- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πέτη Πέρκα: «Κλειδί των εθνικών εκλογών η σύγκριση των προγραμμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ» (video)

Στο πλαίσιο πολιτικής συζήτησης στο νέο κανάλι Ε, στην εκπομπή «Αποκαλυπτικό Δελτίο», στις 6.6.2019 ήταν προσκεκλημένη η κα Θεοπίστη Πέρκα (Πέτη), η οποία προέβη σε πολιτική ανάλυση των αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2019.

Ως γενικό πολιτικό σχόλιο, η κα Πέρκα δήλωσε ότι βασική αιτία για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 ήταν η εξάντληση της Κοινωνίας από την εφαρμογή των μνημονίων. Η κόπωση του λαού από τα σκληρά μέτρα λιτότητας εκφράστηκε ως αντίδραση στις εκλογές. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα δυο πρώτα μνημόνια περιλάμβαναν μέτρα 65 δις ευρώ και το τρίτο 6 δις ευρώ.

Ως δεύτερη αίτια, η κα Πέρκα ανέφερε ότι τα θετικά μέτρα με φιλολαϊκό πρόσημο που στοχεύουν στην ανακούφιση της Κοινωνίας, τα οποία έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη του 2018 (συλλογικές συμβάσεις, η μη περικοπή των συντάξεων, η δέκατη τρίτη σύνταξη) δεν πρόλαβαν να «φτάσουν» στους πολίτες.

Ως τρίτη αιτία αναφέρθηκαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάποια από τα οποία έχουν τη δύναμη να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.

Ως τέταρτη αιτία αναφέρθηκε η μικρή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ερμηνεύεται από την φύση των ευρωεκλογών. Παρόλο που τέθηκε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στις εκλογές διευκρίνισε ότι είναι άλλο οι ευρωεκλογές και άλλο οι εθνικές εκλογές, δεδομένου ότι με τις ευρωεκλογές δεν αλλάζει η διακυβέρνηση της χώρας. Στις εθνικές εκλογές είναι άλλο το ερώτημα και το διακύβευμα και ως εκ τούτου εκτιμάει ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθεί.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις η κα Θεοπίστη Πέρκα δήλωσε ότι ως εργαλεία πολιτικής ανάλυσης και σχεδιασμού αποδείχτηκαν αναξιόπιστα σε προηγούμενες πολιτικές αναμετρήσεις. Πρόσθεσε ότι την ημέρα των ευρωεκλογών ήταν στην Φλώρινα όπου το κλίμα που εισέπραττε από τους πολίτες ήταν πολύ θετικό. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Φλώρινα (27,02%) στις ευρωεκλογές ήταν πάνω από τον μέσο όρο του ΣΥΡΙΖΑ στην επικράτεια (23,76%) και η διαφορά με την Νέα Δημοκρατία στην Φλώρινα ήταν περίπου στο 5% ενώ η διαφορά στην επικράτεια ήταν περίπου στο 9%. Τόνισε ότι το κλίμα στην Φλώρινα είναι πολύ θετικό, «υπάρχει κόσμος που μας λέει προχωρήστε, σας στηρίζουμε βέβαια υπάρχει όμως και ένας και κόσμος βουβός, ο οποίος ούτε σε μαλώνει ούτε σε επιβραβεύει». Αυτός ο κόσμος ψήφισε πιο χαλαρά στις ευρωεκλογές (είτε λευκό, είτε ένα μικρό κόμμα ή απείχε) και ήθελε να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας ως προς τις πολιτικές που αναγκάστηκε να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της εκτιμώντας ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθεί, τα ποσοστά της αποχής θα μειωθούν και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών θα αντιστραφεί. Άλλωστε το κλειδί των εθνικών εκλογών θα είναι η σύγκριση των προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Στη συνέχεια της τηλεοπτικής εκπομπής, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην οικονομία υπό το πρίσμα των εθνικών εκλογών. Η κα Πέρκα δήλωσε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της προγράμματος στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς και να βγει η χώρα από τα μνημόνια, και υπενθύμισε τις ευθύνες του παλαιοκομματικού συστήματος (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που οδήγησαν την χώρα στην οικονομική καταστροφή. Πρόσθεσε ότι η Χώρα κατάφερε για πρώτη φορά με τη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις θυσίες του ελληνικού λαού στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής να έχει ένα απόθεμα έναντι εξωτερικών κινδύνων. Ως προς τον στόχο του πλεονάσματος στο 3,5% συμφώνησε ότι είναι υπερβολικό αλλά είναι σαφώς καλύτερο από το 4,5% που είχε υπογράψει η ΝΔ και θα δέσμευε την χώρα μέχρι το 2030. Η μείωση του στόχου που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταφράζεται σε κέρδος 20 δις. Για πρώτη φορά η χώρα των ελλειμμάτων έχει πλεονάσματα, έχει απόθεμα έναντι εξωτερικών κινδύνων, βγήκε από τα μνημόνια, έχει στρατηγικό επενδυτικό και αναπτυξιακό σχέδιο, έχει κτηματολόγιο, ολοκληρώνονται οι δασικοί χάρτες, έχει αναπτυξιακή τράπεζα, έχει χρηματοδοτικά εργαλεία. Από την ανάλυση της κας Πέρκα προέκυψε ότι όλα τα ανωτέρω που πέτυχε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επικοινωνήθηκαν σωστά. Παρατηρήθηκε δηλαδή έλλειμμα στην επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο πρέπει να αλλάξει άμεσα.