- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συμμετοχή του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας στην 3η Προσομοίωση Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ομάδα μαθητών της Α’ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας συμμετείχε στην 3η Προσομοίωση Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Athens EU Model Junior, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο το διήμερο 29/11- 1/12/2018 με θέμα τη «διαχείριση των σύγχρονων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών» και στόχος της ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διαχείριση επίκαιρων προβλημάτων. Οι μαθητές προσομοίωσαν δύο όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο Υπουργών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και είχαν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ρητορικές τους ικανότητες μέσω της δημόσιας έκφρασης των ιδεών τους αλλά και της τεκμηριωμένης υποστήριξής τους –επιχειρηματολογία-, μέσω της «δημόσιας συζήτησης κατ’ αντιπαράθεση». Επίσης είχαν μια μοναδική ευκαιρία να γνωριστούν με συνομηλίκους τους και να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με ζητήματα που απασχολούν στις μέρες μας τον ευρωπαϊκό χώρο σε ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από το σχολικό.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στη δράση και οι ρόλοι που προσομοίωσαν είναι:

Οι μαθητές μας μελέτησαν το χαρτοφυλάκιο των Επιτρόπων, την πολιτική της χώρας που εκπροσωπούν ή άλλων φορέων και αναζήτησαν πληροφορίες για να καλύψουν όλο το φάσμα θέσεων και απόψεων. Τους συγχαίρουμε θερμά για την εργατικότητα, το ήθος και την ευγένειά τους τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας όσο και κατά την παραμονή μας στην Αθήνα και τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή πρόοδο και επιτυχία σε κάθε τους προσπάθεια!

Ο Διευθυντής
Κωνσταντίνος Σταμπουλτζής
Οι συντονίστριες εκπαιδευτικοί
Θεοδώρα Τόλη
Ζαφειρειώ Μελισίδου