- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα ζητήματα «Υγείας – Πρόνοιας και τη σύνδεσή τους με την τοπική διοίκηση»

Την Τετάρτη 20/03 έγινε στο Αμύνταιο η εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης με θέμα “τα ζητήματα υγείας και πρόνοιας και τη σύνδεση τους με την Τοπική Διοίκηση”.

Με ομιλητές τον Ελευθεριάδη Κυριάκο, υποψήφιο Δήμαρχο Αμυνταίου και τον Αντώνη Τσάκωνα, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης και πρώην διοικητικό διευθυντή στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας και διοικητή στο νοσοκομείο της Φλώρινας, παρουσιάστηκαν μία σειρά στοιχείων που συνέλεξε η Λαϊκή Συσπείρωση από την περιοδεία της στις δομές δημόσιας υγείας, καθώς και τις βασικές θέσεις της για τη δημόσια υγεία και πρόνοια.

Στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν φάνηκαν οι σοβαρές ελλείψεις σε Ιατρούς (γενικούς και ειδικούς) στο Κέντρο Υγείας Αμυνταίου το οποίο καλείται να λειτουργήσει 3 Ιατρούς εκ των οποίων λόγω συνταξιοδότησης του ενός και προβλημάτων υγείας του δευτέρου, μένει ουσιαστικά με μία μόνιμη γιατρό, παρόλο που στα χαρτιά φαίνονται περισσότεροι απ όσους υπάρχουν, καθώς σοβαρότατη είναι και η έλλειψη σε οδηγούς και πλήρωμα ασθενοφόρου, έχοντας 2 οδηγούς μόνο.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη έλλειψη Ιατρό-φαρμακευτικού υλικού καθώς και η ύπαρξη μόνο ενός ατόμου για την καθαριότητα του χώρου.

Παρόμοια κατάσταση και στα στοιχεία που δόθηκαν για το ΚΕΦΙΑΠ, που λειτουργεί με 3 Φυσιάτρους ενώ ακόμα και με το άνοιγμα της δεύτερης πτέρυγας του θα λειτουργεί στο μισό της δυναμικής του. Με τις κτιριακές μονάδες να έχουν ζημιές και δείγματα φθοράς ενώ υπάρχουν και προβλήματα στο να τεθεί η πισίνα αποκατάστασης σε λειτουργία λόγω κακής στατικής μελέτης.

Δείγμα της γενικότερης κατάστασης στην υγεία είναι και το γεγονός ότι στο ΚΕΦΙΑΠ έχουν να καταβληθούν Νοσηλεια από τον ΕΟΠΥΥ από το 2012!

Αυτή η κατάσταση εσκεμμένα ρημάζει τις δομές δημόσιας υγείας, αφήνοντάς την λειτουργία τους στο φιλότιμο και την καλή θέληση των εργαζομένων, με σκοπό να σπρώχνει κόσμο στις ιδιωτικές παροχές υγείας οι οποίες θησαυρίζουν!

Η θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης καλούν σε δράση ενιαία, σε όλα τα μέτωπα για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν υγεία, με πρόσβαση σε όλους! Σε αυτή την κατεύθυνση ορίζουμε τρεις άξονες δράσης:

-Ο πρώτος άξονας είναι η πρωτογενής πρόληψη και οι ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σε αυτόν εντάσσονται οι δράσεις μας μέσα από την Τοπική Διοίκηση για έργα υποδομής όπως δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ασφαλείς αγροτικούς δρόμους, σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και μέτρα ασφάλειας σε όλο το δήμο για την πυροπροστασία, αντιπλημμυρικά έργα και αντισεισμική προστασία.

-Στον δεύτερο άξονα είναι οι δομές για την πρόληψη και διάγνωση ασθενειών

Εδώ είναι απαραίτητη η στελέχωση του Κέντρου Υγείας με ειδικούς γιατρούς, όπως παιδίατρο και γυναικολόγο, η λειτουργία της κινητής μονάδας για τέστ ΠΑΠ και οι δράσεις για μαζικό εμβολιασμό και προστασία των ευπαθών ομάδων.

-Τρίτος άξονας είναι η αναβάθμιση της υγείας και των δομών της

Εδώ διεκδικούμε άμεσα την πλήρη στελέχωση τόσο του κέντρου υγείας όσο και του ΚΕΦΙΑΠ, με προσωπικό πλήρους και μόνιμης εργασίας, που να καλύπτει όλες τις πληθυσμιακές ανάγκες. Είναι άμεση ανάγκη η ύπαρξη δύο τουλάχιστον πληρωμάτων ασθενοφόρου με οδηγούς ανά πάσα στιγμή στο Κέντρο Υγείας. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη δημόσιας συγκοινωνίας που θα διευκολύνει την πρόσβαση στις δομές όλων των κατοίκων από όλα τα χωριά του Δήμου.

Με την δημόσια υγεία και την δημόσια ασφάλεια και πρόνοια δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!

Παλεύουμε ενιαία και σε όλα τα επίπεδα για την ικανοποίησή τους! Σε αυτόν τον δρόμο του αγώνα υπάρχει ελπίδα και θα έχουμε κατακτήσεις!

Λαϊκή Συσπείρωση Αμυνταίου

Κυριάκος Ελευθεριάδης