- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του Γ. Αντωνιάδη για την έγκαιρη καταβολή και αύξηση του κονδυλίου για τη ξύλευση

Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στη Βουλή της Eπίκαιρης Eρώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ κ. Γιάννης Αντωνιάδης σχετικά με την έγκαιρη καταβολή και αύξηση του κονδυλίου για τη ξύλευση. Στον βουλευτή απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συζήτησης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, το θέμα αφορά την αύξηση του κονδυλίου για την προμήθεια ξύλων και κυρίως την έγκαιρη εκταμίευσή του από τις Διευθύνσεις Δασών.

Κατ’ αρχάς μιλάμε για την Φλώρινα, για την πολική περιοχή της χώρας. Αυτό της το έχει αναγνωριστεί και έπαιρνε –τώρα πλέον δεν παίρνει- και την υψηλότερη επιδότηση στο πετρέλαιο. Μιλάμε για χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ξεκινάνε από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η πολιτεία έχει αναγνωρίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και δίνει κάθε χρόνο το δικαίωμα στους κατοίκους να ξυλεύουν συγκεκριμένα δέντρα από συγκεκριμένα τμήματα του δάσους.

Την περασμένη χρονιά η μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση του σχετικού κονδυλίου προς τη Διεύθυνση Δασών, σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες –όλοι τις γνωρίζουμε- που επικρατούν στον Νομό Φλώρινας, είχε ως αποτέλεσμα ορεινοί οικισμοί και ημιορεινοί οικισμοί να λάβουν τα ξύλα με μεγάλη καθυστέρηση και ουσιαστικά κατόπιν εορτής.

Υπάρχουν, επίσης –εδώ υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα- πολλά χωράφια, τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί. Λόγω κρίσης θέλουν να τα ξανακαλλιεργήσουν. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν ότι έχουν φυτρώσει δέντρα και θάμνοι και πλέον θεωρούνται δασικές εκτάσεις.

Ερωτάται, λοιπόν, ο κύριος Υπουργός:

Πρώτον, σκοπεύετε να αυξήσετε το σχετικό κονδύλιο για την ξύλευση και να προχωρήσετε στην άμεση εκταμίευσή του προς τις Διευθύνσεις Δασών, ώστε να μην παρατηρηθούν τα φαινόμενα της περασμένης χρονιάς και μείνουν χωρίς θέρμανση ορεινά χωριά του Νομού Φλώρινας;

Δεύτερον, θα εξετάζατε το ενδεχόμενο αγροτικής χρήσης κτημάτων που ενώ καλλιεργούνταν κατά το παρελθόν, έγιναν δασικές εκτάσεις λόγω μη χρήσης;

Και να αναφέρω μόνο πληροφοριακά ότι τα χρήματα που δίνονται για την ξύλευση για όλο τον Νομό είναι μόνο 250.000 ευρώ. Δηλαδή, κάποια χωριά παίρνουν δύο χωρικά ανά κάτοικο, δηλαδή, ένα τόνο ξύλα, όταν η μέση κατανάλωση είναι δέκα τόνοι, περίπου είκοσι χωρικά.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον συνάδελφο.

Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά για την πρωτολογία του.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Βουλευτά, ευχαριστώ για την ερώτησή σας, γιατί αποδεικνύει το ενδιαφέρον και την ουσία του θέματος της θέρμανσης στις βόρειες περιοχές. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε απαντήσει και εγγράφως σε αντίστοιχες ερωτήσεις σας. Ας το ξέρει και η Ολομέλεια. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι ενεργειακές ανάγκες των βόρειων περιοχών της χώρας μας είναι σημαντικές και τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν σαφέστατα έναν αξιόλογο πόρο για τον σκοπό αυτό. Θα ήθελα, λοιπόν, εδώ να επισημάνω το εξής: Ακριβώς επειδή η ανάγκη θέρμανσης είναι μια κοινωνική ανάγκη, η Κυβέρνησή μας έχει επιλέξει και την τελευταία τριετία επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου από την Ορεστιάδα μέχρι την Καστοριά, διότι υπήρχαν περιοχές που δεν είχαν θέρμανση, ενώ το φυσικό αέριο ήταν παρόν στην Ελλάδα και δεν αξιοποιούταν ακόμα και στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο γίνεται και στην περιοχή του Νομού με την επέκταση της τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα –που ολοκληρώνεται- αλλά και με τη συνέχιση λειτουργίας του Αμυνταίου για να υπάρχει τηλεθέρμανση, να υπάρχει δυνατότητα θέρμανσης και εξυπηρέτησης των νοικοκυριών. Είναι κάτι που η δική μας Κυβέρνηση επέλυσε, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν κατορθώσει να πάρουν καμία πρωτοβουλία. Όμως, επειδή οι ανάγκες των πολιτών αλλάζουν και τα δασικά οικοσυστήματα είναι σημαντικά, εμείς έχουμε ξεκινήσει, πρώτον, το έργο των δασικών χαρτών για να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις. Εσείς σαράντα χρόνια δεν είχατε πάρει καμία πρωτοβουλία γι’ αυτό. Δεύτερον, προχωρήσαμε στην αναθεώρηση των προδιαγραφών των διαχειριστικών μελετών. Γιατί πρέπει να σας πω ότι ο τρόπος που γινόταν η ξύλευση ήταν οι διαχειριστικές μελέτες σε μιλιμετρέ χαρτί, γιατί είχαν εβδομήντα χρόνια να επικαιροποιηθούν οι προδιαγραφές. Το ολοκληρώσαμε και αυτό. Και έτσι τώρα και οι δασικές Υπηρεσίες έχουν και στην περιοχή της Φλώρινας σύγχρονα εργαλεία, για να κάνουν τις διαχειριστικές μελέτες, για να οργανωθεί η ξύλευση προς όφελος των περιοχών αυτών. Όμως, πήραμε δύο αποφάσεις από πέρυσι, που θα ήθελα να τις αναφέρετε. Η μία είναι ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και στην δική σας περιοχή. Και το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι η Κυβέρνησή μας αποφάσισε να διατίθεται κατά 50% περισσότερη ποσότητα καυσόξυλων στις περιοχές που έχουν χαμηλές θερμοκρασίες, μιας και για πολλά χρόνια, για δεκαετίες αυτό γινόταν μόνο για την περιοχή της Δράμας. Και έτσι όλη η Βόρεια Ελλάδα που έχει χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και η Φλώρινα για πρώτη φορά μπορεί να έχει περισσότερη ποσότητα για τους πολίτες. Και έτσι καλύπτουμε ανάγκες για πολλούς περισσότερους πολίτες.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση και το κονδύλιο για το οποίο ρωτήσατε, πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά κονδύλια που δίνονται. Είναι τα κονδύλια που δίνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τα κονδύλια που διαθέτουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας για τον συγκεκριμένο σκοπό. Υπάρχει υπουργική απόφαση κατανομής των κονδυλίων και υπάρχουν και ειδικές δασικές αστυνομικές διατάξεις για τη συλλογή των δασικών προϊόντων από τους πολίτες, διότι μπορούν οι πολίτες να συλλέγουν και διάφορα ξερά, στρεβλά και κατακείμενα –αυτά που είναι κάτω εννοώ- ξύλα, τα οποία μπορούν επίσης να δίνονται στους πολίτες. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενισχύει –και συμφωνώ με την ερώτησή σας- με περισσότερους πόρους τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία στις 16/07/2018. Μάλιστα, το κονδύλι αυτό φέτος ήταν αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή δώσαμε σαν Υπουργείο Περιβάλλοντος περισσότερους πόρους για τα καυσόξυλα των πολιτών.

Το 2018 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία ανήκει η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, ενισχύθηκε με επιπλέον 150.000 ευρώ για την ανάγκη καυσόξυλων –πέραν των δικών της κονδυλίων. Και μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, είχε συνολικά στη διάθεσή της –με απόφαση που τη βλέπω εδώ των αρχών Σεπτεμβρίου- 638.600 ευρώ.

Εμείς έχουμε ήδη και αυξήσει το κονδύλι και το έχουμε αποστείλει εγκαίρως. Δόθηκε νωρίς, είναι ήδη καταγεγραμμένο. Και πρέπει να σας πω ότι ένα ποσό της τάξης των 60.000 ευρώ, για την ακρίβεια 57.900, από το ΥΠΕΝ, αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, έχει δοθεί σε άλλους δέκα δασικούς συνεταιρισμούς και σε ισάριθμες δασικές συστάδες που καλύπτουν τις ανάγκες κατοίκων σε επιπλέον έντεκα κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας.

Περισσότερα στοιχεία θα δώσω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον Υπουργό.

Τον λόγο έχει ο κ. Αντωνιάδης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, καλά το ξεκινήσατε, αλλά λίγο στην πορεία παραστρατήσατε. Είδατε ότι η ερώτηση δεν έχει ούτε ίχνος μικροπολιτικής ή μικροκομματικής χροιάς γιατί θέλουμε να δοθεί λύση.

Αναφερθήκατε στην τηλεθέρμανση. Να σας πω, λοιπόν, ότι η τηλεθέρμανση, για την οποία λέτε, επί οκτώ χρόνια υπάρχουν 70 εκατομμύρια και η τηλεθέρμανση δεν έχει ξεκινήσει. Οκτώ χρόνια 70 εκατομμύρια υπάρχουν στα ταμεία του Δήμου Φλώρινας και δεν έχει καν ξεκινήσει! Η μέση οικογένεια έχει χάσει 12 με 13 χιλιάδες. Το δε αέριο, το οποίο λέτε, ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και φοβάμαι ούτε και στην επόμενη κυβέρνηση οι πολίτες θα μπορέσουν να απολαύσουν το αγαθό του αερίου.

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι επί της ουσίας σας ρώτησα εάν μπορούμε να αυξήσουμε αυτό το κονδύλι. Το κονδύλι αυτό είναι 250.000, δεν φτάνει. Σε κάποια χωριά ο κάτοικος παίρνει δύο χωρικά, δηλαδή έναν τόνο. Όταν αυτός ο κάτοικος ξοδεύει από δέκα μέχρι δεκαπέντε τόνους ξύλα, για να το πούμε έτσι, και παίρνει μόνο έναν καταλαβαίνετε ότι η συμβολή της πολιτείας είναι μηδαμινή. Και μιλάμε για κάποιες περιοχές, κύριε Υπουργέ, που αν πάρετε έναν άνεργο της Αθήνας και του πείτε «θα σου δίνω τον μισθό του δημοσίου υπαλλήλου, δεν θα δουλεύεις αρκεί να μείνεις εκεί» δεν πρόκειται να πάει. Προτιμάει να πεινάει στην Αθήνα παρά να ζει ως δημόσιος υπάλληλος σε αυτές τις περιοχές! Θέλω, λοιπόν, συγκεκριμένη απάντηση  στο ερώτημα: Είστε διατεθειμένοι τις 250.000 να τις κάνετε 500.000;

Δεύτερον, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν χωριά, όπως ο Τροπαιούχος και η Υδρούσα, που επειδή έχει χιονίσει –στη Φλώρινα το χιόνι ήταν σαράντα πόντους και στα βουνά πάνω από μισό μέτρο- τα ξύλα είναι παγιδευμένα μέσα στα βουνά. Ο μόνος χρόνος ο οποίος μπορούν να τα πάρουν είναι Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος του 2019. Τουλάχιστον, δώστε τους την ευκαιρία αυτό το τρίμηνο όσα χωριά δεν μπόρεσαν να πάρουν τα ξύλα τους να μπορούν να τα πάρουν εκείνη τη χρονιά, για να μην χαθούν. Αυτό έγινε πέρυσι. Τουλάχιστον να γίνει και φέτος. Είναι άδικο για αυτούς τους κατοίκους να χάσουν τα ξύλα τους. Και είμαστε και τυχεροί γιατί φέτος δεν είχε βροχές. Γιατί αν είχε βροχές, πάνω από τα μισά χωριά δεν θα προλάβαιναν να πάρουν τα ξύλα τους.

Θέλω, λοιπόν, δυο συγκεκριμένες απαντήσεις εάν όσα χωριά δεν πρόλαβαν να πάρουν τα ξύλα να μπορούν να τα πάρουν την Άνοιξη και εάν μπορεί αυτό το κονδύλι να διπλασιαστεί. Από αυτά τα υπερπλεονάσματα που τόσο διαφημίζετε δώστε άλλες 250.000 για εκείνη την περιοχή. Τόσα εκατομμύρια διαφημίζετε.

Να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός και αυτή η ανικανότητα. Γιατί, σας το λέω, σε κάποιες περιπτώσεις η πολιτεία δίνει τα λεφτά -δεν είναι ότι δεν τα δίνει- αλλά υπό τη μορφή αγαθών δεν φτάνουν στους πολίτες. Άρα κάτι φταίει. Η γραφειοκρατία, η ανικανότητα κάποιων πολιτικών ή υπηρεσιακών παραγόντων; Ενώ τα χρήματα δίνονται, δεν φτάνουν στους πολίτες.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.

Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι υπάρχει δυνατότητα φέτος όλα τα υλοτομημένα καυσόξυλα να παραληφθούν έγκαιρα και προφανώς δεν αποτρέπεται, δεν απαγορεύεται να παραληφθούν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, όσον αφορά τον χρόνο.

Ταυτόχρονα σας είπα εισαγωγικά ότι υπάρχει τώρα δασική αστυνομική διάταξη που μπορούμε και τώρα και τον Μάρτιο να μαζεύουν τα ξερά κατακείμενα, στρεβλά, που το Δασαρχείο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παίρνουν για ανάγκες θέρμανσης.

Επιπλέον σας είπα τους πόρους που δώσαμε εμείς και απευθύνονται σε δέκα συνεταιρισμούς για έντεκα κοινότητες. Να σας πω, λοιπόν, ότι από στοιχεία που πήραμε και χθες 121.700 ευρώ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πέρα από τους πόρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έχουν δοθεί σε επτά δασικούς συνεταιρισμούς για δεκατέσσερις κοινότητες.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι δεκαεπτά τοπικές κοινότητες έχουν δυνατότητα κάλυψης αναγκών από δημοτικά τους δάση. Τρεις τοπικές κοινότητες έχουν από διανοίξεις δασικών δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων. Εξακόσιοι πενήντα δικαιούχοι έκαναν αίτημα στο Δασαρχείο και μπορούν να υλοτομήσουν δασικά δέντρα σε ιδιόκτητους αγρούς και τετρακόσιοι ογδόντα πρώην επενδυτές του Προγράμματος Δασικών Γεωργικών Γαιών, επίσης, μπορούν να ξυλεύσουν.

Αν συνεχίσει να υπάρχει πρόβλημα –και οι δικές μου χθεσινές πληροφορίες είναι ότι αυτό αφορά μόνο την περιοχή της Υδρούσας και του Τροπαιούχου, διότι αυτό το ψάξαμε χθες- έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε δώσει ήδη εντολή στην Αποκεντρωμένη να υπάρχει ειδική δασική αστυνομική διάταξη για να καλύπτονται ατομικές ανάγκες σε αυτές τις δύο περιοχές, διότι δεν έχουμε σε καμία άλλη περιοχή –με τα στοιχεία που εμείς έχουμε, τουλάχιστον- ενημέρωση.

Επίσης, θέλω να σας πω, επειδή κάνατε και ένα δεύτερο ερώτημα για τους δασωμένους αγρούς, ότι αν είναι ιδιόκτητος ο αγρός ήδη δίνεται άδεια από τις δασικές υπηρεσίες για την υλοτομία δασικών δένδρων και έτσι έχουμε λύσει ένα μεγάλο ζήτημα που μπορεί, αν θέλετε, να συνεισφέρει στο θέμα της θέρμανσης.

Όμως, να ξεκαθαρίσω, επειδή ρωτάτε για τους δασωμένους αγρούς, ότι έχουμε ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις, έτσι ώστε αν υπάρχουν τίτλοι στους δασωμένους αγρούς -και μάλιστα ξέρετε ότι με βάση τη νομοθεσία που προϋφίστατο οι τίτλοι αυτοί είναι προ του 1946- μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι δασωμένοι αγροί και για γεωργική καλλιέργεια και για άλλες χρήσεις και αυτό είναι ξεκάθαρο στον Κώδικα. Επίσης, μπορεί με μεταγενέστερο τίτλο πάλι να χρησιμοποιηθεί και για γεωργική και για δενδρώδη καλλιέργεια.

Πρέπει να σας πω ότι γενικώς αυτή την περίοδο, την τριετία-τετραετία γίνεται μια μεγάλη αλλαγή στη δασική νομοθεσία με προφανώς προεξάρχοντες τους δασικούς χάρτες. Εμείς, για τον λόγο αυτό, έχουμε δώσει αρκετές δυνατότητες εκμετάλλευσης και των δασωμένων αγρών.

Το σημαντικό που αξίζει να αναφέρω σήμερα είναι ότι σήμερα, επίσης, ξεκινάει η ηλεκτρονική διαδικασία για προσλήψεις στο Υπουργείο Εργασίας πτυχιούχων με αυξημένη αμοιβή για δώδεκα μήνες, μέσα στις οποίες υπάρχουν περίπου και εκατόν εβδομήντα δασολόγοι και δασοπόνοι. Είναι ένα επιπλέον μέτρο που θα ενισχύσει τις δασικές υπηρεσίες για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στον κάτοικο της περιφέρειας, τους Έλληνες αγρότες και τους κατοίκους των παραδασώδειων και των περιοχών που είναι κοντά στα σύνορα.

Σας ευχαριστώ πολύ.