- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Άνθιμος Μπιτάκης: «Στρατηγικός μας στόχος η διασύνδεση με τον αγωγό Πτολεμαΐδα – Πτολεμαΐδα 5» (video)

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά ήταν το βασικό θέμα συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, δίνοντας έμφαση στη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και στο μέλλον της τηλεθέρμανσης.

Ο κ. Μπιτάκης τόνισε αρχικά πως «ο δήμος Αμυνταίου είναι ήδη σε μετάβαση και σε μεγάλη κρίση» και αυτό διότι υπάρχουν δύο σταθμοί του ΑΗΣ Αμυνταίου που είναι σε απόσυρση το πρώτο εξάμηνο του 2020, υπάρχει ένα κατεστραμμένο και ανενεργό ορυχείο, ο οικισμός των Αναργύρων είναι σε μετεγκατάσταση, το ρήγμα Βαλτονέρων – Πεδινού – Φανού οφείλεται στην εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, υπάρχουν γεωτρήσεις σε όλον τον κάμπο, υπάρχουν τεράστια εγκαταλελειμμένα κτίρια και ανοιχτά ορυχεία και ένα ζοφερό τοπίο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και σε δορυφορικές εργασίες γύρω από τη ΔΕΗ.

«Η μεταλιγνιτική εποχή βρίσκει τον δήμο Αμυνταίου και όλη την Περιφέρειά μας χωρίς προετοιμασία» υποστήριξε στη συνέχεια και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ότι ο δήμος βρίσκεται πλέον σε βίαιη και όχι δίκαιη μετάβαση.

Αναφορικά με την τηλεθέρμανση ο δήμαρχος Αμυνταίου τόνισε πως θα υπάρχουν προβλήματα λόγω της οικονομικής και περιβαλλοντικής απαξίωσης του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα. «Φοβάμαι ότι, παρά την προσπάθεια των εργαζομένων και τη συντήρηση που έγινε στη μία μονάδα του ΑΗΣ, θα έχουμε κάποια προβλήματα κυρίως όταν μόνο η μία μονάδα θα είναι μέσα στο σύστημα. Πιέζω τη ΔΕΗ να έχει και τους δύο σταθμούς, ώστε αν υπάρξει βλάβη στη μία, το σύστημα τηλεθέρμανσης να κουμπώνει στην άλλη για να μην υπάρξει κενό θέρμανσης».

Ο κ. Μπιτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη μελλοντική απεξάρτηση από τον ΑΗΣ, αναφέροντας πως στην περιοχή «γίνεται ένα εμβληματικό, πρωτόγνωρο, πλην όμως υψηλού ρίσκου, έργο απεξάρτησης από τον ΑΗΣ Αμυνταίου, με την κατασκευή δύο βιολεβήτων συνολικής ισχύος 30 θερμικών MW. Το έργο αυτό είναι σε εξέλιξη».

Στρατηγικός στόχος της νέας δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τον κ. Μπιτάκη, είναι η διασύνδεση με τον αγωγό «Πτολεμαΐδα – Πτολεμαΐδα 5». Το συγκεκριμένο έργο, επειδή είναι δίκτυο, έχει επιδότηση στο 75% – 80% από επιχειρησιακά προγράμματα, άρα η ίδια συμμετοχή της ΔΕΤΕΠΑ – μαζί με τις εκπτώσεις – θα είναι μόλις στα 2,25 εκ. ευρώ.

«Εμείς θέλουμε να το «κουμπώσουμε» έξω από την Πτολεμαΐδα με έναν αγωγό από τα αντλιοστάσια μας. Θα μας διασφαλίσει τηλεθέρμανση για τα επόμενα χρόνια, θα μας διασφαλίσει χαμηλές τιμές τηλεθέρμανσης από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5. Θα ζητήσουμε ομαλότερη μετάβαση του χρονοδιαγράμματος λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της διασύνδεσης» πρόσθεσε.

Ο κ. ΜΠιτάκης επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την καύση των σκουπιδιών, στις επαφές που είχε στην Αθήνα και στο εξωτερικό για ζητήματα του δήμου και σε μια σειρά άλλων θεμάτων.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω video όλη τη συνέντευξη του δημάρχου Αμυνταίου.