- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Απολογισμός θητείας από τον δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο (video)

Σε συνέντευξη τύπου- απολογισμό των πεπραγμένων της παρούσας Δημοτικής Αρχής, από το 2011 μέχρι και το 2019, προέβη τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.

Στη συνέντευξη, παρόντες επίσης ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλωρίνας, κ. Δημήτριος Θεοφανίδης, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Θεόδωρος Δημόπουλος, Νίκος Δούμτσης, Όλγα Μούσιου Μυλωνά, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης και Σωτήριος Τσορμπάρης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ, κ. Αντώνιος Ζαέκης και ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Φλώρινας, κ. Παναγιώτης Μαβίδης.

Κατά τη συνέντευξή του ο κ. Δήμαρχος είπε:

«Σας προσκάλεσα σήμερα σε μια απολογιστική συνέντευξη τύπου της παρούσας Δημοτικής Αρχής και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας. Οι δημοσιογράφοι της περιοχής μας, υπήρξατε πάντοτε παρόντες και πάντα δραστήριοι στηρίζοντας τις  προσπάθειες, τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της παρούσας δημοτικής αρχής και για αυτό οφείλω να σας ευχαριστήσω θερμότατα και δημόσια. Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά, πάντα πρωτοπόροι και πάντα μάχιμοι.

Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους νεοεκλεγέντες άρχοντες της περιοχής μας και συγκεκριμένα τον κ. Γιώργο Κασαπίδη, για την εκλογή του ως Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τον κ. Βασίλη Γιαννάκη, ως νέο Δήμαρχο Φλώρινας. Τους εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν και τους γνωρίζω πως θα βρίσκομαι δίπλα τους σε ό,τι κι αν χρειαστούν.

Σήμερα, θα επιχειρήσουμε έναν απολογισμό των δράσεων της παρούσας Δημοτικής Αρχής, από το 2011 μέχρι και σήμερα. Στα εννέα αυτά περίπου χρόνια αυτοδιοίκησης, σε μια Ελλάδα με συνθήκες της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης,  ο δρόμος που ακολουθήσαμε μόνο εύκολος δεν ήταν. Οι δυσκολίες πολλές, γιατί τα οικονομικά του Δήμου βρίσκονταν σε καθημερινή και δραματική μείωση, καθώς η πολιτεία περιόρισε τις επιχορηγήσεις της προς τους ΟΤΑ κοντά στο 70%, ενώ, παράλληλα, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες μας αυξάνονταν διαρκώς.

Εκτός, όμως, από τις δυσκολίες αυτές, τις οποίες αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι της χώρας μας, εμείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά από ανώνυμες καταγγελίες, από επαγγελματίες συκοφάντες, που μας οδηγούσαν συχνά στην πόρτα της Εισαγγελέως, προκειμένου να αποδείξουμε και ότι το καλό του Δήμου Φλώρινας είναι αυτοσκοπός μας και μόνο αυτό.

Οι ιδιοτελείς στόχοι των κατηγόρων μας για παραπληροφόρηση των συνδημοτών μας και για τη σπίλωση τόσο των Δημοτικών Συμβούλων του συνδυασμού μας, όσο και εμού του ιδίου ως Δημάρχου, ευτυχώς, δεν καρποφόρησαν. Γνωρίζετε όλοι καλά ότι έχω δεχτεί έναν ανοίκειο και απάνθρωπο προσωπικό «πόλεμο» όλα αυτά τα χρόνια, μια κατασυκοφάντηση που κανείς ως τώρα πολιτευόμενος δε γνώρισε από συγκεκριμένες ομάδες-κλίκες συμφερόντων και κυνηγών της εξουσίας, η αγάπη όμως των συνδημοτών μας και η εμπιστοσύνη που μας δένει τόσα χρόνια τώρα, μας έδωσε δύναμη να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά και να συνεχίσουμε με δύναμη το έργο μας και τις δύο φορές που πήραμε ρητή εντολή από τον λαό της Φλώρινας για να συνεχίσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε για το καλό του Δήμου μας και μόνο.

Ως απερχόμενος Δήμαρχος Φλώρινας, και σε ανταπόδοση της αγάπης αυτής, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στο σύνολο των δράσεών μας, ώστε να φανεί ξεκάθαρα το έργο μας, όσο κι αν δυσανασχετήσουν κάποιοι από αυτές τις επιτυχίες μας.

Και ξεκινάω, αγαπητοί και αγαπητές μου, από την τηλεθέρμανση Φλώρινας.

Η τηλεθέρμανση της πόλης της Φλώρινας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Η ένταξη του έργου της τηλεθέρμανσης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι προσωπική μου επιτυχία, καθώς με δικές μου ενέργειες κατάφερα την ένταξη της σε αυτό. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν αυτό δυσαρεστεί πολλούς μνηστήρες του έργου. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους προηγούμενους Δημάρχους που έβαλαν και αυτοί το λιθαράκι τους για την υλοποίηση του έργου, αλλά το βασικότερο στάδιο ήταν η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Η ΔΕΥΑΦ, ως επιβλέπουσα υπηρεσία του έργου, σε συνεργασία με τη Διαχειριστική αρχή του Υπουργείου, που είναι αρμόδια για το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), η οποία και έδινε όλες τις εγκρίσεις βήμα προς βήμα προχώρησε στην δημοπράτηση του έργου και στην έναρξη εκτέλεσής του.

Το έργο ξεκίνησε κανονικά, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 90% του κεντρικού αγωγού μεταφοράς από τον ΑΗΣ Μελίτης προς την πόλη της Φλώρινας, ένα έργο το οποίο ήταν αρκετά χρονοβόρο, καθώς έπρεπε να λυθεί και το θέμα της χρησικτησίας και της όδευσης των σωληνώσεων, αφού αυτές διήλθαν μέσα από χωράφια, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες και όχι μέσα από δημόσιες εκτάσεις.

Επιπλέον, η εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ, η οποία είχε αναλάβει πρώτη το έργο, είχε αρχικά να αντιμετωπίσει τα capitalcontrols, τα οποία δημιουργούσαν περιορισμούς σε όλους τους επαγγελματίες στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει κατά πολύ η προμήθεια των προμονωμένων σωλήνων από το εξωτερικό. Αυτό, δυστυχώς δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί γρηγορότερα.

Παράλληλα, όμως, με την αναμονή αυτή, η εταιρεία είχε ξεκινήσει την κατασκευή  του κτιρίου διοίκησης και του αντλιοστασίου μεταφοράς νερού, έργα τα οποία για την δική μας τηλεθέρμανση είναι απαραίτητα. Και αυτό, γιατί στη δική μας τηλεθέρμανση υπάρχει μέριμνα για την λειτουργία συστήματος θέρμανσης του νερού σε περίπτωση που βγει εκτός λειτουργίας ο ΑΗΣ Μελίτης, κάτι το οποίο δεν συναντάμε σε άλλες τηλεθερμάνσεις, όπως για παράδειγμα στην Πτολεμαΐδα, στο Αμύνταιο και στην Κοζάνη.

Η μεγαλύτερη καθυστέρηση υπήρξε ακολούθως με τη μεταφορά του έργου της τηλεθέρμανσης ως «έργο γέφυρα» από το ΕΣΠΑ στο επόμενο πρόγραμμα. Η μετάβαση αυτή επέφερε σημαντική καθυστέρηση, όχι όμως με υπαιτιότητα του Δήμου, αλλά εξαιτίας καθυστερήσεων από το αρμόδιο Υπουργείο, που έπρεπε να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες. Έτσι, οι επιδοτήσεις από το Υπουργείο καθυστέρησαν, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην μπορεί να πληρωθεί για τις εργασίες της και το έργο να μην συνεχίζει.

Στη συνέχεια, η ανάδοχος εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ, αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα, προέβη στην παραίτησή της από το έργο και ακολούθησαν νέες διαδικασίες για την υποκατάστασή της από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Ξεπεράστηκε και αυτός ο σκόπελος, και πλέον η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, από τον Νοέμβριο του 2018 έχει αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας.

Ως Δημοτική Αρχή, καταφέραμε και εξασφαλίσαμε το ποσό των 29.000.000,00 €, το οποίο έχει δεσμευτεί από το Υπουργείο Υποδομών και το οποίο προέρχεται από χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την κατασκευή του έργου της τηλεθέρμανση της Φλώρινας, και χάρη σε αυτή τη διασφάλιση ξεκίνησε το έργο, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου είναι 54.000.000,00€, χωρίς την ιδία συμμετοχή του Δήμου. Επιπλέον, έχουμε δεσμεύσει πάνω από το 95% των χρημάτων που προέρχονται από τον Τοπικό Πόρο για το έργο αυτό, ώστε να διασφαλιστεί η ιδία συμμετοχή της ΔΕΥΑΦ για το έργο.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, και αφού προβεί στην εκ νέου έκδοση όλων των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων για να εκτελέσει εργασίες επί των εθνικών και δημοτικών οδών, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα με την αποπεράτωση των οικοδομικών εργασιών, την ολοκλήρωση του αγωγού μεταφοράς και στη συνέχεια θα επεκταθεί στην πόλη της Φλώρινας. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί και τα επιμέρους υποέργα, όπως το υποέργο της Αρχαιολογίας και το υποέργο διέλευσης των αγωγών από το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει συμβάλει τα μέγιστα για την εξέλιξη του έργου αυτού, ενώ οι όποιες καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε καμία περίπτωση στον Δήμο ή στη ΔΕΥΑΦ και αυτοί ήταν οι λόγοι που τα χρονοδιαγράμματά μας παρουσίασαν αποκλίσεις. Για αυτό, παρακαλούμε θερμά, όποιον θέλει είτε να οικειοποιηθεί το έργο της τηλεθέρμανσης είτε να μας κατηγορήσει και να το παρουσιάσει ως δική μας αποτυχία, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός και να μεριμνά πρώτα για την ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη ενημέρωσή του. Άλλωστε, η ΔΕΥΑΦ και οι εργαζόμενοι σε αυτή, που έχουν μοχθήσει σημαντικά για το έργο αυτό, μπορούν να ενημερώσουν όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να μάθει και δεν  επιθυμεί να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή.  Το έργο ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί.

Και για το έργο αυτό έχουμε αμφισβητηθεί σημαντικά, αλλά οι πράξεις μας είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα. Για την τηλεθέρμανση της Μελίτης, λοιπόν, έχω να σας πω ότι η μελέτη είναι πλέον ολοκληρωμένη και ότι έχει υποβληθεί αίτηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Με την έγκριση της αίτησής μας το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 8.018.313,27 ευρώ θα ξεκινήσει άμεσα και θα αφορά στην κατασκευή του δικτύου της Μελίτης και στην προμήθεια και εγκατάσταση των θερμικών υποσταθμών των καταναλωτών.

– Έργα Δήμου Φλώρινας

Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια βασικά έργα του Δήμου, παρουσιάζοντάς σας ένα μέρος των δράσεων μας, διότι είναι αδύνατο να παρουσιάσουμε το σύνολο των έργων του Δήμου Φλώρινας.

Όπως σας προανέφερα, με τη μείωση των επιχορηγήσεων από την πολιτεία κοντά στο 70%, ο μόνος τρόπος για να προβούμε στην υλοποίηση έργων είναι με την εκμετάλλευση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Έτσι, ολοκληρώσαμε τα ακόλουθα έργα:

Έργο Προϋπολογισμός
Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού – τμήμα «Κ» 2.031.104,09€
Αποκατάσταση παλαιού γυμνασίου Βεύης 1.314.106,90€
Ανάπλαση τμήματος ποταμού Σακουλέβα 2.057.819,09€
Ανάπλαση κτιρίων, χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς έναντι Αρχαιολογικού Μουσείου 550.000,00€
Ανάπλαση λεωφόρου Μοναστηρίου 800.000,00€
Προμήθεια οικολογικών συστημάτων βυθιζόμενων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης 430.500,00€
Προμήθεια Κοινόχρηστων Ποδηλάτων του Δήμου Φλώρινας 276.848,40€
Σύνολο 7.460.378,48

Από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg:

Έργο Προϋπολογισμός
Ανάπλαση Ζωολογικού Κήπου Φλώρινας 304.482,30€
Πρότυπο έργο εξοικονόμησης ενέργειας στην πόλη της Φλώρινας στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 85.000,00€
Σύνολο 389.482,30

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή ο Δήμος Φλώρινας συμμετέχει σε τρία διασυνοριακά προγράμματα, και συγκεκριμένα στα «CultureLands», «TRAP» και «LESSWASTE», ενώ εγκρίθηκε πρόσφατα και ένα τέταρτο με διακριτικό τίτλο «GreenInter-eMobility». Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων είναι περίπου 600.000,00 €, τα οποία θα ολοκληρωθούν έως το 2020 και από τα οποία ο Δήμος Φλώρινας θα προμηθευτεί έναν σταθμό μέτρησης ρύπων, καφέ κάδους για την ανακύκλωση και εναπόθεση οργανικών υλικών, δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ θα μπορέσει να καλύψει και τις δαπάνες για τις εκδηλώσεις  των φωτιών.

Από το Πράσινο Ταμείο προβήκαμε στη:

Έργο Προϋπολογισμός
Διαμόρφωση – εκσυγχρονισμός – βελτίωση – πιστοποίηση υφισταμένων παιδικών χαρών στο Δήμο Φλώρινας 199.602,00€

Παράλληλα, από ίδια έσοδα του Δήμου προβήκαμε στην αποξήλωση όλων των παιδικών χαρών, καθώς και στην:

Έργο Προϋπολογισμός
Προμήθεια οργάνων – εξοπλισμού – σήμανσης παιδικής χαράς 34.999,02€
Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης οδού Ολυμπιάδος Φλώρινας 53.000,00€

Να σημειωθεί, ότι στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, έχουμε υποβάλλει πρόταση για τη δημιουργία παιδικών χαρών στα ακόλουθα έξι σημεία:

1)         Φλώρινα (περιοχή Τσιφλίκι)

2)         Φλάμπουρο

3)         Λόφοι

4)         Σ. Ιωαννίδης

5)         Σκοπιά

6)         Νεοχωράκι.

Συνολικά, στον Δήμο Φλώρινας προβήκαμε στην τοποθέτηση και λειτουργία στις ακόλουθες πιστοποιημένες παιδικές χαρές: στο Νέο Πάρκο Φλώρινας, στην Κάτω Μπουάτ, στον Ζωολογικό Κήπο, στην πλατεία Ηρώων, στην πλατεία Μητροπολίτη Χρύσανθου (Πάρκο Ποντίων) και οικοδομικό τετράγωνο 255Α– Εργατικές κατοικίες.

Φωτισμός

Καθημερινά, ο Δήμος Φλώρινας μεριμνά για την αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων στο σύνολο του Δήμου, ενώ, παράλληλα, έχουμε προβεί και στην αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού, όπου ήταν αναγκαίο, όπως για παράδειγμα στην τοποθέτηση φωτιστικών στον κόμβο στη Λεωφ. Καραμανλή και στη Μακεδονομάχων, έργο συνολικού προϋπολογισμού 34.440,00€.

Επιπλέον, έχουμε αντικαταστήσει όλους του λαμπτήρες με λαμπτήρες τύπου LED για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία ώστε ο κοινόχρηστος φωτισμός του Δήμου να ενταχθεί στο νυχτερινό ρεύμα, για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρηματικών πόρων.

Γέφυρες

Ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Αρμενοχωρίου, προβήκαμε στην αντικατάσταση της «Μεταλλικής Γέφυρας Αρμενοχωρίου», έργο ύψους  190.475,20€, ενώ, παράλληλα, προβήκαμε και στην τοποθέτηση μεταλλικής πεζογέφυρας στην περιοχή του Πεταλωτηρίου στην πόλη της Φλώρινας, με προϋπολογισμό 27.930,00€.

Κάθε χρόνο επίσης, ο Δήμος Φλώρινας προβαίνει στη συντήρηση των γεφυρών στο σύνολο του Δήμου Φλώρινας.

Τοπικός Πόρος

Από τον Ειδικό Αναπτυξιακό Πόρο του Δήμου έχουν υλοποιηθεί από το 2012 έως και το 2016, τα ακόλουθα έργα:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2.500.000,00
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ 160.000,00
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Α.Κ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ 145.000,00
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 189.517,36
ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 118.387,50
ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 187.480,47
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΡΗΠΙΔΟΤΟΙΧΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΔΩΝ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΑΚΟΥΛΕΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟ 27 ΕΩΣ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 87.704,61
ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΑΚΟΥΛΕΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΕΩΣ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 80.196,00
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΔΩΝ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΑΚΟΥΛΕΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟ 27 184.770,38
ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ στο φράγμα Τριανταφυλλιάς 105.400,00
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ 74.400,00
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, ΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΚΛΕΙΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 206.200,00
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΑΚΟΥΛΕΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟ 27 ΕΩΣ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 123.050,78
ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ: 3ο – 5ο ΚΑΙ 8ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΝΩ ΚΑΛΛΙΝΙΚΗΣ, 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΕΥΗΣ, 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ 2ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 96.533,67
ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ:6ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, 1ο – 2ο ΚΑΙ 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΤΕΑΣ, 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, 1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΕΥΗΣ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΤΗΣ 124.345,51
ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ, ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ Ν.Π.Δ.Δ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ 95.000,00
ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ 51.978,74
ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΔΡΟΣΟΠΗΓΗΣ 76.287,59
Σύνολο 4.606.252,61

Οι δύο τελευταίες μελέτες, έλαβαν χώρα καθώς είναι απαραίτητος ο έλεγχος και ο καθαρισμός του νερού που καταλήγει στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς, πριν την κατανάλωσή του.

ΔΕΥΑΦ

Η ΔΕΥΑΦ, οφείλω να σας πως, ότι πραγματοποιεί ένα σπουδαίο έργο με ελάχιστο προσωπικό και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμότατα για αυτό. Ιδιαιτέρως, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΦ, κ. Αντώνιο Ζαέκη, για την εξαιρετική μας συνεργασία, αλλά και την Διευθύντρια της ΔΕΥΑΦ, κ. Ερμιόνη Αβραμοπούλου, για το ακούραστο και άσβεστο πάθος της και τον άριστο συντονισμό των άξιων συνεργατών της. Είναι πραγματικά σπουδαίο να έχεις συνεργάτες που στηρίζουν το όραμά σου και τις προτάσεις σου για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συνδημότες μας.

Η μεγαλύτερη μας επιτυχία ήταν η μείωση της τιμής της αξίας του νερού, καθώς καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος της πάνω από 50%. Έτσι, τις δύσκολες εποχές που διανύουμε ακόμα ως χώρα, καταφέραμε να βοηθήσουμε σημαντικά τους συνδημότες μας. Ήταν δέσμευσή μας και την υλοποιήσαμε.

Η ποιότητα του νερού στο σύνολο πλέον του Δήμου Φλώρινας είναι ιδιαιτέρως αναβαθμισμένη, με τις κοινότητες αλλά και την πόλη της Φλώρινας να διαθέτουν  πόσιμο νερό αρίστης ποιότητας. Ο βιολογικός καθαρισμός, ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, είναι ένας από τους καλύτερους που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ενώ υπάρχει προγραμματισμός για λειτουργία αυτών στο σύνολο του Δήμου Φλώρινας.

Παράλληλα, και πέρα από τα έργα της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας και της Μελίτης, η ΔΕΥΑΦ, μόνο την τελευταία χρονιά έχει προβεί στην υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:

ü  «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης στις Δ.Ε. Μελίτης, Περάσματος και Κάτω Κλεινών του Δήμου Φλώρινας», με προϋπολογισμό 2.896.640,00€.

ü   «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη βελτίωση υποδομών ύδρευσης στη Δ.Ε. Φλώρινας του Δήμου Φλώρινας», προϋπολογισμού 2.665.628,00€.

ü  «Ύδρευση πόλης Φλώρινας από φράγμα Τριανταφυλλιάς», στο πλαίσιο του έργου με τίτλο : «Ύδρευση πόλης Φλώρινας από φράγμα Τριανταφυλλιάς», που αφορά σε έργα για την ύδρευση της πόλης Φλώρινας από το φράγμα Τριανταφυλλιάς.

Όπως ήδη γνωρίζετε, είτε μπορείτε να ανατρέξετε σε δελτία τύπου που έχω εκδώσει ως Νομάρχης Φλώρινας, το διάστημα της κατασκευής του φράγματος της Τριανταφυλλιάς είχα καταφέρει τη δέσμευση 2.000.000 m3 νερού από το φράγμα για ύδρευση. Δηλαδή, όσο χρειάζεται άλλη μια Φλώρινα, με σκοπό να κατασκευάσουμε ένα νέο και πιο σύγχρονο  διυλιστήριο στο Φράγμα.

Με δικές μου ενέργειες και με τις γνωριμίες που είχα στα αρμόδια υπουργεία, κατάφερα να προχωρήσω μέσω των υπουργείων στην ολοκλήρωση της μελέτης για την άρδευση της λεκάνης του Δήμου Περάσματος από το φράγμα Τριανταφυλλιάς.

Αυτή τη στιγμή, έχουν εκπονηθεί από τον Δήμο Φλώρινας και την ΑΝ.ΦΛΩ.  οι μελέτες των παρακάτω έργων :

Α) «ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ», συνολικού προϋπολογισμού έργου 9.600.000,00 ευρώ (με Φ.Π.Α. 24%) και

Β) «ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ», συνολικού προϋπολογισμού έργου 7.000.000,00 ευρώ (με Φ.Π.Α. 24%).

Μετά τις ενέργειες από τη ΔΕΥΑΦ, το έργο διαθέτει πλέον την απαιτούμενη ωριμότητα και στο προσεχές διάστημα θα αποσταλεί σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου το έργο να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και στη συνέχεια να υλοποιηθεί.

ü  «Προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στον Βιολογικό Καθαρισμό Φλώρινας», με προϋπολογισμό 334.800,00€.

Επιπρόσθετα, εκπονούνται και οι απαραίτητες μελέτες για την εκμετάλλευση των υδάτων και από το φράγμα της Παπαδιάς.

–          Καθαριότητα

Με ελάχιστο προσωπικό, ο Δήμος Φλώρινας παραμένει ένας από τους πιο καθαρούς στη χώρα μας, με την συνεχή αποκομιδή των απορριμμάτων και των ογκωδών αντικειμένων.

Σε κάθε Τοπική Κοινότητα, έχουν τοποθετηθεί επαρκείς κάδοι αποκομιδής απορριμμάτων, αλλά και κάδοι ανακύκλωσης, ενώ στην πόλη της Φλώρινας τοποθετήσαμε βυθιζόμενους κάδους μεγαλύτερης χωρητικότητας και ασφάλειας, για να μη σκορπίζονται τα απορρίμματα και δημιουργούνται εστίες μόλυνσης. Συνολικά, στον Δήμο Φλώρινας, έχουν τοποθετηθεί περίπου 2.500 κάδοι, από τους οποίου συλλέγονται περίπου 12.000 τόνοι σκουπιδιών ετησίως, ενώ φροντίζουμε και για την καθαριότητα των ίδιων των κάδων. Επίσης, η ανακύκλωση λειτουργεί υποδειγματικά με τον συντονισμό και τη μέριμνα του Δήμου, αλλά και χάρις στην περιβαλλοντική συνείδηση των συνδημοτών μας. Έτσι, μπορώ με χαρά να σας ανακοινώσω ενδεικτικά ότι κατά έτος ανακυκλώνονται περίπου 60 τόνοι γυαλί, 70 τόνοι πλαστικό, 10 τόνοι αλουμίνιο/μέταλλα, 400 τόνοι  φυτική ύλη, 6 τόνοι ηλεκτρικές συσκευές και 300 τόνοι χαρτί. Τα δεδομένα αυτά είναι πολύ θετικά για την αειφορία και την περιβαλλοντική μας προοπτική.

Επιπλέον, ο Δήμος Φλώρινας, έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την προμήθεια καφέ κάδων για την ανακύκλωση και εναπόθεση οργανικών υλικών, προκειμένου οι πολίτες να ξεκινήσουν να κομποστοποιούν τα βιοαπόβλητά τους.

Για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων στο σύνολο του Δήμου Φλώρινας, έχουμε διαθέσει τα τελευταία χρόνια το ποσό των 2.000.000€, έχουμε καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για τους ελαιοχρωματισμούς των σχολειών, ύψους 196.900,00€, έργο το οποίο συμβασιοποιείται τις επόμενες ημέρες, ενώ, παράλληλα, καταθέτουμε προτάσεις και για συμπληρωματικές εργασίες.

Όπως είχαμε προαναγγείλει, σε συνεργασία με την ΑΝ.ΦΛΩ. και το Α.Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιήσαμε μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του Δήμου, ώστε με την έναρξη του αντίστοιχου προγράμματος να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στη θέρμανση, στα κουφώματα, στον φωτισμό, στις στέγες και στο κέλυφος όλων των κτηρίων των σχολικών μονάδων που λειτουργούν στον Δήμο μας. Συγκεκριμένα, έχουν υλοποιηθεί μελέτες για τις ακόλουθες σχολικές μονάδες:

Σχολική Μονάδα Προϋπολογισμός έργου προς υλοποίηση (€)
1.   6ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας 113.300€
2.   1ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας 395.000€
3.   2ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας 137.800€
4.   5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας 180.000€
5.   Δημοτικό Σχολείο Ιτέας 160.500€
6.   1ο Γυμνάσιο Φλώρινας 263.000€
7.   1ο Ενιαίο Λύκειο Φλώρινας. Νέο κτίριο 478.600€
7.  1ο Ενιαίο Λύκειο Φλώρινας. Παλαιό κτίριο
8.   3ο Γυμνάσιο Φλώρινας 259.000€
9.    Γυμνάσιο Βεύης 253.700€
10.   Γυμνάσιο Μελίτης. 308.100€
11.   8ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας 110.700€
12.   Δημοτικό σχολείο Άνω Καλλινίκης 115.900€
13.  Νηπιαγωγείο Άνω Καλλινίκης 57.000€
14.  3ο Δημοτικό σχολείο Φλώρινας & 3ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας 610.200€
14.  Τμήμα 3ου Δημοτικού Φλώρινας
15.  5ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας 110.700€
16.  Δημοτικό σχολείο Βεύης& ΝηπιαγωγείοΒεύης 193.600€
17.  2ο Γυμνάσιο Φλώρινας 404.000€
18.  2ο Ενιαίο Λύκειο Φλώρινας 439.200€
ΣΥΝΟΛΟ 4.590.300€

Αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί ως έργο το 8ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας, οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο οποίο θα ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντιλαμβάνεστε, ότι με την ένταξη των παραπάνω μελετών σε αντίστοιχο πρόγραμμα θα υλοποιηθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.590.300€, δίνοντας μια άλλη πνοή σε όλους τους χώρους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Η επόμενη δημοτική αρχή, λοιπόν, μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλες τις παραπάνω μελέτες και ο Δήμος μας να αποκτήσει πρότυπα σχολεία.

Φυσικά, για να υλοποιηθούν όλες οι παραπάνω μελέτες, χρειάστηκε αρχικά η νομιμοποίηση των σχολικών μονάδων του Δήμου Φλώρινας, καθώς ελάχιστες από αυτές διέθεταν οικοδομική άδεια, ενώ δεν υπήρχαν δεδομένα και για τη στατική επάρκεια των σχολικών κτιρίων, κάτι το οποίο έχει πλέον διασφαλιστεί. Όποια κτίρια είχαν θέματα στατικότητας, κατεδαφίστηκαν και οι μαθητές μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο περιβάλλον.

Επίσης, στο Γυμνάσιο της Τ.Κ. Αμμοχωρίου, έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάνελ για την εξοικονόμηση των δαπανών του σχολείου.

Φέτος, διανύσαμε έναν δύσκολο χειμώνα, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις. Παρόλα αυτά, η πόλη και ο Δήμος αποχιονίστηκαν άμεσα, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα, τόσο στις μετακινήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου, όσο και στους επαγγελματίες και κυρίως στους αγρότες.

Η συχνή όμως ρήψη του αλατιού είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη φθορά του οδικού δικτύου στην περιοχή μας, και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων, κάτι το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, παρά τις οικονομικές μας δυσκολίες.

Κάθε χρόνο, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου υλοποιούν έργα οδοποιίας, με σκοπό την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, ενώ για το έτος 2019 είναι σε εξέλιξη τρία έργα. Με το πρώτο έργο που αφορά στην ασφαλτόστρωση οδών έγιναν παρεμβάσεις επί της οδού Καστρισιαννάκη, αλλά και άλλα σημεία, το έργο «Επισκευές οδοστρωσίας δημοτικών οδών και δημοτικού οδικού δικτύου Δήμου Φλώρινας», συνολικού προϋπολογισμού 1.306.197,82€ έχει συμβασιοποιηθεί και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ, τέλος, είναι στο στάδιο δημοπράτησης το έργο «Ασφαλτοστρώσεις οδών, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης και περιφράξεων Δήμου Φλώρινας», ύψους 2.611.267,49€.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς, που είναι υπεύθυνοι για τον κάθετο άξονα, τον δρόμο Φλώρινα- Βίγλα και τον δρόμο Δροσοπηγή- Περικοπή- Νυμφαίο, παρέχουμε όσα στοιχεία ζητούνται, για να βελτιωθούν και αυτοί οι δρόμοι από την Περιφέρεια, εφόσον ανήκουν στην αρμοδιότητά της.

Οι εκδηλώσεις «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» και «Πολιτιστικός Χειμώνας- Φωτιές» έχουν καθιερωθεί πλέον στο πολιτιστικό καλεντάρι του Δήμου μας, ενώ έχουν γίνει και πανελληνίως γνωστές, αφού κάθε εποχή τα ξενοδοχεία της περιοχής , κυρίως στις φωτιές, παρουσιάζουν 100% πληρότητα. Το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό αξιοποιήθηκαν στο έπακρο, ενώ οι Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι συνεργάστηκαν άριστα με την Δημοτική αρχή και τους ευχαριστούμε για αυτό. Έγιναν εκδόσεις σημαντικών πνευματικών έργων συμπολιτών μας, προβλήθηκαν μέσα από τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις οι εγχώριοι καλλιτέχνες μας και τα σπουδαία έργα τους και προωθήθηκε η συμμετοχή των νέων ιδιαιτέρως. Στις εκδηλώσεις μας συμμετείχαν και δημοφιλείς πανελλαδικά καλλιτέχνες, ενώ η είσοδος σε  όλες τις εκδηλώσεις ήταν και είναι δωρεάν, γεγονός που δεν ισχύει σχεδόν σε κανέναν Δήμο πλέον.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις εκδηλώσεις που απευθύνονται στα παιδιά, ώστε κανένα παιδί να μη στερηθεί την ψυχαγωγία και το παιχνίδι, σε όποια οικονομική κατάσταση και αν βρίσκεται η οικογένειά του (αναφέρω ενδεικτικά Το τρενάκι της Φωτιάς, τις Γιορτές Σοκολάτας, τους Ξυλοπόδαρους, θεατρικά για παιδιά, κλπ.).

Παράλληλα, υποστηρίζουμε όλους τους Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής μας, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν με συνδιοργανώσεις και επιχορηγήσεις χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς κανενός, και θα συνεχίσουμε την στήριξή μας αυτή.

Σε συνεργασία με τους Συλλόγους φιλοξενήσαμε Πανελλήνιους αγώνες σε πολλά αθλήματα, ενώ υπάρχει ανάλογος προγραμματισμός και ως το τέλος του 2019 για τη φιλοξενία τους.

Υποστηρίξαμε και βελτιώσαμε όλες τις Δημοτικές αθλητικές υποδομές.

Βοηθήσαμε τη Σκοπευτική Λέσχη Φλώρινας να προβεί στην κατασκευή κλειστού Σκοπευτηρίου, το οποίο θα λειτουργήσει άμεσα.

Τοποθετήσαμε κοινόχρηστα ποδήλατα σε όλη την πόλη.

Νομιμοποιούμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλο τον Δήμο.

Βελτιώνουμε και αναδεικνύουμε τα ορειβατικά μονοπάτια του Δήμου μας.

Εξωραΐσαμε την πόλη μας με την τοποθέτηση γλυπτών, όπως ο «Ρώσος στρατιώτης», και η Κοντράλτο, η μεταλλική αρκούδα στην είσοδο της πόλης, γλυπτό έργο που μας προσέφερε δωρεάν ο καλλιτέχνης κ. Γιώργος Μπαρδάκας και ο επιχειρηματίας κ. Κώστας Μεσσήνης και τους ευχαριστούμε θερμά για μια ακόμη φορά. Την αρκούδα στο πάρκο της πρώην Νομαρχίας, το άγαλμα της ελευθερίας στην κεντρική πλατεία της πόλης Γεωργίου Μόδη.

Τοποθετήσαμε όργανα γυμναστικής στο Νέο Πάρκο Φλώρινας, ύψους 14.944,55€.

Το έργο «Επισκευή συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Φλώρινας», ύψους 73.587,79€ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Φλώρινας, λειτουργεί πλέον καθημερινά και καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας, προσφέροντας πολύ σημαντικές δεξιότητες στα παιδιά για να κινούνται με ασφάλεια στους δρόμους, αλλά και ψυχαγωγία μέσα στο φυσικό περιβάλλον.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Φλώρινας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Άθληση για όλους», όπου αθλούνται δωρεάν οι συνδημότες μας και απασχολούνται απόφοιτοι πτυχιούχοι φυσικής αγωγής με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενώ διεξάγονται αθλητικές δραστηριότητες σε διάφορες τοπικές Κοινότητες του Διευρυμένου Δήμου Φλώρινας.

Οι δομές του Κ.Η.Φ.Η., του Κ.Α.Π.Η. και του «Βοήθεια στο Σπίτι» αναβαθμίζονται διαρκώς, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους συνδημότες μας που έχουν ανάγκη. Δημιουργήσαμε το Κ.Δ.ΑΠ. Α.μεΑ., για τα παιδιά με αναπηρίες και ιδιαίτερες ικανότητες. Υποστηρίξαμε την ίδρυση και τη λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου Φλώρινας και υποστηρίξαμε τη λειτουργία των Φροντιστηριακών Τμημάτων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Δήμου μας, προκειμένου να επωφεληθούν οι οικονομικά αδύναμοι μαθητές.

Προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να γίνουν μέσα από τον Α.Σ.Ε.Π. μόνιμες προσλήψεις στη δομή «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αναλάβαμε τη χρήση του κτιρίου του Κέντρου Δήμητρα, για το οποίο θα εκπονήσουμε την απαραίτητη μελέτη, ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα, να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και να στεγαστούν σε αυτό οι μαθητές του ΕΕΕΚ Φλώρινας.  Παράλληλα, από το Νομικό Πρόσωπο και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου λειτουργούν Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην πόλη της Φλώρινας, και στην Τοπική Κοινότητα Φλαμπούρου, τα οποία απασχολούν δωρεάν μαθητές κατά τις απογευματινές ώρες.

Συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα Ιδρύματα και τις Σχολές της Ιεράς Μητρόπολής μας, πάντα σε συνεργασία με τον Σεβασμιότατό μας Μητροπολίτη, κ. Θεόκλητο, και τον Ιερό Κλήρο.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου μας συνεχίζει τη λειτουργία του προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στις κυρίες που το έχουν ανάγκη, ενώ για τη βοήθεια των συνδημοτών μας δημιουργήθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας, μια πολύ σημαντική δομή για την παροχή υπηρεσιών και συμβουλών.

Βραβεύονται κάθε χρόνο συμβολικά όλοι οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων του Δήμου μας, για να καταδειχτεί το ενδιαφέρον της Δημοτικής αρχής για την νέα γενιά και την πρόοδό της. Φέτος, λόγω της εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, δεν μπορέσαμε να προβούμε στη βράβευση των επιτυχόντων μαθητών, αφού δεν είχαμε τα στοιχεία τους.

Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα πραγματοποιούνται δράσεις κοινωνικής υποστήριξης περίπου 200 απόρων συμπολιτών μας και ατόμων με χαμηλά οικονομικά εισοδήματα.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Φλώρινας συνυπόγραψε το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους που συμμετέχουν στην «Σύμπραξη της Π.Ε. Φλώρινας», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Διανέμονται δωρεάν φρούτα και λαχανικά, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης, σε ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους από αυτά που διατίθενται στον Δήμο.

Μεριμνούμε για την λήψη καυσόξυλων τόσο από τα κοινοτικά όσα και από τα δημόσια δάση για τους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Στόχος μας από την πρώτη στιγμή είναι η εξεύρεση όσων περισσότερων θέσεων εργασίας μπορούσαμε, ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά της περιοχής μας. Έτσι, μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας ο Δήμος Φλώρινας απασχολεί κοντά στα 200 άτομα ετησίως.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου προχωρά στην έγκριση του Προγράμματος για την πρόσληψη προσωπικού από 55 έως 65 ετών, προκειμένου να στηριχθούν άνεργοι συμπολίτες μας που χρειάζονται περιορισμένο, αλλά κρίσιμο κι απαραίτητο χρόνο, για να συνταξιοδοτηθούν.

Επιπλέον, η Κοινωφελής Επιχείρηση συμμετέχει στο «Ειδικό τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (Α.με.Α.), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (Α.με.Α.)».

Ο Δήμος Φλώρινας, επίσης, απασχολεί ετησίως είκοσι έξι μαθητές του Ο.Α.Ε.Δ. για την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης, συνεισφέροντας οικονομικά στις αποζημιώσεις τους.

Ζητούνται τακτικά προσλήψεις οκταμήνων, ειδικοτήτων Υ.Ε. και Δ.Ε., για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό του Δήμου, και πραγματοποιούνται όσες προσλήψεις εγκρίνονται κεντρικά, ενώ σε όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου προσλαμβάνεται προσωπικό με τις νόμιμες διαδικασίες. Το σύνολο των προσλήψεων γίνεται μέσω κριτηρίων, με διαφάνεια και χωρίς κανενός είδους πολιτικές παρεμβάσεις, ακολουθώντας πάντα τα κριτήρια που θέτει το Α.Σ.Ε.Π.

Σύμφωνα με την μηνιαία κατάσταση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας, για τον μήνα Μάιο και μετά τις πληρωμές των ενταλμάτων, το χρηματικό υπόλοιπο του μήνα είναι 7.105.729,84€, ενώ ο Δήμος μας είναι από τους ελάχιστους στη χώρα μας που δεν έχει προβεί σε δανειοδότηση από τραπεζικό κατάστημα.

Επιπλέον, και προσπαθώντας να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας, που έχουν οφειλές προς τον Δήμο, έχουμε προβεί στην εφαρμογή των νομοθετημάτων για την ρύθμιση των χρεών τους σε αρκετές δόσεις.

Παράλληλα, με την ανάληψη των καθηκόντων μας προβήκαμε σε «νοικοκύρεμα» των εξόδων του Δήμου, μειώνοντας τις δαπάνες σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, αφού διεκόπησαν άσκοπες ηλεκτροδοτήσεις και τηλεφωνικές συνδέσεις που εμφάνιζαν αδικαιολόγητα υψηλούς λογαριασμούς.

Ίσως η μοναδική δέσμευση την οποία δεν υλοποιήσαμε, χωρίς όμως να αποτελεί δική μας ευθύνη, είναι η λειτουργία του Κολυμβητηρίου. Ήδη, από το 2011 ξεκινήσαμε συναντήσεις και επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να μας παραχωρηθούν οι δύο εκτάσεις, πάνω στις οποίες είχε χτιστεί το κολυμβητήριο της πόλης μας. Μετά από σειρά εγγράφων και αποστολή στοιχείων και σχεδίων από εμάς, το θέμα πάγωσε το 2016, όπου δεν είχαμε καμία απάντηση, παρ’ όλες τις συνεχείς οχλήσεις μας. Το θέμα του Κολυμβητηρίου το έθεσα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, όταν είχε επισκεφθεί την περιοχή των Πρεσπών, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθεί η υπόθεση και να δοθεί και η σχετική λύση.

Με την μεταφορά όμως στο Υπερταμείο όλων των ακινήτων του Δημοσίου και ουσιαστικά την υποθήκευση αυτών, κανένας από τους δύο παραπάνω δημόσιους φορείς δεν μπορεί να παραχωρήσει την περιουσία του στον Δήμο Φλώρινας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ο Δήμος Φλώρινας έχει, δυστυχώς, ένα Κολυμβητήριο, το οποίο έχει χτιστεί πάνω σε δύο υποθηκευμένα από το Υπερταμείο οικόπεδα. Και εφόσον το υπερκείμενο ανήκει νομικά στο υποκείμενο, θα αναρωτιέστε κι εσείς, όπως κι εγώ,  πού ανήκει τελικά το Κολυμβητήριο μας; Οι αστοχίες της ανέγερσής του, χωρίς την προηγούμενη ιδιοκτησιακή ρύθμιση των ακινήτων επί των οποίων κτίστηκε, φαίνεται να δημιουργούν πλέον μια αδιέξοδη κατάσταση.

Το ίδιο πρόβλημα, αντιμετωπίσαμε και με την Άνω Μπουάτ (πισίνα Φλώρινας), αφού ο χώρος στον οποίο ανήκει δεν έχει παραχωρηθεί εξ’ ολοκλήρου στον Δήμο Φλώρινας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προβούμε στην αξιοποίησή του ή και στην πρόσκληση ιδιωτών για την ενοικίασή του.

«Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα», είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα από τον άνθρωπο. Στον Δήμο Φλώρινας, δυστυχώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, αφού πολλοί συμπολίτες μας επέλεξαν να τα εγκαταλείψουν στον δρόμο, ή να μην προβαίνουν στη στείρωση αυτών και να εγκαταλείπουν τα μικρά τους.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας αντιμετωπίσαμε με ευαισθησία αυτό το θέμα, η οποία σε αριθμούς μεταφράζεται ως εξής:

  1. Έχουν στειρωθεί κοντά στα 1300 σκυλιά σε διάστημα 4 ετών περίπου.
  2. Κάθε χρόνο ο Δήμος Φλώρινας διαθέτει περίπου 100.000,00€ ετησίως για την προμήθεια ζωοτροφών.

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί σταθμοί ταΐσματος των ζώων, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για τη δημιουργία κυνοκομείου στην περιοχή μας.

Ο Δήμος Φλώρινας προέβη στην προετοιμασία πρότασης με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον Δήμο μας στο πλαίσιο της Δράσης του ΕΠΑΝΕΚ με κωδ. 098 (Α/Α ΟΠΣ: 2658) και τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», ύψους 25.000,00€ περίπου.

Σκοπός της δράσης αυτής, είναι η αναβάθμιση του Εμπορικού κέντρου της πόλης, με τη δημιουργία παρεμβάσεων στην εξωτερική όψη των καταστημάτων και την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στις επιλεγόμενες  περιοχές, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για τις παραπάνω παρεμβάσεις έχει εγκριθεί και είναι περίπου 2.000.000,00€.

Συνολικά, στην ακτίνα επιλογής, έχουν καταγραφεί 437 καταστήματα, εκ των οποίων 215 είναι εμπορικά, 105 κενά, 57 υγειονομικού ενδιαφέροντος, 55 υπηρεσίες και 5 δημόσιο.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι με την έγκριση του έργου αυτού οι εμπορικοί δρόμοι της περιοχής μας θα αλλάξουν όψη, δημιουργώντας μια καλαίσθητη εικόνα στους πολίτες.

Όλη αυτή η δράση, δεν θα είχε προχωρήσει εάν δεν υπήρχε η συνεργασία και η σημαντική βοήθεια του Επιμελητηρίου Φλώρινας και του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας.

Σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Φλώρινας, ο Δήμος Φλώρινας διαθέτει τις παρακάτω μελέτες, και τις οποίες αφήνει παρακαταθήκη στην επόμενη Δημοτική Αρχή.

Α. Σχολεία

Ι)  Στατική Επάρκεια Σχολικών Μονάδων Απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου 501/2015

  1. Δημοτικό Σχολείο Βεύης
  2. Νηπιαγωγείο Βεύης
  3. 3ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
  4. 2ο Ενιαίο Λύκειο Φλώρινας
  5. 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας
  6. 4ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας

ΙΙ)  Νομιμοποίηση Σχολικών Μονάδων. Απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου 501/2015

  1. Νηπιαγωγείο Αμμοχωρίου
  2. 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
  3. 3ο Δημοτικό και 3ο νηπιαγωγείο Σχολείο Φλώρινας
  4. 6ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας και 4ο Νηπιαγωγείο
  5. Μέρος από 6ο Δημοτικό Φλώρινας
  6. Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Κάτω Κλεινών
  7. 1ο Γυμνάσιο και 1ο ενιαίο Λύκειο Φλώρινας
  8. 2ο Γυμνάσιο και 2ο ενιαίο Λύκειο Φλώρινας
  9. 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας
  10. Γυμνάσιο Μελίτης
  11. Δημοτικό Σχολείο Βεύης και Νηπιαγωγείο Βεύης

ΙΙΙ)  Ενεργειακή αναβάθμιση Σχολικών Μονάδων. Απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου 182/2018

  1. 8ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας
  2. Νηπιαγωγείο Άνω Καλλινίκης
  3. 3ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
  4. 3ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας
  5. 5ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας
  6. Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Βεύης
  7. Δημοτικό Σχολείο Άνω Καλλινίκης
  8. 2ο Ενιαίο Λύκειο Φλώρινας
  9. 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας

Β. «Νομιμοποίηση εγκαταστάσεων και αδειοδότηση λειτουργίας του ΔΑΚΦλώρινας». Απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου 501/2015

Γ. «Επέκταση νέων Κοιμητηρίων περιοχής Πρώτης Φλώρινας». Απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου 501/2015

Δ.   Σακουλέβας

  1. Κατασκευή κρηπιδότοιχων, έργων υποδομής και διαμόρφωσης τελικής στάθμης των παραποτάμιων οδών του ποταμού ΣΑΚΟΥΛΕΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟ 27 ΕΩΣ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. Απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου 501/2015
  2. Ανάπλαση των παραποτάμιων οδών  του ποταμού Σακουλέβα από την οδό Βουκεφάλα  μέχρι την Ανώνυμη οδό 27 Απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου 501/2015
  1. «Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων περιοχής ποταμού Σακουλέβα από την Ανώνυμη οδό 27 έως τη γέφυρα της Γεωργικής Σχολής. Απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου 147/2017

Ε.   Ύδρευση Φλώρινας

  1. Προμελέτη διυλιστηρίου ύδρευσης. Απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου 177/2016
  2. Οριστική μελέτη με τεύχη δημοπράτησης αγωγού μεταφοράς νερού από το διυλιστήριο στο φράγμα Τριανταφυλλιάς έως την πόλη της Φλώρινας. Απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου 178/2016
  1. Μελέτη αποχέτευσης ακαθάρτων Τριανταφυλλιάς. Απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου 158/2018

Παράλληλα, με τη συμμετοχή του Δήμου Φλώρινας στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας: «Φλώρινα – Βιώσιμη Πόλη, Πύλη Πολιτισμού»- ΕΣΒΑΑ, ο Δήμος Φλώρινας θα υλοποιήσει παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, ύψους 8.660.000€. Το ΕΣΒΑΑ είναι στην φάση έναρξης του, και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν από τη νέα Δημοτική αρχή.

Τέλος, από το πρόγραμμα Leader+ έχουν εγκριθεί οι ακόλουθες μελέτες, οι οποίες είναι έτοιμες προς υποβολή, και είναι συγκεκριμένα οι ακόλουθες

Έργο Προϋπολογισμός
Δημιουργία σύγχρονων πιστοποιημένων παιδικών χαρών στις Τ.Κ. Μελίτης, Παπαγιάννη και Σιταριάς Δ.Ε. Μελίτης Δήμου Φλώρινας 178.000,00 €
Δημιουργία σύγχρονων πιστοποιημένων παιδικών χαρών στις Τ.Κ. Αμμοχωρίου, Περάσματος και Υδρούσας Δ.Ε. Περάσματος Δήμου Φλώρινας 140.000,00 €
Ανάπλαση χώρου στο ποτάμι Σιταριάς 69.023,84 €
Αναπλάσεις χώρου πλατείας Παλαίστρας 113.469,27 €

Επίσης, στο ίδιο πρόγραμμα ο Δήμος Φλώρινας κατέθεσε πρόσφατα τις ακόλουθες προτάσεις έργων

ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Προϋπολογισμός
Προμήθεια Στολών για την Φιλαρμονική του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Φλώρινας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας και την εξυπηρέτηση των σκοπών του Ν.Π.Δ.Δ. σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία          32.240,00  €
«Δημιουργία Σύγχρονων Πιστοποιημένων Παιδικών Χαρών στις ΤΚ Μελίτης, Παπαγιάννη και Σιταριάς του ΔΕ Μελίτης και στις ΤΚ Αμμοχωρίου, Περάσματος και Υδρούσας του ΔΕ Περάσματος Δήμου Φλώρινας» 260.987,51 €
Προμήθεια επαγγελματικών ηλεκτρικών συσκευών καθώς και εξοπλισμός προβολής και επίπλων για τους παιδικούς σταθμούς του Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α. Δήμου Φλώρινας 90.300,00 €
Διαδρομές σύνδεσης & ανάδειξης νερόμυλών Κρατερού 244.895,12 €
Ενεργειακές Αναβαθμίσεις Σχολικών Κτιρίων 270.000,00 €
Προμήθεια Ιστορικού Πολιτιστικού Έργου με τίτλο: «Δήμος Φλώρινας  Όψεις της Ιστορίας και του Πολιτισμού 49.820,00 €

Όλα όσα σας προανέφερα αποτελούν απλά ένα μέρος των δραστηριοτήτων και των ενεργειών του Δήμου Φλώρινας, αλλά νομίζω πως είναι ενδεικτικά για το πλούσιο έργο που επιτελέστηκε από την Δημοτική αρχή, της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι με την εντολή των συμπολιτών μου.

Σας έχω αναφέρει αρκετά από τα έργα μας και σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.

Πριν κλείσουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά:

  1. Όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, που συνεργαστήκαμε εξαιρετικά και αποδοτικά, σε αυτό το ταξίδι των εννέα περίπου χρόνων,
  2. Τους Προϊσταμένους και τους Τμηματάρχες των Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας, για την αγαστή μας συνεργασία,
  1. Όλους τους θεσμικούς φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχία του έργου μας, την Ιερά Μητρόπολη Φλώρινας, την Π.Ε. Φλώρινας, τις εκάστοτε διοικήσεις του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, κλπ.
  2. Τα Μ.Μ.Ε. και τους δημοσιογράφους της περιοχής μας για την προσφορά τους και το ήθος τους
  3. Την οικογένειά μου, τους συνεργάτες μου και τους αγαπημένους μου φίλους, που με την καρδιά τους υποστηρίζουν το έργο μου, και τέλος

Ολοκληρώνοντας τη θητεία μου, θέλω να σας πω ότι αποχωρώ από τη Δημοτική αρχή, με δική μου επιλογή, για να έχουν την ευκαιρία και άλλοι να προσφέρουν τις δυνάμεις τους και είμαι πλήρης και ευτυχισμένος, που κατάφερα να συμβάλω κι εγώ στην πρόοδο του Δήμου μας. Το μέλλον για όλους μας είναι άγνωστο, κι έτσι δεν γνωρίζω πού θα βρίσκομαι τον επόμενο καιρό, αλλά σας διαβεβαιώνω πως, όπου και να είμαι, θα αγωνίζομαι πάντα για το καλό των Φλωρινιωτών.

Η σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης που μας έχει δέσει όλους τόσα χρόνια τώρα είναι για μένα το πιο πολύτιμο δώρο που παίρνω αποχωρώντας από το τιμόνι του Δήμου Φλώρινας και μου δημιουργεί την δέσμευση και την υποχρέωση, όσο ο Θεός μου το επιτρέπει και μου δίνει υγεία, να αφιερώνω τις δυνάμεις και την εμπειρία μου για την πρόοδο και την ανάπτυξη της αγαπημένης μου πατρίδας.

Σας ευχαριστώ πολύ».