- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του ΝΠΔΔ του δήμου Φλώρινας

Οι αιτήσεις για νέες εγγραφές μαζί με τα συνημμένα δικαιολογητικά στους παιδικούς σταθμούς του του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας για το επόμενο σχολικό έτος υποβάλλονται   στα γραφεία της Δ/νσης του ΝΠΔΔ, Σ.Σ. Ιωαννίδη από τις  15 /05/2019  έως   και  31/05/2019  από   9.00 π.μ. έως 2:00 μ.μ. καθημερινά.

Στα Νηπιακά Τμήματα εγγράφονται παιδιά δημοτών και κατοίκων από 2,5 ετών, δηλαδή 30 μηνών έως την ηλικία που εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο.

Αίτηση που δε συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μένει εκτός διαδικασίας επιλογής.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

(σύμφωνα με το ΦΕΚ 4249/5-12-2017)

Κατά την εγγραφή επιλέγονται τα παιδιά των εργαζόμενων γονέων, τα παιδιά των ανέργων και τα παιδιά οικονομικά αδυνάτων οικογενειών, προτιμώμενων εκείνων που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας για κοινωνικούς λόγους (όπως παιδιά ορφανά από δύο ή ένα γονέα, μονογονεϊκών οικογενειών, διαζευγμένων ή σε διάσταση γονέων, παιδιά γυναικών που φιλοξενούνται στο δίκτυο δομών κατά της βίας των γυναικών, παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με μέλη με σωματική ή πνευματική αναπηρία, πολυτέκνων οικογενειών κ.λπ.).

Οι άνεργες μητέρες και οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα να ενημερωθούν σχετικά με την ανακοίνωση για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της Ε.Ε.Τ.Α.Α (www.eetaa.gr)

Δικαίωμα εγγραφής έχουν τα πλήρως εμβολιασμένα παιδιά που είναι σωματικά, πνευματικά και ψυχικά υγιή και αρτιμελή, απαγορευμένης απολύτως της εγγραφής παιδιών που πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα. Παιδιά που πάσχουν από σωματικές, πνευματικές ή ψυχικές παθήσεις ή δεν είναι αρτιμελή, εγγράφονται στο Σταθμό εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό ειδικού γιατρού Κρατικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Ασφαλιστικού Οργανισμού ότι τούτο είναι ωφέλιμο για το παιδί και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας ιδιαίτερων προβλημάτων στη λειτουργία του σταθμού.

Απαραίτητη προϋπόθεση ο σταθμός να έχει πληρότητα σε προσωπικό και το παιδί να μην εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς.

AΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

1. Αίτηση εγγραφής. (ΕΝΤΥΠΑ 1,2)

2. Ατομικό Δελτίο Υγείας ( ΕΝΤΥΠΟ), συμπληρωμένο από παιδίατρο με πλήρη στοιχεία εμβολιασμών, ημερομηνίες και το αποτέλεσμα της φυματοαντίδρασης (mantoux), όπως κάθε φορά προβλέπεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

3. Υπεύθυνη Δήλωση. (ΕΝΤΥΠΑ 1,2)

4. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από τον Δήμο (με ημερομηνία έκδοσης όχι μεγαλύτερης του μηνός από την υποβολή του).

5. Εργαζόμενοι γονείς στο Δημόσιο τομέα: Βεβαίωση εργασίας εργοδότη

6. Εκκαθαριστικό Εφορίας Οικονομικού Έτους 2019 που αφορά εισοδήματα έτους

7. Ιατρική βεβαίωση από δημόσιο φορέα για γονέα ή τέκνο στην οικογένεια με μόνιμη αναπηρία άνω του 67% και για άλλες περιπτώσεις, πρόσφατη έκθεση υγειονομικής επιτροπής.

8. Διαζευκτήριο ή πιστοποιητικό χηρείας (αν δεν αναφέρονται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).

9. Για την      εγγραφή        παιδιών      αλλοδαπών  γονέων: α) αντίγραφο Ταυτότητας ή Διαβατηρίου σε ισχύ,               απαραιτήτως με επίσημη μετάφρασή του (αν δεν είναι με λατινική γραφή), β) άδεια νόμιμης παραμονής στην χώρα ή αίτηση, όπως αυτή εκάστοτε αποδεικνύετε

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΩΝ

Η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους, 5 ημέρες την εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή .

Οι σταθμοί  διακόπτουν  την εργασία τους κατά τις επίσημες αργίες των Δημόσιων Υπηρεσιών, αλλά και κατά την περίοδο από 23/12 έως 7/1 (διακοπές Χριστουγέννων) καθώς και από Μ. Πέμπτη έως Κυριακή του Θωμά (διακοπές Πάσχα).

Με απόφαση Προέδρου ή Δ.Σ. μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία του σταθμού σε περίπτωση έκτακτης και μεγάλης ανάγκης.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Σκοπός Παιδικών, Βρεφικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών: Οι Παιδικοί, Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί αποτελούν κυρίως δομές αγωγής και διαπαιδαγώγησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο:

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Από το       Νομικό Πρόσωπο δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα της υγείας, για να μην υπάρξουν κίνδυνοι για τα παιδιά ή να αποφευχθεί τυχόν εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών σε άλλα. Για το λόγο αυτό οι γονείς έχουν υποχρέωση να έχουν άμεση  επικοινωνία με τις Υπεύθυνες των Παιδικών Σταθμών για οποιοδήποτε θέμα άπτεται της υγείας των παιδιών τους και συγκεκριμένα:

Η περιφρούρηση της υγείας του παιδιού αποτελεί προτεραιότητα του προσωπικού των Σταθμών, το οποίο εφαρμόζει πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Υποβάλλεται τακτικά σε προληπτικό έλεγχο και εφοδιάζεται με ειδικό ατομικό βιβλιάριο υγείας που θεωρείται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

Τους Παιδικούς Σταθμούς επισκέπτεται παιδίατρος που παρακολουθεί τα παιδιά και τηρεί ιατρική καρτέλα για καθένα από αυτά. Οι γονείς οφείλουν να συνεργάζονται με τον παιδίατρο ο οποίος είναι συνεργάτης του Ν.Π.

Θεραπευτικές αγωγές δεν χορηγούνται από το προσωπικό των σταθμών.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή των παιδιών καλύπτεται υγιεινά και με πληρότητα από το Παιδικό Σταθμό σύμφωνα με επιλεγμένο διαιτολόγιο που καταρτίζεται από τον παιδίατρο.

Η διατροφή των παιδιών, αποτελεί μέρος του ημερήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος και συμμετέχουν σε αυτή όλα τα παιδιά.

Στο  Σταθμό  δεν  επιτρέπονται  τσίχλες, γαριδάκια, καραμέλες  κ.λ.π . γιατί εκτός του ότι είναι ανθυγιεινά, υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος όταν βρίσκονται στις τσέπες ή στις τσάντες τους.

Σε περιπτώσεις γενεθλίων – εορτών κ.λ.π. γίνονται δεκτά σαν κεράσματα τυποποιημένα ατομικά προϊόντα που διανέμονται κατά την αποχώρηση των νηπίων.

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

Παρακαλούμε να:

Ντύνετε τα παιδιά σας με άνετα ρούχα, κατά προτίμηση φόρμες. Θα πρέπει να αποφεύγεται να τους φοράτε τιράντες,  ζώνες,  παπούτσια  με  κορδόνια,  καδένες – σκουλαρίκια  γιατί         αφ’ ενός υπάρχει          κίνδυνος ατυχήματος και αφετέρου εμποδίζουν τα παιδιά στην αυτοεξυπηρέτησή τους.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Είναι απαραίτητη η συνεργασία γονέων με ειδικούς συνεργάτες του Π.Σ. όπως παιδίατρο .

ΜΗΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ (ΤΡΟΦΕΙΑ)

Τα τροφεία σύμφωνα με το άρθρο 9 του ΦΕΚ 490/2002 του Πρότυπου Κανονισμού των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, αποτελούν πόρους του Νομικού Προσώπου  και δεν μπορούν να καταβάλλονται κατά το δοκούν ενώ σύμφωνα με το άρθρο 8 , πα.5, αδικαιολόγητη  απουσία άνω του ενός μηνός, αποτελεί αιτία διακοπής φιλοξενίας. Επομένως η καταβολή των τροφείων θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα από τους γονείς , ανεξαρτήτως  αριθμού απουσιών των παιδιών, καθώς η εγγραφή του τέκνου αφορά σε όλο το σχολικό έτος, πλην των περιπτώσεων των διαγραφών.

Τα τροφεία θα εισπράττονται από την υπεύθυνη του κάθε παιδικού σταθμού το πρώτο  δεκαήμερο του    επομένου μηνός με μπλοκ είσπραξης.

ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΓΟΝΕΩΝ

Η κλίμακα της οικονομικής συνεισφοράς των γονέων καθορίζεται με βάση το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα, λαμβανομένου υπόψη το ποσού που αναγράφεται στο Εισόδημα επιβολής φόρου.

Το οικογενειακό εισόδημα προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του οικονομικού έτους επανεγγραφής ή εγγραφής των παιδιών στα Τμήματα. Οι κλίμακες είναι :

Εισοδηματικά κριτήρια καταβολής τροφείων των φιλοξενούμενων παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού δήμου Φλώρινας.

Για οικογενειακό εισόδημα από 0,00€ εως 10.000,00€ Αντίτιμο τροφείων/μήνα ποσό 10,00€
Για οικογενειακό εισόδημα από 10.001,00€ εως 15.000,00€ Αντίτιμο τροφείων/μήνα ποσό 20,00€
Για οικογενειακό εισόδημα από 15.001,00€ εως 20.000,00€ Αντίτιμο τροφείων/μήνα ποσό 30,00€
Για οικογενειακό εισόδημα από 20.001,00€ εως 25.000,00€ Αντίτιμο τροφείων/μήνα ποσό 40,00€
Για οικογενειακό εισόδημα από 25.001,00€ εως 30.000,00€ Αντίτιμο τροφείων/μήνα ποσό 50,00€
Για οικογενειακό εισόδημα από 30.001,00€ εως 60.000,00€ Αντίτιμο τροφείων/μήνα ποσό 70,00€
Για οικογενειακό εισόδημα από 60.000,00€   και άνω Αντίτιμο τροφείων/μήνα ποσό 100,00€

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΡΟΦΕΙΩΝ

*Η απαλλαγή θα συνοδεύεται από τα ανάλογα δικαιολογητικά.

Περιπτώσεις που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης θα ρυθμίζονται αυτοτελώς με ειδική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. μετά από σχετικό αίτημα του ενδιαφερομένου.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η διακοπή φιλοξενίας των παιδιών από τα τμήματα του Ν.Π. ενεργείται πάντοτε με απόφαση του Δ.Σ. και εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Όταν οι γονείς αρνούνται να ακολουθήσουν το διεθνές πρωτόκολλο εμβολιασμών

Η Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ.  και το προσωπικό θα είναι κοντά σας για οποιοδήποτε πρόβλημα και σας εύχεται

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.