- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Πέτη Πέρκα για τις πολιτικές εξελίξεις (videos)

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Φλώρινας κ. Π. Πέρκα εμφανίστηκε την Τετάρτη 21 Αυγούστου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ στην ενημερωτική εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση.

Σχολιάζοντας το πυκνό κοινοβουλευτικό διάστημα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αλλά και μετά τα πρόσφατα νομοσχέδια της ΝΔ, καυτηρίασε έντονα την κατάργηση του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και την κομματικοποίηση του κράτους. Σχολίασε δε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβαλε τέλος στο πελατειακό κράτος και σύστησε το Μητρώο που θα τοποθετούσε διοικητές, προέδρους οργανισμούς και γενικούς γραμματείς υπουργείων με διαφανείς διαδικασίες και αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ. Αυτή η ουσιαστική μεταρρύθμιση αποκομματικοποίησης του κράτους πλέον καταργείται με τον νέο νόμο για το «επιτελικό κράτος». Δημιουργώντας μια προεδρία της κυβέρνησης με τριπλασιασμό μετακλητών στελεχών και αποσπασμένων με ελάχιστα τυπικά προσόντα και αύξηση μισθολογίων, σε απευθείας έλεγχο από τον Πρωθυπουργό. Όλα αυτά παραπέμπουν σε αντιμεταρρύθμιση και ουδεμία σχέση έχει με την έννοια επιτελικό ή σύγχρονο. Δυστυχώς πήγαμε πολλά χρόνια πίσω και δεν ακολουθήθηκε καμία συνέχεια στην κρατική μηχανή. Είναι αυτονόητο ότι για να ολοκληρωθεί μια μεταρρύθμιση απαιτείται περισσότερος χρόνος από το χρόνο της μέσης θητείας ενός υπουργού ή μιας κυβέρνησης.

Αντί λοιπόν να παρεμβαίνουν και να εκσυγχρονίζουν την δημόσια διοίκηση συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, προχωρούν σε διορισμούς στελεχών διοίκησης (βλ. Διοικητή ΕΥΠ δίχως αναγνωρισμένο πτυχίο, διευθυντές γραφείων υπουργών δίχως πτυχίο) δίχως κανένα κριτήριο. Χαρακτηριστική είναι η διάθεση της κυβέρνησης της ΝΔ για διορισμό Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ -παρακάμπτοντας την διαδικασία μέσω Βουλής- να τοποθετηθεί κάποιος κατά δήλωση πολιτικός μηχανικός η ακρίβεια του οποίου αμφισβητείται.

Είναι γεγονός ότι όλα αυτά που δεν είχαν γίνει στην χώρα (βλ. επενδύσεις, κτηματολόγια, δασικοί χάρτες, αδειοδοτήσεις, οριοθέτηση αιγιαλών, περιβαλλοντικά), είχαν μείνει στον αέρα και η κυβέρνηση μας τα διεκπεραίωσε. Η προχθεσινή Έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας δικαιώνει απόλυτα τις προσπάθειες που καταβάλαμε και τις πολιτικές που εφαρμόσαμε.

Τέλος, κατήγγειλε τα ψεύδη περί κατάρρευσης της ΔΕΗ και των ταμείων της, που μόνος στόχος πλέον της ΝΔ είναι η απαξίωσή της προκειμένου να πωληθούν σημαντικά κομμάτια της. Τα επιχειρήματα που ακούγονται για τα 90 εκατομμύρια κέρδη της ΔΕΗ συνυπολογίζουν τα 70 εκατομμύρια κέρδη του ΑΔΜΗΕ που αποτελεί διαφορετική επιχείρηση. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το κόστος δανεισμού πάνω από 1 δις, ανέπτυξε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επέκτεινε την επιχειρηματική της δράση