- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ζωντάνεψαν οι μνήμες και η ιστορία στο Αμύνταιο – Εγκαινιάστηκε η έκθεση παλιών φωτογραφιών (video, pics)

Τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με θέμα «Το Αμύνταιο στο χρόνο», πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 4 Νοεμβρίου, στο παλιό Α’ Δημοτικό σχολείο Αμυνταίου. Πρόκειται για ένα «φωτογραφικό παράθυρο στο χρόνο» που ξυπνά μνήμες στους παλιότερους και δίνει την ευκαιρία στους νεότερους να γνωρίσουν τον τόπο τους και τους ανθρώπους του.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο ιατρός & συγγραφέας Νικήτας Π. Κακκαβάς, αντλώντας φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία των Ηλία Χασιώτη, Νίκου Δήμου, Περικλή Ροϊδη και Στέλιου Γαβριηλίδη, ενώ τον επιχρωματισμό των Α/Μ φωτογραφιών επιμελήθηκε η Ελένη Κωνσταντινίδου.

Στη τελετή εγκαινίων, χαιρετισμό απηύθυναν, ο βουλευτής Φλώρινας Κώστας Σέλτσας, ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Κώστας Θεοδωρίδης, ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, Δημήτρης Καμαριάδης και ο ιστορικός – ερευνητής Ηλίας Χασιώτης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία του ο Νικήτας Κακκαβάς, μεταξύ άλλων τόνισε πως η παρούσα έκθεση δεν είναι ένα μνημόσυνο για τον τόπο, αλλά απεναντίας δείχνει ότι όσες δύσκολες στιγμές κι αν πέρασε και περνά αυτός ο τόπος, οι Αμυνταιώτες έχουν μέσα τους το αίσθημα της επιβίωσης, θα δημιουργούν και θα μεγαλουργούν όπου κι αν βρίσκονται…

Τα εκθέματα

Στις φωτογραφίες, πολλοί θα αναγνωρίσουν τους προγόνους τους. Πατεράδες, μανάδες, συγγενείς, γνωστούς και φίλους. Ξέγνοιαστες νεανικές παρέες, σχολικά ενθύμια, οικογενειακές στιγμές, συναθροίσεις και κοινωνικές μαζώξεις, σύλλογοι, τοπία, άνθρωποι που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έζησαν στο Αμύνταιο και που άφησαν το στίγμα τους στο πέρασμα των χρόνων.

Επίσης, εκθέτονται σπάνια δημοσιεύματα και αρχεία της εποχής, καθώς και εκδόσεις βιβλίων που αναφέρονται στο Αμύνταιο, αλλά και βιβλία Αμυνταιωτών συγγραφέων.

* Η έκθεση θα λειτουργεί για το επόμενο δεκαήμερο.

Επίλογος

Η έκθεση «Το Αμύνταιο στο χρόνο» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία ώστε αυτός ο «θησαυρός» να φτάσει κύρια στις μικρές ηλικίες, στους μαθητές δημοτικών και γυμνασίων του τόπου μας.

Τέτοιες εκδηλώσεις οφείλουμε να τις αξιοποιούμε, γιατί τιμούν τον τόπο και την ιστορία μας…

Σ.Γ.

Πηγή: eperiskopio.blogspot.gr