- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

«Πρώτη φορά ψηφίζουν» και το φωνάζουν δυνατά τα παιδιά του 2ου ΓΕ.Λ. Φλώρινας (pics)

Με το σύνθημα ‘Πρώτη φορά ψηφίζω’ οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου ΓΕ.Λ. Φλώρινας έστειλαν σήμερα, Παρασκευή 19/04/2019, ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη συμμετοχής των νέων στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019.

Μια ομάδα 30 παιδιών, από το 2ο ΓΕ.Λ. Φλώρινας, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κυρίας Μελισίδου και την υποστήριξη του διευθυντή κυρίου Σταμπουλτζή, σε συνεργασία με το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα ’Πρώτη φορά ψηφίζω’’. Στην εκδήλωση συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου ΓΕ.Λ. Φλώρινας και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, τις επικείμενες Ευρωεκλογές καθώς και δράσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο της συνεργασίας του Λυκείου με τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.

Σημαντικό γεγονός αποτελεί το γεγονός ότι το 2ο ΓΕ.Λ. Φλώρινας συμμετέχει στο πρόγραμμα ‘’Σχολεία πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS). Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην αναβάθμιση της γνώσης των νέων αναφορικά με τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες. Ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, φέτος οι δράσεις των σχολείων επικεντρώνονται σε αυτό το θέμα και ειδικότερα τη λειτουργία της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τη συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων στην εκλογή των μελών του ΕΚ.

Στην Ελλάδα το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη τόσο της Βουλής των Ελλήνων, όσο και του Υπουργείου Παιδείας, ενώ σταθερή στήριξη στο Πρόγραμμα προσφέρουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο 17χρονος μαθητής Aarom Ryan Gibson από το Tipperary της Ιρλανδίας, βραβευμένος για τον ενεργό του ρόλο στην τοπική του κοινωνία. O Aaron βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Φλώρινα και φιλοξενείται από τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης μέσω του σχολείου του. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Aaron συνομίλησε με τους νέους μας και τους ενέπνευσε με την ομιλία του αλλά και τους παρότρυνε και ο ίδιος να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές του Μαΐου ενισχύοντας τη φωνή των νέων.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδήλωσης 

09.30  Παρουσίαση του προγράμματος ‘’Σχολεία Πρέσβεις ‘’ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

09.40  Παρουσίαση έρευνας για τις στάσεις των νέων για την Ευρωπαϊκή Ένωση

10.00  Παρουσίαση εργασίας  με τίτλο ‘Γνωρίζω τις αξίες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης’

10.10  Παρουσίαση εργασίας  με τίτλο ‘Τι κάνει η Ε.Ε. για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα’

10.20  Ψηφίζεις!!! Τι πρέπει να γνωρίζεις.

10.30  Διαδραστικό παιχνίδι για όλους τους μαθητές

10.45 Ενημέρωση και παρουσίαση πλατφόρμας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ‘’thistimeimvoting.eu

Όλο το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τις παρουσιάσεις των παιδιών ήταν από έγκυρες πηγές πληροφόρησης πράγμα που αποδεικνύει την ουσιαστική και σοβαρή προσέγγιση της πρωτοβουλίας αυτής.

Εμείς, η ομάδα του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, μόνο περήφανοι μπορούμε να νιώθουμε βλέποντας την νέα γενιά, μια νέα γενιά ψηφοφόρων να στέλνει ένα τόσο ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας, συμμετοχής και αλληλεγγύης για μια Ευρώπη που όλοι ονειρευόμαστε! 

Οι Νέοι μπροστά!