φαινόμενο λόγω αμέλειας, σφαλμάτων, αντικειμενικών αδυναμιών, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα να χάνονται για τους ιδιοκτήτες τους είτε προς όφελος τρίτων μη δικαιούμενων προσώπων, είτε πολύ συχνά του ελληνικού δημοσίου».

Παράλληλα, επισημάνθηκε πως η παρούσα φάση έχει και άλλη μια ιδιαιτερότητα, καθώς αφορά κατά κανόνα αγροτικές περιοχές, όπως τα αστικά κέντρα της Φλώρινας και του Αμυνταίου, ορισμένες κοινότητες και ένα μεγάλο κομμάτι του δήμου Πρεσπών.

«Ειδικά στην περιοχή μας» συνέχισε ο κ. Καραντζίδης, «είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις όπου ακίνητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια παραμένουν στους ιδιοκτήτες τους χωρίς να έχουν προβεί στις αναγκαίες συμβολαιογραφικές ή άλλες πράξεις. Γι’ αυτά τα ακίνητα θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια και ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις εγείρονται και πάρα πολλά νομικά ζητήματα».

Τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου ζητούν από τους πολίτες να ελέγξουν τους τίτλους κυριότητας τους για τυχόν ελλείψεις, προκειμένου να δηλωθούν τα συγκεκριμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας, όσο πιο άμεσα γίνεται. Επιπρόσθετα, ζητούν να υπάρξει εμπιστοσύνη προς το νομικό τους παραστάτη, στον οποίο θα πρέπει να απευθυνθούν αρχικά.

«Ο φόβος μας είναι ότι, ειδικά στην παρούσα φάση και λόγω της φύσης των ακινήτων, εφόσον υπάρξουν σοβαρά νομικά προβλήματα δεν θα επαρκεί ο χρόνος αν οι πολίτες αφήσουν το θέμα για τις τελευταίες μέρες. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και δεν πρέπει να υποτιμήσουν τη διαδικασία αυτή» κατέληξε ο κ. Καραντζίδης.

Δείτε στο παρακάτω video αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν για αυτό το σοβαρό ζήτημα.