- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

«FlorinaQR: Τα μυστικά της πόλης» από το 5ο δημοτικό σχολείο Φλώρινας

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας «Θεόδωρος Κάστανος» κατά το σχολικό έτος 2017-2018 εκπόνησε και υλοποίησε εκπαιδευτική δράση με τίτλο «FlorinaQR– Τα μυστικά της πόλης». Με τη δράση αυτή επιδιώκεται αφενός η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα που αφορούν την τοπική ιστορία και το τοπικό πολιτισμικό κεφάλαιο, αφετέρου η κινητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών της Φλώρινας, ώστε να γνωρίσουν το παρελθόν της πόλης με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σαρώνοντας τον κώδικα QR, με κινητό ή tablet, που έχει τοποθετηθεί σε ειδικά σχεδιασμένες πινακίδες σε έξι επιλεγμένα σημεία της πόλης, δίνεται online πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες και ψηφιακό υλικό για τα σημεία αυτά. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε από το σχολείο μας στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνουμε παρέα – Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, από το οποίο και χρηματοδοτήθηκε.

Το 2018 η δράση αυτή εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, στη βασική Δράση 2, που αφορά πολυμερείς σχολικές συμπράξεις. Στο πρόγραμμα αυτό, στο οποίο το 5ο Δημοτικό είναι το συντονιστικό σχολείο, συμμετέχουν σχολεία από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία και τη Λιθουανία. Στις δύο συναντήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών,που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά το σχολικό έτος 2018-2019 στην Πορτογαλία και την Κροατία, οι συμμετέχοντες από κάθε χώρα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δική τους δουλειά σχετικά με τη σύνδεση μνημείων του υλικού πολιτισμού και online ψηφιακού υλικού, μέσω της τεχνολογίας QR. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά 2019-2020, με συναντήσεις σε Ισπανία και Λιθουανία, ενώ η τελική συνάντηση θα γίνει στο σχολείο μας το Μάιο του 2020.

Επίσης, για τη συγκεκριμένη δράση,το σχολείο μας βραβεύτηκε με ασημένιο βραβείο από τα EducationalLeaderAwards το Μάιο του 2019.

Στον προγραμματισμό του σχολείου μας για το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020, έχει ενταχθεί η συμπερίληψη στη δράση «FlorinaQR– Τα μυστικά της πόλης» και άλλων μνημείων και σημείων της πόλης, που έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία.