- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αυξάνουν οι πρωτεϊνικές ανάγκες στους αθλητές;

Γράφει ο Θωμάς Λ. Παλικρούσης*

Κανένας αθλητής και καμία ομάδα δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τη νίκη.

Η σωστή διατροφή είναι ανεκτίμητο εργαλείο των αθλητών, αποτελώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ομάδων που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο, επηρεάζοντας πολλές φορές ακόμη και το τελικό αποτέλεσμα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη θεωρούνται ανέκαθεν ως ένα σημαντικό στοιχείο της διατροφής των αθλητών. Η σπουδαιότητα των πρωτεϊνών είναι γνωστή από την αρχαιότητα, όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομα τους, προερχόμενο από την Ελληνική λέξη «πρωτεύω» που σημαίνει «παίρνω τη πρώτη θέση». Απαντώνται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού αλλά και κάθε μορφή ζωής στη γη, αποτελώντας ένα από τα βασικά δομικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού, ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ζωής.

Είναι αποδεκτό ότι οι πρωτεϊνικές ανάγκες αυξάνουν με την άσκηση. Παρ’ όλα αυτά, η επιπλέον απαιτήσεις είναι συνήθως ελαφρώς αυξημένες, με ορισμένα μόνο αθλήματα να απαιτούν πρωτεϊνική πρόσληψη που φθάνει έως και το διπλάσιο από αυτές των μη αθλούμενων.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα φανερώνουν πως η ποιότητα αλλά και ο χρόνος πρόσληψης των πρωτεϊνών σε σχέση με τη προπόνηση έχουν μεγαλύτερη επίδραση από την ποσότητα που θα καταναλωθεί. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC), συνίσταται η κατανάλωση τρόφιμου πλούσιου σε πρωτεΐνη το συντομότερο δυνατό μετά το πέρας της αθλητικής δραστηριότητας.

Key Message:

✔ Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεϊνες υψηλής ποιότητας ΑΜΕΣΩΣ μετά την άσκηση (πχ γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς σε συνδυασμό με δημητριακά)

✔ Αποφύγετε την υπερπρόσληψη πρωτεϊνών. Η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη των αθλητών και αθλούμενων παρέχει ασφάλεια για την ικανοποίηση των απαιτήσεων σε πρωτεϊνες

✔ Χρήση συμπληρωμάτων με σκοπό την αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας πρωτεϊνών δεν δικαιολογείται σε καμία, σχεδόν, περίπτωση

✔ Κατανέμετε προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνη σε συχνά γεύματα και σνακ καθώς η ικανότητα αποθήκευσης νέων πρωτεϊνών είναι περιορισμένη.

 

* Τεχνολόγος Τροφίμων & Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΜSc Χημεία Τροφίμων, ΜSc Διασφάλιση Ποιότητας, MSc Διαχείριση Ποιότητας
Αρχ. Παπαθανασίου 11, 53100, Φλώρινα, Ελλάδα
Τηλ.: (+30) 23850 26811, Κιν.: (+30) 6934245988
Web: http://Nutricoach.gr