- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο Πισοδέρι αφιερωμένου στον Παύλο Μελά (video, pics)

Πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Πισοδέρι, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, του οποίου η κεφαλή ετάφη μυστικώς στο Πισοδέρι στις 18/19 Οκτωβρίου 1904, από τον ιερέα και μετέπειτα εθνομάρτυρα παπα Σταύρο Τσάμη.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδόπουλος ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η συνάντηση αυτή «έχει τον χαρακτήρα της εν αληθεία ορθοτόμησης του βιώματος του γένους, που είναι βίωμα χρέους, γιατί ένα παλικάρι πριν από 115 χρόνια πότισε αυτή τη γη με το αίμα του για να βλαστήσει το δέντρο της δικής μας λευτεριάς».

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης π. Νικηφόρο Μανάδη ως εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον εκπρόσωπο του Δασικού Συνεταιρισμού Δασοκτημόνων Πισοδερίου Παντελή Δάφα και του τέως αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Στέφανου Μπίρου.

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης  που αναφέρθηκε εκτενώς στα περιστατικά του ενταφιασμού της κεφαλής του Παύλου Μελά στο Πισοδέρι.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια από τον Μητροπολίτη και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα και παρουσιάστηκαν χοροί από τα τμήματα του Α.Μ.Σ. Βίγλα Πισοδερίου και του Φ.Σ.Φ «Ο Αριστοτέλης».

Αξίζει να σημειωθεί πως το μνημείο – ψηφιδωτό απεικονίζει στο άνω τμήμα τον Παύλο Μελά και τον Μέγα Αλέξανδρο να κρατούν τον Ήλιο της Βεργίνας υπό τη σκέπη της Ελληνικής σημαίας, ενώ στο κάτω τμήμα απεικονίζεται η στιγμή της παράδοσης της κεφαλής του Παύλου Μελά στον ιερέα του χωριού παπα Σταύρο Τσάμη από δύο οπλαρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα.