- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ένα βιβλίο για όλους τους Φλωρινιώτες από τον Θεόδωρο Μόδη

Ένα εξαιρετικό βιβλίο με τον τίτλο «FORTUNE FAVORS THE BOLD» – το οποίο μέχρι στιγμής έχει εκδοθεί μόνο στα αγγλικά – μας παρουσιάζει ο Θεόδωρος Μόδης.

Πρόκειται για μια μυθιστορηματική βιογραφία της μητέρας του, Θεοδοσίας Μόδη, αλλά και γενικά της οικογένειας Μόδη. Διαδραματίζεται κυρίως στην Φλώρινα, Μοναστήρι, Κλεισούρα, κτλ.

Ο συγγραφέας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την έκδοσή του και στα Ελληνικά.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στις αρχές του 20ου αιώνα η ΘΕΟΔΟΣΙΑ ένα νεαρό κορίτσι στην Κωνσταντινούπολη χάνει τους δυο γονείς της και με την μικρότερη αδερφή της βρίσκονται παγιδευμένες στην μαζική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Καταλήγουν σε καταυλισμό προσφύγων έξω από την Θεσσαλονίκη από όπου η Θεοδοσία βγαίνει έξω στα κρυφά και βρίσκει διδασκαλική ακαδημία γιατί θέλει να γίνει δασκάλα. Αποφοιτεί τρία χρόνια αργότερα και διορίζεται στην Φλώρινα όπου υπάρχει μεγάλη παρουσία εκπαιδευτικών λόγω των γλωσσικών μειονοτήτων στην περιοχή. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΔΗΣ, ένας γεμάτος ζωντάνια νεαρός δικηγόρος, την βάζει στο μάτι παρόλο που η μητέρα του έχει κάνει σχέδια να τον παντρέψει με την κόρη του δημάρχου. Ο Γιώργος κατάγεται από ιστορική και τραγική Μακεδονική οικογένεια. Ο πατέρας του δολοφονήθηκε από Βούλγαρους κομιτατζήδες στο Μοναστήρι, και δύο πρώτα του ξαδέρφια, ο ένας λοχαγός έπεσε στην μάχη του Σαγγάριου και ο άλλος Μακεδονομάχος, πολιτικός, και ιστορικός διετέλεσε Γενικός Διοικητής Θεσσαλονίκης μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γιώργος και η Θεοδοσία αρχίζουν να βλέπονται στα κρυφά αλλά το κουτσομπολιό της μικρής πόλης τους προδίδει και μια συντριμμένη Θεοδοσία παίρνει δυσμενή μετάθεση λόγω «ελλείψεως ηθικού κύρους» στη Μελίτη ένα μικρό χωριό στα βουνά του νομού Φλωρίνης. Εκεί βλέπει σανίδα σωτηρίας σε ένα διετές πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο για δασκάλους κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων αλλά η αίτησή της απορρίπτεται λόγω της σπιλωμένης της διαγωγής. Τελικά καταφέρνει να αναιρέσει αυτή την απόρριψη την τελευταία στιγμή πηγαίνοντας στη Αθήνα και ζητώντας την μεσολάβηση του Υπουργού Παιδείας Γ. Παπανδρέου ο οποίος είναι άρρωστος στο σπίτι του.

Κατά την διάρκεια της διετούς θητείας της στην Αθήνα ο Γιώργος την επισκέπτεται συχνά και οι δυο τους εντρυφούν σε θεάματα, τουρισμό, και γεύματα με παλιούς φίλους του Γιώργου από το πανεπιστήμιο. Όταν επιστρέφει στην Φλώρινα παντρεύονται παρ’ όλες τις έντονες αντιρρήσεις της μητέρας του Γιώργου. Ο Γιώργος έχει κτίσει ένα σπίτι σε στυλ Βυζαντινό προς τιμήν της αγαπημένης του Θεοδοσίας από την Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν μπορούν να ζήσουν σ’ αυτό γιατί μένει εκεί η μητέρα του. Κατά συνέπεια η Θεοδοσία νοικιάζει κάπου και ο Γιώργος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ των δύο σπιτιών.

Όταν κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί έρχονται στην Φλώρινα η Θεοδοσία μένει έγκυος και γεννάει ένα κοριτσάκι. Υποδείξει των Βουλγάρων συμμάχων τους οι Γερμανοί συλλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τον Γιώργο και τους πηγαίνουν στην φυλακή του Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη η οποία αποτελεί δεξαμενή για εκτελέσεις προς αντίποινα δράσης της Ελληνικής αντίστασης. Η Θεοδοσία, έγκυος πάλι, καταφέρνει να παραδώσει ένα σημείωμα στον αξιωματικό της Γκεστάπο ΠΑΠΑΝΑΟΥΜ (πατριώτης του Γιώργου από το Μοναστήρι, ο οποίος άλλαξε παράταξη). Ο Παπαναούμ διαγράφει το όνομα του Γιώργου από λίστες προς εκτέλεση και τελικά τον ελευθερώνει. Ο Γιώργος φοβάται να πάει πίσω στην Φλώρινα και ανοίγει γραφείο στην Θεσσαλονίκη.

Η Θεοδοσία στην Φλώρινα γεννάει αγόρι που ονομάζεται Θεόδωρος όπως ο εθνομάρτυρας πατέρας του Γιώργου. Για να μην επιτάξουν το σπίτι οι Γερμανοί η μητέρα του Γιώργου προσκαλεί την Θεοδοσία με τα παιδιά της και την βοηθό να έρθουν να ζήσουν μαζί της. Παρόλα αυτά οι Γερμανοί επιτάσσουν το μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού. Μέσα στις δυσχέρειες του πολέμου η Θεοδοσία ανταλλάσει γράμματα και πακέτα με τον Γιώργο στη Θεσσαλονίκη ενώ ζει μια επίπονη σχέση με την πεθερά της. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών υπάρχουν περεταίρω δυσχέρειες λόγω του Εμφυλίου Πολέμου που επικεντρώνεται στην Φλώρινα. Ο Γιώργος αρρωσταίνει με καρκίνο και πεθαίνει στην Αθήνα. Η ζωή της Θεοδοσίας συνεχίζει με ένταση και δράμα αλλά απορρίπτει υποψήφιους μνηστήρες και αφοσιώνεται στα παιδιά της. Είναι περήφανη του ονόματος που φέρει και παραμένει ευγενική στην μητέρα του Γιώργου μέχρι τέλους.

Στο βιβλίο υπάρχουν συχνά εδάφια με τίτλο Ιστορικό Υπόβαθρο τα οποία περιγράφουν ιστορικά γεγονότα που έχουν αντίκτυπο στην δράση που εξελίσσεται όπως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η ανταλλαγή του 1923, το κατοχικό δάνειο, ο Εμφύλιος Πόλεμος, η απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο, και η διαμάχη για το όνομα Μακεδονία.