- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Επισκοπείο της Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας (video, pics)

Ήταν το 2003 όταν το Επισκοπείο της Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας έκλεινε για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης.

Από τότε πέρασαν 16 ολόκληρα χρόνια και το Επισκοπείο άνοιξε και πάλι, πλήρως ανακαινισμένο, με μια σεμνή τελετή εγκαινίων το απόγευμα της Δευτέρας, ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος.

Στην τελετή συμμετείχαν Μητροπολίτες, η πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία του τόπου και πλήθος πιστών.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος (που αναφέρθηκε και στο ιστορικό του επισκοπείου) ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου και ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος.

Στο τέλος δε της τελετής των εγκαινίων τιμήθηκαν με αναμνηστική πλακέτα από τον Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο όσοι συνέβαλλαν διαχρονικά στην ολοκλήρωση των εργασιών της ανακαίνισης. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν οι πρώην περιφερειάρχες Ανδρέας Λεούδης, Γιώργος Δακής, Γιώργιος Κίρκος και Μαρία Σκραφνάκη, ο νυν περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, ο νυν αντιπεριφερειάρχης Στέφανος Μπίρος, ο νυν δήμαρχος και πρώην νομάρχης Γιάννης Βοσκόπουλος, οι πρώην νομάρχες Τραϊανός Πετκάνης και Παύλος Αλτίνης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Ηλιάδης, οι αρχιτέκτονες – μηχανικοί Κωνσταντίνος Γώγος και Μιχαήλ Παπαγιαννάκης και ο πολιτικός μηχανικός Ναθαναήλ Σαχινίδης.

Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας στην είσοδο του κτιρίου και η αποκάλυψη της πλάκας των εγκαινίων, ένα ποίημα το οποίο συνέταξε ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Το Επισκοπείο ανεγέρθη το έτος 1902 από τον Μητροπολίτη Μογλενών και Φλωρίνης Ιωαννίκειο, ενώ ανακαινίστηκε άλλη μία φορά κατά το παρελθόν, το 1971, από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνο.

Βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Φλώρινας, απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διατηρητέα κτήρια της πόλης.