- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ευχαριστήρια επιστολή της εταιρείας RGCC ΑΕ προς το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας

Χάλλε, 28 Ιανουαρίου 2019

 

Αγαπητοί κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες μου προς το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας για την επιλογή της εταιρείας RGCC ΑΕ μεταξύ αυτών που βραβεύτηκαν.

Ελπίζω αυτή η ενέργεια να σηματοδοτεί μια αλλαγή πνοής και πλεύσης στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις στον ελλαδικό χώρο.

Συγκεκριμένα, θέλω να πιστεύω ότι:

1. Θα πάψει ο κρατικός μηχανισμός να είναι ενάντιος, με τη γραφειοκρατία, την άνιση μεταχείριση και τις μικροπολιτικές, στην ανάπτυξη των ενεργών και εξωστρεφών επιχειρήσεων.

2. Θα πάψει ο μέσος εργαζόμενος να τρέφει το μαγικό όνειρο του ελληνικού δημοσίου και θα αλλάξει στρατηγική, μιας και η ιστορία και ο κόσμος υποδεικνύει ότι οι ικανότητες, η απόδοση και ο χαρακτήρας είναι αυτά που πρέπει να ανταμείβονται, και όχι τα «χαρτιά» και οι διασυνδέσεις.

3. Θα σταματήσει να αντιμετωπίζει ο κάθε υπάλληλος του κρατικού μηχανισμού το ελληνικό δημόσιο ως προσωπική του περιουσία, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργεί ή και να απαιτεί από τους ιδιώτες την αντίστοιχη ανταμοιβή πάσης φύσεως.

4. Θα πάψουν οι επιχειρήσεις από την άλλη, να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως δυνητικούς σκλάβους. Δεν παύει το εργατικό δυναμικό να αποτελεί μια εσωτερική αξία της επιχείρησης.

5. Θα υπάρξει επιτέλους ένα οργανωμένο πλάνο και σχεδιασμός σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει άνθιση του επιχειρηματικού κόσμου, και θα πάψει να αντιμετωπίζει ο κρατικός μηχανισμός τις επιχειρήσεις ως δυνητικούς κλέφτες. Ήδη η τοπική αγορά αιμορραγεί με διαφυγή τοπικού χρήματος σε γειτονικές χώρες λόγω έλλειψης στρατηγικής και κακής νοοτροπίας.

6. Θα υπάρξει αλλαγή στην εργασιακή νοοτροπία ώστε πραγματικά να υπάρξει πλήρης επένδυση στον τοπικό χώρο. Θα πάψουν οι μικροεγωισμοί και θα αναπτυχθεί το πνεύμα ομαδικότητας (πράγμα που δε διακρίνει τον Έλληνα σε κανένα επίπεδο μέχρι στιγμής). Ήδη η μετανάστευση επιχειρήσεων αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη κλάδων ή τμημάτων σε άλλες χώρες γίνεται γι’ αυτόν κυρίως τον λόγο, και όχι πάντα για λόγους φορολογίας. Δεν είναι τυχαίο ότι επενδυτικές κινήσεις γίνονται όχι μόνο σε χώρες όπως είναι η Βουλγαρία ή η Κύπρος, αλλά και σε χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Ελβετία, η Μ.Βρετανία, οι ΗΠΑ κ.λ.π., που δεν έχουν χαμηλό κόστος λειτουργίας, αλλά το κριτήριο εκεί είναι οι οργανωμένες δομές, η κρατική υποστήριξη και η εργασιακή νοοτροπία της απόδοσης και όχι της ήσσονος προσπαθείας.

7. Θα πάψει ο επιχειρηματικός κόσμος να είναι κρατικοδίαιτος. Το κυνήγι των κρατικών εργολαβιών, των κρατικών επιχορηγήσεων κ.λ.π. μας οδήγησε σε αδιέξοδα. Καιρός να γίνουμε παραγωγικοί και κυρίως ανταγωνιστικοί με νεοτερισμούς και πρωτότυπες ιδέες. Ο κόσμος δεν αποτελείται μόνο από τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων αλλά από τα 7.5 δισεκατομμύρια κατοίκων σε όλον τον κόσμο.

8. Επιτέλους να αντιληφθούμε ότι η ανάπτυξη και η σωτηρία της χώρας δεν έρχεται από εθνοπατέρες-μεσσίες από κάθε χώρο (δεξιό-κεντρώο-αριστερό), αλλά από εμάς τους ιδίους, τόσο ως επιχειρήσεις, όσο και ως εργαζόμενους Έλληνες. Οι παραγωγικές δυνάμεις πάντα σώζουν τις χώρες και ποτέ οι διαχειριστές του φορολογούμενου των πολιτών χρήματος, ειδικά όταν δε λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

Ευελπιστώ ότι κάποια από τα σημεία θα αρχίσουν να δίνουν σημεία εμφάνισης στην ελληνική κοινωνία, μιας και δε θέλω να φανταστώ ότι η απονομή είχε σκοπό να τονίσει άλλα σημεία από τα παραπάνω, μιας και τότε θα ήταν μια υποκρισία.

Αν η προσπάθεια όλων τείνει προς αυτή την κατεύθυνση, να είστε βέβαιοι ότι θα μας βρείτε αρωγούς και συμπαραστάτες. Ειδάλλως, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που γίνεται από ιδρύσεως της τοπικής επιχείρησης, το 2004, κάτω από την τοπική ανωνυμία.

Με τη δέουσα εκτίμηση,
Ιωάννης Παπασωτηρίου
Επιστημονικά υπεύθυνος της RGCC group