- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Δημοσθένης Θεοχαρίδης: ο πολιτικός των ρεκόρ και των έργων (pics)

Ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς που ανέδειξε η Φλώρινα ήταν ο Δημοσθένης Θεοχαρίδης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 105 ετών, το πρωί της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου 2019.

Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1914 στις Αγραπιδιές του δήμου Αμυνταίου. Γιος του Μιχαήλ (δασκάλου πρόσφυγα από τη Θράκη) και της Σουλτάνας. Σπούδασε νομικά και άρχισε να ασκεί τη δικηγορία πριν τον πόλεμο του ’40.

Ήταν μαχητής του θρυλικού 28ου Συντάγματος Πεζικού στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Αντίστασης και ιδρυτικό μέλος του ΕΑΜ Αμυνταίου, καθώς και προσωπικός φίλος του γραμματέα της Κ.Ε. του ΕΑΜ Θανάση Χατζή. [1]

Την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974 συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές Αμαρουσίου. [2]

Τα κοινοβουλευτικά ρεκόρ

Εξελέγη συνολικά 8 φορές βουλευτής Φλώρινας με την Εθνική Πολιτική Ένωση Κέντρου, την Ένωση Κέντρου και τη Νέα Δημοκρατία. Στη σχετική λίστα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μαζί με τον Γεώργιο Ανδρεάδη, πίσω από τον Γιώργο Λιάνη που έχει εκλεγεί 9 φορές.

Ο Δημοσθένης Θεοχαρίδης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 1951 με την ΕΠΕΚ. Ακολούθησε η εκλογή του το Νοέμβριο του 1952 και τον Φεβρουάριο του 1956 (ως βουλευτής Φλώρινας – Καστοριάς) πάντα με την ΕΠΕΚ.

Με την Ένωση Κέντρου εξελέγη βουλευτής τον Οκτώβριο του 1961, το Νοέμβριο του 1963 και τον Φεβρουάριο του 1964.

Τέλος, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη βουλευτής Φλώρινας τον Οκτώβριο του 1981 και τον Ιούνιο του 1985. [3]

Μέχρι και το θάνατο του, ήταν ο δεύτερος γηραιότερος εν ζωή πρώην βουλευτής της Ελλάδας, μετά τον Ιωάννη Παπαδημητρίου. [4]

Έργο

Τον Αύγουστο του 1953, ο τότε βουλευτής του ΕΠΕΚ, Δημοσθένης Θεοχαρίδης, με μια σειρά διπλωματικών και συνάμα αποτελεσματικών χειρισμών, κατόρθωσε να επιτύχει την ένταξη της Χειμαδίτιδας (ως τότε έλους) στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων επί κυβερνήσεως Αλέξανδρου Παπάγου.

Η αποξήρανση της Χειμαδίτιδας αποτέλεσε έργο – σταθμό για την ιστορία του νομού, καθώς δημιουργήθηκαν συνολικά 24.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που απέδωσαν σταθερό εισόδημα στις άκληρες και πενέστερες οικογένειες της περιοχής.

Ενδεικτικό της καθοριστικής συμβολής του στην υλοποίηση του έργου, αποτυπώνεται στα πρακτικά της Βουλής με ημερομηνία 09/08/1953: «Ο βουλευτής της ΕΠΕΚ Δημοσθένης Θεοχαρίδης συνοδεύοντας τον Υπουργό συντονισμού Σπυρίδων Μαρκεζίνη κατά την επίσκεψιν του εις την Μακεδονίαν, του ανέπτυξε επί τόπου την μεγίστην σημασίαν της αξιοποιήσεως της Χειμαδίτιδος λίμνης, καθώς θα εξασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό την γεωργικήν αυτάρκεια της περιοχής.

Την επομένην ο ομιλών στη βουλή, Κ. Μαρκεζίνης είπεν, «είμαι εις την ευχάριστον θέσιν να αναγγείλω ότι εις το πρόγραμμα περιελήφθη και η αποξήρανσις της Χειμαδίτιδος λίμνης, η οποία θα αποδώσει εις την καλλιέργειαν 24.000 στρέμματα. Η δαπάνη του έργου αυτού υπολογίζεται εις 15 δισεκατομμύρια και ο χρόνος εκτελέσεως δύο έτη, διανοίγονται δε δυνατότητες και έργων παραγωγής ρεύματος εκ των πλεοναζόντων υδάτων».

Η ολοκλήρωση του έργου έμελλε να προσδώσει στη Φλώρινα τον χαρακτηρισμό της γεωργικής/αγροτικής περιοχής, ο οποίος ενισχύθηκε περαιτέρω το 1964 με την εγκατάσταση μηχανισμού αρδεύσεως στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης των Πρεσπών, την οποία εισηγήθηκε ο ίδιος ο Θεοχαρίδης και αποδέχτηκε ο τότε υπουργός Γεωργίας της Ενώσεως Κέντρου Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Έκτοτε ο νομός Φλωρίνης αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα της χώρας, με σημαντικό αριθμό εξαγωγών προς τα κράτη της Βαλκανικής, παράγοντας που συνετέλεσε στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος. [5]

Γιώργος Περιβολάρης


[1] Χρήστος Σκούρας

[2] el.wikipedia.org/wiki/Δημοσθένης_Θεοχαρίδης

[3] Γιώργος Περιβολάρης, «Φλώρινα 1912-2012, Χρονικό ενός αιώνα».

[4] el.wikipedia.org/wiki/Δημοσθένης_Θεοχαρίδης

[5] el.wikipedia.org/wiki/Δημοσθένης_Θεοχαρίδης

* Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Δημοσθένη Θεοχαρίδη.