- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των Ατόμων με Αναπηρία»

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας

Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος,  ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Κοζάνης, καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Τιμήθηκε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αστυνομικός, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και έκτοτε κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αξιόλογοι ομιλητές, με πολυετή εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργάνωσε με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία  Δυτικής Μακεδονίας και τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Ημερίδα  με θέμα: «Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των Ατόμων με Αναπηρία», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 16 Απριλίου 2019, στην κατάμεστη «Κοβεντάρειο» αίθουσα, στην Κοζάνη.

Κατά την έναρξη της Ημερίδας, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δράση, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχος Δημήτριος Σιόρεντας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«….Η Ελληνική Αστυνομία, έχει παγιωθεί στην ευρεία κοινωνική συνείδηση, ως ένας από τους βασικούς θεματοφύλακες αξιών και ιδανικών, απαλλαγμένη από κάθε είδους στερεότυπα προκαταλήψεων και διακρίσεων. Παράλληλα επισημαίνεται, ότι κυρίαρχο μέρος της αποστολής της, αποτελούν η προστασία και η ασφάλεια, όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, καθώς και η διασφάλιση της απρόσκοπτης διαβίωσης και της πλήρους συμμετοχής τους στην κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας.

…θα ήθελα να αναφέρω, ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, η παρουσία στην εκδήλωση της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κυρίας Όλγας Γεροβασίλη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντστράτηγου κυρίου Αριστείδη Ανδρικόπουλου. Η παρουσία τους, εδώ, καταδεικνύει ότι τόσο η πολιτική, όσο και η φυσική ηγεσία, στηρίζουν τέτοιες δράσεις και ενδιαφέρονται για τα προβλήματα όλων των πολιτών, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία.

….εύχομαι η σημερινή εκδήλωση, να μας δώσει το έναυσμα για να ξεκλειδώσουμε την ιδιαιτερότητα των Ατόμων με Αναπηρία και να κάνουμε ένα μικρό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας, που είναι: «Η βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής τους ζωής».

Στη συνέχεια, στο χαιρετισμό της η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε μεταξύ άλλων:

«…Η προστασία και φροντίδα των ευάλωτων ομάδων από την πολιτεία  ήταν από πάντα ένδειξη του πολιτισμού και της ποιότητας του πολιτεύματος μιας κοινωνίας.

Η μέριμνα για τους ανθρώπους αυτούς ήταν και οφείλει να είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα και δικαίωμα των δημοκρατικών κοινωνιών.

Προς τεκμηρίωση των παραπάνω θα ήθελα να σας θυμίσω δυο σημεία από την ομιλία στο δικαστήριο ενός ανάπηρου στην Αρχαία Αθήνα, όπως έχει αποτυπωθεί στον Υπέρ Αδυνάτου λόγο του Λυσία.   

Ο Αθηναίος αυτός πολίτης διευκρινίζει ότι παρουσιάζεται μπροστά στο δικαστήριο να υπερασπιστεί το δικαίωμα του στην πρόνοια της πολιτείας λόγω της αναπηρίας του, επειδή  έχει πέσει η τυραννία και έχει αποκατασταθεί η Δημοκρατία. Διαφορετικά όχι μόνο δεν θα το τολμούσε αλλά θα κοίταζε να φύγει από την πόλη.

Προτρέπει μάλιστα τους δικαστές να είναι  δίκαιοι στην κρίση τους και στην απόφασή τους, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να κλονιστεί η εμπιστοσύνη όχι μόνο των ομοιοπαθών του αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας απέναντι στην πολιτεία.

Στις σύγχρονες κοινωνίες η αλήθεια είναι ότι σε θεωρητικό επίπεδο η ευαισθησία απέναντι στους συμπολίτες μας με προβλήματα αναπηρίας είναι αυξημένη.

Στην πράξη όμως διαπιστώνουμε ότι, με πρόσχημα τους ρυθμούς της καθημερινότητας, να παραβιάζουμε συχνά όλα τα πρακτικά θεσμοθετημένα για την διευκόλυνση των συμπολιτών μας αυτών….».

Ακολούθως, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«…Η Ελληνική Αστυνομία έχει πλέον παγιωθεί στην κοινωνική συνείδηση  όχι ως κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός αλλά ως ένας από τους βασικούς θεματοφύλακες αξιών και ιδανικών άρρηκτα συνδεδεμένων με την ανθρώπινη υπόσταση, με τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του ατόμου. Ως εκ τούτου, βασικό στόχο της θεσμικής της αποστολής αποτελεί η προστασία και η ασφάλεια όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, η προάσπιση των δικαιωμάτων  τους και η διασφάλιση της απρόσκοπτης και πλήρης  συμμετοχής τους στην κοινωνικο-οικονομική ζωή της χώρας.  

 Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία οφείλει, όχι απλώς ως τυπική επαγγελματική υποχρέωση αλλά πρωτίστως, ως στοιχειώδη κοινωνική αντίδραση, να προτάξει στις προτεραιότητες της τον έμπρακτο σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες που αφενός μεν θα στηρίζουν και θα διευκολύνουν περαιτέρω τη ζωή της ομάδας αυτής των συνανθρώπων μας,  αφετέρου δε  θα λειτουργήσουν ως κίνητρο και ως μοχλός μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης της κοινωνίας  απέναντι στο μείζον αυτό ζήτημα.

Σ΄ αυτές λοιπόν, τις πρωτοβουλίες, κάτω από αυτήν την αντίληψη οργανώθηκε και πραγματοποιείται η σημερινή ημερίδα. Η οποία, όπως προανέφερα, εντάσσεται σ΄ ένα οργανωμένο πρόγραμμα, το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο σχετικής οδηγίας της κυρίας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η οποία τιμά με την  παρουσία της και τη σημερινή  εκδήλωση και υλοποιείται από το Αρχηγείο και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μια προοπτική που περιλαμβάνει όλες τις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας… 

… Ο στόχος μας λοιπόν, ως Ελληνική Αστυνομία, με την πρωτοβουλία αυτή,  δεν είναι απλώς να συμμετέχουμε  σε μια ακόμη προσπάθεια περιορισμού των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Στόχος μας είναι να γίνουμε οι πρωτοπόροι μιας καθολικής προσπάθειας που θα ανατρέψει την κατεστημένη  παλαιά και θα διαμορφώσει μια νέα συλλογική και ατομική αντίληψη στην κοινωνία και στα μέλη της, στο βαθμό που οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία θα βιώνουν όπως όλοι, αυτοδικαίως και ισοτίμως, χωρίς να αναγκάζονται να αγωνίζονται γι΄αυτά, δικαιώματα και ελευθερίες κοινές για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη…»

Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Δήμαρχος του Δήμου Κοζάνης Ελευθέριος Ιωαννίδης, καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Μιχαήλ Μίγγος.

Στη συνέχεια της Ημερίδας, τον λόγο πήραν οι ομιλητές-εισηγητές:

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και προβλήθηκαν φωτογραφίες και VIDEO, σχετικά με τις δράσεις των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για τη στήριξη των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.

Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει την κοινωνική προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, ως μια συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αγάπης προς τα Άτομα με Αναπηρία.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση, τόσο των υπηρεσιακών παραγόντων, μεταξύ αυτών και των αστυνομικών, όσο και των πολιτών,  αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, προκειμένου να συμβάλλουν όλοι στη βελτίωση της  καθημερινής ζωής των Ατόμων με Αναπηρία.

Από την Ελληνική Αστυνομία παραβρέθηκαν, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας  Υποστράτηγος Δημήτριος Αθανασόπουλος, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων, αστυνομικό και πολιτικό  προσωπικό, καθώς και απόστρατοι αστυνομικοί της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας.

Την Ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, οι βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Γεώργιος Ντζιμάνης, Δημήτριος Δημητριάδης, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης και ο Ιωάννης Θεοφύλακτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Υγείας- Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Κάτανας, ο Αντιπερειφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Παύλος Τσότσος,, ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Φώτιος Κεχαγιάς, ο Δήμαρχος Κοζάνης Ελευθέριος Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο Πρόεδρος Εφετών Δυτικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Παπακώστας, ο Υποδιοικητής 9ης Ταξιαρχίας Πεζικού, Συνταγματάρχης Δημήτριος Κοτζαΐτσης, ο Διοικητής του Γ.Σ.Σ./ΔΕΠΣ, Ταξίαρχος Αλέξανδρος Παπαδοπουλος, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας, Αρχιπύραρχος Ανδρέας Παπαζαχαρίας και ο Διοικητής Πυροσβεστών παράρτημα Πτολεμαΐδας Πύραρχος Κωνσταντίνος  Μαυροματίδης.

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους Εκκλησιαστικές και Τοπικές Αρχές, αντιπροσωπία της Πυροσβεστικής Σχολής, καθώς και του Ερυθρού Σταυρού, εκπρόσωποι Συλλόγων – Σωματείων και φορέων της περιοχής, εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πλήθος άλλου κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας τιμήθηκε ο Υπαστυνόμος Β΄ Ανδρέας Τασούλας για την αυτοθυσία και αυταπάρνηση που επέδειξε κατά τη διάρκεια των αστυνομικών του καθηκόντων, σε αιματηρή συμπλοκή με ένοπλους κακοποιούς, τον Ιούλιο του 1997 σε περιοχή της Καστοριάς, στην οποία τραυματίσθηκε σοβαρά και έκτοτε κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο.

Επίσης, απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας στους εισηγητές – ομιλητές της ημερίδας. Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Μιχαήλ Μίγγο, στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, για τη διαρκή ευαισθησία που επιδεικνύει σε θέματα που άπτονται των Ατόμων με Αναπηρία, ενώ ταμίας του προαναφερόμενου Συλλόγου απένειμε στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχο Δημήτριο Σιόρεντα τιμητική πλακέτα, τιμώντας το πρόσωπό του, τους άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη διαχρονική και ουσιαστική συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία, που ως διαρκή στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής  των Ατόμων με Αναπηρία.

Η Ημερίδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία, «άγγιξε» τους παρευρισκόμενους, προκαλώντας ευμενή σχόλια των θεατών που παρακολούθησαν την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, θα συνεχίσει και στο μέλλον να αναλαμβάνει παρόμοιες πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο την ανάπτυξη διαύλου άμεσης και διαρκούς επικοινωνίας με τους πολίτες.