- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ένας άνθρωπος που θα αγαπήσουμε και θα μας αγαπήσει

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας,

Ψυχολόγος – Σύμβουλος Γάμου

 

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη ζωή μας είναι να βρούμε ένα άνθρωπο που θα αγαπήσουμε και θα μας αγαπήσει. Η αγάπη είναι αναγκαία και πάρα πολύ σημαντική για τη ζωή μας! Το να βρούμε τον άνθρωπο που θα του δοθούμε και θα μας δοθεί, είναι η σχέση ζωής, είναι η σχέση που θα μας οδηγήσει στην απόλυτη ευτυχία.

Όμως για να φτάσουμε στην απόλυτη ευτυχία, θα πρέπει να προηγηθούν κάποιες άλλες πράξεις… θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τον εαυτό μας. Να αγαπήσουμε πρώτα εμείς τον εαυτό μας, με τα καλά και τα αρνητικά του. Να νιώσουμε πρώτα εμείς καλά με το εαυτό μας και να αγαπηθούμε για όλα αυτά που είμαστε και αξίζουμε και όχι να ψάχνουμε κάποιον να μας αγαπήσει για να νιώσουμε καλά.

Όταν είμαστε καλά με τον εαυτό μας τότε είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε όλη την θετική μας ενέργεια, τα όμορφα συναισθήματα που νιώθουμε και να δώσουμε αγάπη. Αλλιώς, θα υπάρχει μία συναισθηματική ανασφάλεια στη σχέση μας. Για παράδειγμα, αν στη σχέση μας ο σύντροφος μας νιώθει ότι μόνο δίνει αλλά δεν παίρνει, αισθάνεται την ανασφάλεια και την συναισθηματική ανεπάρκεια του συντρόφου και επέρχεται σύγκρουση. Ακόμα και στην περίπτωση που ο σύντροφος νιώθει καλά με το να σας δίνει και να σας φροντίζει για τη δική του προσωπική ευχαρίστηση, η σχέση είναι καταδικασμένη να μην διαρκέσει πολύ. Για ποιο λόγο; Γιατί κάποια στιγμή θα βγουν διάφορα προβλήματα και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να μείνουν μόνο τα αρνητικά συναισθήματα του θυμού, της απογοήτευσης και της προδοσίας.

Ουσιαστικά, ο άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του, θέλει να βρει έναν άνθρωπο που θα μοιραστεί την χαρά της ζωής και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σχέσης του χωρίς ενδοιασμούς. Αυτό θα του κάνει την ζωή και την συνύπαρξη με τον άλλον ευκολότερη. Άρα οφείλουμε να μάθουμε να αγαπάμε αυτό που είμαστε, όπως είμαστε με τις όποιες εμπειρίες έχουμε περάσει γιατί αυτά μας οδήγησαν στην προσωπικότητα που είμαστε. Με αυτόν τον τρόπο, να είστε σίγουροι πως θα βρείτε τον άνθρωπο σας!

Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, τον αποδεχόμαστε για αυτά που πρεσβεύει, το σώμα που έχει, τις σκέψεις που κάνει, τα συναισθήματα που νιώθει. Αυτή η αποδοχή μας βοηθάει να έχουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση για να σταθούμε δυνατοί και αντάξιοι δίπλα στον άλλον. Αν δεν νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, επόμενο είναι μετά να έχουμε αισθήματα κατωτερότητας και μειονεξίας που θα μας βασανίζουν και δεν θα ευχαριστιόμαστε τη σχέση μας.

Θυμηθείτε αυτό… Κανείς δεν είναι τέλειος! Ας είμαστε τουλάχιστον η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας!


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου στο Περιστέρι, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.