- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ: Ούτε λιγνίτη ούτε νερά στους ιδιώτες κερδοσκόπους

Το «ναυάγιο» της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μας δείχνει ξεκάθαρα τις επιδιώξεις του Κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, στον τομέα της  Ηλεκτρικής Ενέργειας, σήμερα.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφού εγκατέλειψε κάθε πολιτική θέση που τη συνέδεε με το «αριστερό» της παρελθόν, για «δημόσια ενέργεια» και την πλήρη ευθυγράμμισή της με τον «συλλογικό καπιταλιστή» (ΕΕ- κομισιόν),  έδωσε τελικά «γη και ύδωρ» στους ιδιώτες καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στον πολύ κερδοφόρο τομέα της Ενέργειας.

Συγκεκριμένα: Αφού, κάτω από την πίεση των αγώνων των εργαζομένων, αναγκάστηκε να απορρίψει το σενάριο των ΠΑΣΟΚ- ΝΔ για πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», έφερε το δικό της «πακέτο», πώλησης του 40% της λιγνιτικής Παραγωγής. Και τις δυο προτάσεις εγκρίνει και συμφωνεί η κομισιόν και η ΕΕ. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει τις 2 μονάδες της Μεγαλόπολης, την μονάδα 1 του ΑΗΣ Μελίτης- Φλώρινας και τα δικαιώματα κατασκευής 2ης  μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης. Μαζί με αυτά και τα αντίστοιχα ορυχεία και τους εργαζόμενους, πακέτο!

Κυβέρνηση και ΔΕΗ παρακαλώντας κυριολεκτικά τους υποψήφιους αγοραστές, έδωσε επί πλέον κίνητρα παραβιάζοντας και το νόμο που η ίδια ψήφισε.

Συγκεκριμένα: Ενώ από το νόμο προβλέπεται ότι οι αγοραστές των μονάδων είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν, για δυο τουλάχιστον χρόνια, όλους τους εργαζόμενους η ΔΕΗ τους υποσχέθηκε ότι μπορούν να κρατήσουν μόνο τους μισούς. Ταυτόχρονα δίνει κίνητρα (εθελούσια έξοδος, μετατάξεις- Μεταθέσεις) στους εργαζόμενους  των συγκεκριμένων μονάδων για να αποχωρήσουν απαλλάσσοντας τους «επενδυτές» από «το βάρος» του μισθολογικού κόστους του 50% των εργαζομένων στις μονάδες.

Ταυτόχρονα υποσχέθηκε (παρότι δεν εξαρτάται μόνο από τη ΔΕΗ) να δώσει «Άδειες Διαθεσιμότητας Ισχύος» (ΑΔΙ) που σημαίνει ετήσια αποζημίωση τουλάχιστον 80.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW, είτε δουλέψει είτε δεν δουλέψει η μονάδα. Και το έσχατο όλων η ΔΕΗ αναλαμβάνει το 50% τους κόστους των ζημιών (αν προκύψουν) των νέων ιδιοκτητών!

Όμως παρά τα δελεαστικά δωράκια και τις αλλεπάλληλες αναβολές οι κεφαλαιοκράτες δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Κατατέθηκαν «μισή» μόνο προσφορά από τον Μυτιληναίο (μόνο για ΑΗΣ Μελίτης) και μια από την Κοινοπραξία των Τσέχων με την ΤΕΡΝΑ που όμως έβαζε δικούς της όρους, τέτοιους που τη βγάζουν εκτός διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός κηρύχτηκε «άγονος»!

Άραγε για ποιο λόγο οι καπιταλιστές να αγοράσουν μονάδες όταν έχουν εξασφαλίσει να παίρνουν το προϊόν (ηλεκτρικό ρεύμα) σε ποσοστό 25% ολόκληρης της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής και μάλιστα κάτω του κόστους, μέσω των Δημοπρασιών Ενέργειας (ΝΟΜΕ);

Εμείς το είχαμε επισημάνει εξ αρχής ότι «το παιχνίδι είναι στημένο» και μάλιστα με τον τίτλο «στα νερά είναι ο στόχος». Τώρα γίνεται κατανοητό σε όλους!

Έτσι είναι όλοι κερδισμένοι εκτός από τους εργαζόμενους και τους λαϊκούς καταναλωτές ενέργειας.

Τι κερδίζουν;

Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο προς το παρόν ώστε να μη χρεωθεί με τεράστιο πολιτικό κόστος από την ιδιωτικοποίηση των υδροηλεκτρικών που σημαίνει ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση λιμνών, ποταμών, άρδευσης και ύδρευσης.

Η αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τα εξαπτέρυγα αυτών) κερδίζουν πολιτικά χρεώνοντας στην Κυβέρνηση την παταγώδη αποτυχία πώλησης των μονάδων και επαναφέρουν από την «πίσω πόρτα» την παλιά τους πρόταση για πώληση της «Μικρής ΔΕΗ». Έτσι ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ με εύλογα πολιτικά κέρδη. Υπενθυμίζουμε ότι «Μικρή ΔΕΗ» σημαίνει πώληση του 30% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ! Δηλαδή και λιγνιτικά εργοστάσια και φυσικού αερίου αλλά κυρίως Υδροηλεκτρικών Σταθμών, ταμιευτήρων κλπ.

Πάνω απ όλα όμως κερδισμένη βγαίνει η πραγματική εξουσία, η εξουσία του Κεφαλαίου. Ήδη ξεκίνησαν και πιέζουν, «για να γίνει πιο ελκυστικό το πακέτο χρειάζεται να έχει μέσα και τα νερά»!!! Έτσι ο επιδοτούμενος καπιταλισμός που δραστηριοποιείται στην ενέργεια εκτός που παίρνει τζάμπα ρεύμα από τη ΔΕΗ και το μεταπουλάει πανάκριβα, θα βάλει στο χέρι του και την υδροηλεκτρική παραγωγή που έχει πάμφθηνο κόστος λειτουργίας και μαζί τους βάζει χέρι στις τσέπες των αγροτών και των πολιτών πολλών περιοχών που αρδεύονται ή υδρεύονται από τους ταμιευτήρες των φραγμάτων.

Η ηγεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν κανονικά σ’ αυτή την κοροϊδία εξαπατώντας το λαό της Περιοχής και ολόκληρης της Χώρας!

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδης από τους λεονταρισμούς, του «δεν πουλάμε τίποτα από ενέργεια και νερό» και τις παραιτήσεις που θα έκανε αυτός και το Περιφερειακό Συμβούλιο αν συνέβαινε, κατέληξε στο «ότι πει ο Αλέξης». Συγκεντρώσεις εκτόνωσης της λαϊκής οργής αλλά και αλλεπάλληλες συναντήσεις με Πρωθυπουργό, Υπουργούς κλπ εντάσσονται όλα στην ίδια γραμμή, αποφυγής σοβαρής αντίστασης από τους εργαζόμενους και τους κατοίκους.

Η Αντιπολίτευση στο Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας, κυρία Ζεμπελιάδου και κύριος Δακής, εκπροσωπώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τάχθηκαν υποκριτικά ενάντια στην πώληση των μονάδων έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την πρόταση των δικών τους κομμάτων, τη «μικρή ΔΕΗ». Αυτό άλλωστε είναι απολύτως φυσικό για στελέχη κομμάτων του «νεοφιλελεύθερου τόξου» που πιστεύουν ότι το κράτος δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας και η όποια ανάπτυξη θα προέλθει αποκλειστικά από τους ιδιώτες ξένους και ντόπιους καπιταλιστές. Μάλλον φρονούν ότι αφού πολιτεύονται σε μια περιοχή που η πλειοψηφία των κατοίκων εμπλέκονται εργασιακά με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ πρέπει να κάνουν και λίγο λαϊκισμό που μπορεί να φτάσει ακόμα και στο «έσχατο όπλο» που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, την κατάληψη Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (κατάληψη ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου)!

Το ότι χιλιάδες εργαζόμενοι διώχτηκαν σκληρά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για καταλήψεις κοινωφελών εγκαταστάσεων και άλλων αγώνων δεν πτοεί ιδιαίτερα τους παραπάνω υποψήφιους που ήταν και είναι στελέχη των παραπάνω κομμάτων.

Η Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία (ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ) πιστή στις αρχές και στο πρόγραμμά της και με τη διαπίστωση ότι την Ηλεκτρική Ενέργεια δεν μπορείς να τη δεις ξεκομμένα και αποσπασματικά αλλά έχοντας μια συνολική πρόταση που αφορά ολόκληρη τη Χώρα προτείνει στους εργαζόμενους και στους πολίτες της Περιοχής μας να αγωνιστούμε για:

Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές  στηρίζουμε, ψηφίζουμε ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ