- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Νέα παράταση για το Κτηματολόγιο στη Φλώρινα

Σε οκτώ περιοχές δόθηκαν παρατάσεις στη συλλογή δηλώσεων Κτηματολογίου.

Αυτές αφορούν τους ΟΤΑ Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Σάμου, Ικαρίας και Χίου, των οποίων η νέα ημερομηνία ορίζεται για τις 15 Ιουλίου προκειμένου έως τότε οι πολίτες να υποβάλουν την αίτηση ιδιοκτησίας.

Παράλληλα, εντός Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων για Λήμνο, Μυτιλήνη, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ιωάννινα και Θεσπρωτία.

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Επίσης, για όσους διαμένουν στην Αττική και έχουν ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές, λειτουργεί και το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137), καθημερινά 08:00 με 16:00 και κάθε Τετάρτη 08:00 με 20:00.

Αντίστοιχα, όσοι διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και έχουν ακίνητα σε Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική μπορούν να εξυπηρετηθούν και στο Γραφείο Κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης (Σαράφη 48Β – Φοίνικας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική γιατί σε διαφορετική περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες θα περάσουν στο Δημόσιο.

Όσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο(διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος»