- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Στη Φλώρινα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη «Η Μπάντα Της Τραπεζούντας» (video, pics)

«Η Μπάντα της Τραπεζούντας», ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη, παρουσιάστηκε χθες στη Φλώρινα με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης, στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Από τα τραγικά γεγονότα εκείνης της εποχής έχουν διασωθεί χιλιάδες ιστορίες, οι οποίες επιβεβαιώνουν το αιματοκύλισμα των ορθόδοξων χριστιανικών πληθυσμών της Μαύρης Θάλασσας. Μία από τις μαρτυρίες που σώζονται αφορά τη φιλαρμονική ορχήστρα της Κερασούντας που αποτελούταν από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους μουσικούς, την οποία χρησιμοποιούσε ο μεγαλύτερος σφαγέας των Ελλήνων, το όργανο καταστροφής του Μουσταφά Κεμάλ, ο περιβόητος Τοπάλ Οσμάν.

Η μπάντα αυτή «επιστρατεύτηκε» και έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που εξαπέλυε η δολοφονική συμμορία. Τα μέλη της ορχήστρας στο τέλος σφαγιάστηκαν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος σώθηκε και έφτασε στην Ελλάδα, όπου έγραψε βιβλίο, στο οποίο εξιστόρησε όσα βίωσε ο ίδιος από αυτήν την τραγωδία.