- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Νέοι, μεταναστευτικά πουλιά…

Γράφει ο Νίκος Ιωάννου

Η τοποθέτηση του έργου τέχνης «Αποδημητικά Πουλιά» σε διάφορα σημεία της πόλης μας, μου δημιουργεί την ανάγκη να αναφερθώ σε ένα πρόβλημα, πληγή για κάθε ελληνική οικογένεια, που είναι η φυγή- των νέων κυρίως- στο εξωτερικό. Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας εδώ και δέκα χρόνια, ανάγκασε πολλούς να αναζητήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά κυρίως οικονομική ανεξαρτησία σε χώρες τις Ευρώπης. Οι Έλληνες κυρίως οικονομικοί μετανάστες είναι νέοι και μάλιστα πολλοί από αυτούς είναι επιστήμονες με υψηλή ειδίκευση.

Το φαινόμενο της φυγής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό δεν είναι καινούργιο, είχε λάβει σημαντικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ελλάδας, και κυρίως στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, σε συνδυασμό με την αναξιοκρατία των θεσμών και τη διαφθορά του κοινωνικοπολιτικού συστήματος ωθούν τους νέους στο να παύσουν να σκέπτονται συναισθηματικά για τους οικείους τους και την χωρά τους, ενώ βλέπουν τη φυγή σαν σωτηρία για μια καλύτερη ζωή και για την πραγματοποίηση των ονείρων τους.

Οι πραγματικές αιτίες οι οποίες οδηγούν τους νέους επιστήμονες να φύγουν όμως είναι η αδυναμία της χώρας μας στην επιστήμη και τη τεχνολογία, η αδυναμία να παράγει καινοτομία και η διαφορά στο βαθμό ανάπτυξης της χώρας μας με τις μεγάλες μητροπόλεις. Η Ελλάδα νοσεί και ματώνει ασταμάτητα σε αυτούς τους τομείς.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αν το πρόσωπο της χώρας μας δεν αλλάξει και δεν βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή της. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλά νέες θέσεις εργασίας αλλά και ένα εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με ίσες ευκαιρίες, ισχυρούς θεσμούς και ισότητα για όλους. Αξιοποίηση ικανών ανθρώπων σε σημαντικά πόστα, στήριξη των νέων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και συστηματική ενημέρωση για τα προγράμματα στήριξης. Απομάκρυνση ανθρώπων που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους από νευραλγικά πόστα και ενίσχυση αυτών με νέους ανθρώπους ικανούς. Δίνοντας ταυτόχρονα βήμα στην νέα γενιά να ασχοληθεί με τα κοινά και την πολιτική, ώστε να ανθήσει και να προσαρμοστεί το πολιτικό σύστημα στα νέα δεδομένα. Ας γίνει προτεραιότητά όλων η επιστροφή στην Ελλάδα των νέων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Φτάνουν τα λόγια, ας περάσουμε στις πράξεις!